15 Ekim 2014 17:10

Madendeki eksiklikler bir günde nasıl giderildi?

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği Eynez ocağının işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye bağlı Işıklar Maden Ocağı, İzmir’den apar topar getirilen müfettişlerin gece yarısı teftişi sonrası verilen olumlu rapor üzerine tekrar açıldı.

Madendeki eksiklikler bir günde nasıl giderildi?
Paylaş

Emine UYAR
İzmir


Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği Eynez ocağının işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye bağlı Işıklar Maden Ocağı, İzmir’den apar topar getirilen müfettişlerin gece yarısı teftişi sonrası verilen olumlu rapor üzerine tekrar açıldı.

Gelişmeleri sorduğumuz işçiler, hazırlanan raporun formalite olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Her şey bizim istediğimiz şekilde olsun istiyorlar, işçinin-esnafın işsizlik korkusunu kullanıyorlar. Biz devam edelim herkes görmezden gelsin isteniyor” dediler.

İşçiler ayrıca, bir gün önce eksiklikler olduğu için kapatma kararı alınan bir ocak nasıl oluyor da ertesi gün açılabiliyor” diye sordu.   

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz işçilerden Taner Yıldırım, işsiz kalma korkusunun Soma’da hem işçiler hem de esnaf üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldığını belirtti. Işıklar’la ilgili eksiklerin bulunduğu ve kapatılması gerektiğine ilişkin raporun da “açılabilir” raporunun da devlet eliyle verildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Devletin bir tarafı yapma diyor bir tarafı da göz yumuyor. İnsanların çalışmaya ihtiyacı var sonuçta. Asıl olarak herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu TKİ’dir” dedi.

BİRŞEY ANLAMADIK

Bir başka işçi Sami Yavuz da, “Ocağı kapatıyorlar ertesi gün yeniden açıyorlar. Biz bu işten bir şey anlayamadık. Tatmin edici gelmedi. Arkadaşlarla da konuştuğumuzda bunu söylediler” dedi. Yavuz, şu an herhangi bir ocakta çalışmadığını ancak işçi arkadaşlarıyla görüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Işıklar ocağında eksiklikler çok. Havalandırma sistemi tamamlanmadan ocağı açtılar. İlk raporu yazan müfettişler yer üstü ile bağlantılı bir havalandırma sistemi istediler. Kaçamak diyoruz biz bunlara. Mühendisler ise bunlar günler alır diyerek, ocak çalışırsa bunları yapmaya devam edeceğiz demişler.”

Sami Yavuz da Soma’daki sistemin değişeceğine dair umutsuzluğunu dile getirirken, “Eynez’de yerin altında 20-25 kiloluk ağırlık malzemeleri var. Pompayla sular çekildikten sonra bu malzemeler yerin altından çıkarılıyor. Bu malzemeleri çıkarma işinde çalışan arkadaşlarımıza günlük 20 lira yevmiye veriyorlar” diyerek ucuza çalıştırma mantığının sürdüğüne dikkat çekti.

JET HIZIYLA İNCELEME

Işıklar’da bir ayakta üretimini tamamlayan şirket ocaklarının hepsini kapatacağı açıklamasında bulunmuş, işçiler ise şirketin üzerlerinde baskı kurarak, eski sistemi devam ettirmek istediğini ifade etmişti. İşçilerin tepkisi üzerine Soma Holdingden yapılan açıklamada hiçbir işyerini kapatma, devir etme ve satılmasına yönelik kararları olmadığı ifade edilmişti. Şirket yöneticileri de eksikliklerin tamamlandığına dair dilekçeyi elden İzmir’deki Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne iletti. Bu gelişme sonrasında müfettişler apar topar yola çıkarıldı ve önceki akşam saat 22.30’a kadar Işıklar ocağında incelemelerde bulundu. Müfettişler, Işıklar Maden Ocağı’nın kalan bölümlerinde de kömür üretimi yapılmasına izin verildiğini duyurdu. Kaymakam Bahattin Atçı, madenlerin kapatılma tartışmasından madencilerin ve esnafın tedirgin olduğunu, yapılan yoğun çalışma ve incelemeler sonunda da madende iş güvenliği şartlarının yerine getirildiğini savundu. Atçı, “Madenin yeniden açılmasına karar verildi. Karardan herkes memnun” dedi.

EYNEZ’DE YANGIN ÇIKTI

İşçiler, facianın yaşandığı ve şu an tamir-tadilat ve yerin altında kalan malzemelerin çıkarılma işlerinin yapıldığı Eynez ocağında yaklaşık bir hafta önce yangın çıktığını belirtti. İşçiler Doğu-5 mekanize ayak bölgesinde çıkan yangın sırasında içeride çalışan işçiler olduğu bilgisini verdi.


MAAŞ BAĞLANMA İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

MANİSA Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nesrin Aras, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin yakınlarına maaş bağlanma işlemlerinin tamamlandığını açıkladı. Aras, faciadan önce ve sonra maden kazalarında hayatını kaybeden bütün maden işçilerinin aile veya yakınlarına da maaş bağlandığını kaydetti.
SGK İl Müdürü Nesrin Aras, beraberindeki müdür yardımcıları ile birlikte hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. SGK İl Müdürü Aras, “Maaş bağlanması konusunda düzenleme gerektiren bazı sigortalılarımız vardı. O düzenlemeler yapıldı ve şehit olan 301 maden işçisinin hepsinin hak sahiplerine maaş bağlanmış oldu. Böylece Soma’da maaş bağlanmamış şehit yakını kalmadı” dedi. (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

KESK davası Anayasa Mahkemesine taşındı

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ’ta önlemler rafa kaldırılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...