15 Ekim 2014 16:54

Senoz Vadisi'nde yargı HES’e bir kez daha izin vermedi

Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Vadisi’nde yapılmak istenen Kayalar HES projesine karşı 7 yıldır hukuk mücadelesi veren yöre köylülerini mahkeme bir kez daha haklı buldu.

Senoz Vadisi\'nde yargı HES’e bir kez daha izin vermedi
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Rize


Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Vadisi’nde yapılmak istenen Kayalar HES projesine karşı 7 yıldır hukuk mücadelesi veren yöre köylülerini mahkeme bir kez daha haklı buldu.

Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Vadisi, sahip olduğu doğal güzellikler ve bitki örtüsüyle Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olarak biliniyor. Ancak son yıllarda organik tarım ve arıcılıkla adından söz ettirten Senoz Vadisi’nde yaşayanların başı HES’ler ve taş ocaklarıyla dertte. Karadeniz Sahil Yolu için vadide açılan taş ocaklarının açtığı yaralar kapanmadan bu kez de sayıları 12’yi bulan HES projeleri Senoz’un eşsiz ekosistemini tehdit etmeye başladı. Bu HES projelerinden biri de  ’İyon Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Senoz’da yapılmak istenen  Kayalar  HES Projesi’.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Pek çok hukuk dışı girişime karşı çıkan yöre halkını bir kez daha haklı bulan Rize İdare Mahkemesi, hukuka aykırı bulduğu ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında itiraz yolunun da kapalı olduğuna hükmedildi. Senoz halkı ise projenin tamamen iptalini bekliyor.

DAVA AÇMAKTAN YORULDUK

Projeye karşı yıllardır hukuk mücadelesi yürüten ve davacılar içerisinde yer alan TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork, bir tek proje için defalarca yargı karşısına çıktıklarını ancak ÇED belgesi ve su kullanım anlaşması Danıştayca  iptal edilmiş bir projeye hiçbir şey yokmuş gibi bakanlığın  yeniden izin vermesini anlayamadıklarını ifade ederek, “Biz dava açmaktan, mahkemeler dur demekten, bakanlık hukuka karşı bir yolunu bulmaktan yoruldu” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Ağırnaslı için kurulan taziye çadırına müdahale

SONRAKİ HABER

\'Eşimin dayısının 3 çocuğu IŞİD\'le savaşıyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...