15 Ekim 2014 16:50

TÜSEB sağlığın YÖK’ü olacak

AKP’li vekillerin hazırladığı TÜSEB yasa tasarısı olarak da bilinen yeni torba yasa tasarısı 26 Haziran tarihinde Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundan geçti. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmasına dair yasa tasarısı Meclisten geçerek yasalaştığı takdirde özellikle sağlık ve eğitim alanı etkilenecek.

TÜSEB sağlığın YÖK’ü olacak
Paylaş

AKP’li vekillerin hazırladığı TÜSEB yasa tasarısı olarak da bilinen yeni torba yasa tasarısı 26 Haziran tarihinde Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundan geçti. Meslek odalarının, akademisyenlerin, sendikaların tüm eleştirilerine rağmen yasa tasarısı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “Eylül ya da ekim ayında yasalaştıracağız” demesi üzerine Meclis Genel Kurulunun gündemine geldi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmasına dair yasa tasarısı Meclisten geçerek yasalaştığı takdirde özellikle sağlık ve eğitim alanı etkilenecek. Söz konusu tasarıya göre:

* İstanbul’da “Sağlık Bilimleri  Üniversitesi” adıyla yeni bir devlet üniversitesi kurulacak. ‘İdari ve mali özerkliği olacağı’ iddia edilen üniversitenin mütevelli heyeti sağlık bakanı, sağlık bakanlığı müsteşarı, rektör, bakanın seçeceği bir üye ve YÖK tarafından seçilen profesör unvanına  sahip bir üyeden oluşacak.

* TÜSEB’in başkanı da sağlık bakanı olacak. Bütün tıp fakülteleri TÜSEB’e bağlanacak.

* Kanser ve kronik hastalıklarda araştırma yapmak, bu tarz hastalıkların yayılmasını engellemek ve yerli ilaç üretmek için TÜSEB’in bünyesinde altı enstitü kurulacak. Araştırma yapmak isteyen akademisyen araştırma konusunu kendi belirleyemeyecek.

*TÜSEB yurt içinde ve yurt dışında şirket kurabilecek. Kurulan şirketler vergiden muaf olacak.

BİLGİLERİ İSTEYEBİLECEK

* TÜSEB’in istemesi durumunda, kurumlar her türlü bilgiyi vermek zorunda kalacak.

* Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğretim yapan öğrenciler, katkı payı ve öğrenim ücretini yüzde elli fazlasıyla ödeyecek.

* Eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmekle birlikte mali borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen vakıf yükseköğretim kurumları kapatılabilecek.
Toplam 47 maddelik tasarıya göre TÜSEB, sağlık alanının YÖK’ü gibi olacak.

MUHALEFET KOMİSYONDA İTİRAZ ETMİŞTİ

Söz konusu tasarı komisyonda görüşüldüğünde CHP’li komisyon üyeleri itirazlarını dile getirmişti. CHP’li vekiller şu ifadeleri kullanmıştı: “Kurulmak istenen TÜSEB, yeni bir teşkilat öngörmektedir. Amaç olarak da ‘İleri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak’ dahil çok geniş bir alan tarif edilmiştir. Hükümet, daha önce Sağlık Bakanlığının stratejik planlamasını öngörürken, daha çok planlayıcı ve denetleyici bir işlev-amaç yükleneceğini ifade etmiştir. Buna rağmen, bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye’nin bilgi birikimine sahip saygın üniversiteleri varken, sağlık bakanlığı, görevi olmayan alanlara kayarak kaynak israfı ve karmaşaya sebep olmaktadır. Sağlık bakanlığının temel görevi halkımızın sağlığını korumak ve gerektiği durumlarda hastaların tedavi edilmesini sağlamaktır. Tıp alanına vereceği zararlar nedeniyle de yanlıştır. Halkımızın bugünkü ve gelecekteki sağlık ihtiyaçlarını değil, siyasi erkin ve özel sağlık kuruluşlarının çıkarlarını gözeten bir yapı olacağından dolayı da CHP grubu olarak sağlık bakanlığına bağlı bir sağlık bilimleri üniversitesi kurulmasına karşıyız. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu: 3 IŞİD\'li için MİT Yasası mı devreye sokuldu?

SONRAKİ HABER

Ağırnaslı için kurulan taziye çadırına müdahale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...