15 Ekim 2014 16:09

Hastanede çocuğa tecavüz skandalında sağlık sistemi uyarısı

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 29 Mayıs ek hizmet binasında 4.5 yaşındaki bir çocuğun tecavüze uğramasıyla ilgili açıklama yapan SES Aksaray Şubesi, “ 2005 yılından önce var olan sağlık ocaklarının çocuk izlenim raporlarıyla bu tür vakaların ortaya çıkarıldığı ancak aile hekimliği uygulamasıyla bunların yapılmadığını belirtti.

Hastanede çocuğa tecavüz skandalında sağlık sistemi uyarısı
Paylaş

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 29 Mayıs ek hizmet binasında 4.5 yaşındaki bir çocuğun tecavüze uğramasıyla ilgili açıklama yapan SES Aksaray Şubesi, “Annenin, amcası diye tanıttığı kişi çocuğa tecavüz ederken suçüstü yakalandı” dedi. Açıklamada, 2005 yılından önce var olan sağlık ocaklarının çocuk izlenim raporlarıyla bu tür vakaların ortaya çıkarıldığı ancak aile hekimliği uygulamasıyla bunların yapılmadığı belirtildi.

13 Ekim Pazartesi akşamı alt solunum yolları enfeksiyonu tanısıyla Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 29 Mayıs ek hizmet binasına 4.5 yaşında bir erkek çocuğu yatırıldı. Daha sonra çocuk bir şahıs tarafından tecavüze uğradı. Suçüstü yakalanan şahıs emniyet müdürlüğüne götürüldü.

AİLE İÇİ İSTİSMAR MI?

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi bir açıklama yaptı. Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Başkan Aydın Erol olayı şu şekilde anlattı: “Annesi sağlık çalışanına eve gitmesi gerektiğini, amcasının bu süre içinde refakat edip edemeyeceğini soruyor. Görevli sağlık çalışanı da müsaade ediyor. Bir süre sonra sağlık çalışanları kişiyi çocuğa tecavüz ederken suçüstü yakalıyor.”

Bu olayın yaşanmasında görevli sağlık çalışanlarının ve hastanenin bir ihmali olmadığının görüldüğünü belirten Erol, “Çünkü refakatçi anne zanlıyı amcası olarak tanıtmaktadır.” dedi. Erol, bir sosyal hizmet uzmanının çocukla konuştuğunu, çocuğun kendisine "Uzanmacılık oynuyorduk" yanıtını verdiğini aktardı. Erol, bunun da daha önce istismara uğradığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

‘İZLEM RAPORLARI OLUŞTURULMUYOR’

Sendika olarak yaşanan çocuk istismarının geldiği boyutları paylaşmak ve toplum içinde yaşanan bu istismarların tesadüfen ortaya çıkmasına dikkat çekmek istediklerini belirten Erol, cinsel istismar vakalarının oluşmasında yapılan ihmallere dikkat çekti: “2005 yılından önce, var olan sağlık ocaklarının rutin olarak yaptıkları gebe ve çocuk izlem raporları o bölgede yaşanan olumsuzlukları ortaya çıkartmakta idi. Çocuklara yapılan şiddet, istismar, vb. olaylar ortaya çıkarılmakta, önlemler alınmaktaydı. Aile hekimliği uygulamasında bunlar ne yazık ki performans getirmediği için ya kağıt üzerinde kalmakta ya da hiç yapılmamaktadır.”

Bu olayda da istismarın daha önceden başladığı ve hastanede de devam ettiğinin görülmekte olduğunu belirten Erol, “Biz buradan Hükümeti uyarıyoruz bu gidişata dur demek için önlem alın, denetimleri sıklaştırın, bütçeden sağlığa ve sosyal hizmetlere daha fazla pay ayırın, sendikalarla, meslek örgütleriyle ortak çalışın” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Hükümetle görüşen HDP heyeti Kandil ve İmralı\'ya gidiyor

SONRAKİ HABER

Mithat Sancar: Yeni yargısız infaz yasası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...