15 Ekim 2014 15:15

Suruç’ta gözaltında tutulan 149 Kobanêli için sınır dışı kararı

Suruç’ta 10 gün önce gözaltında tutulan Kobanêliler için ne iç hukuk ne de evrensel hukuk işliyor. 64 Kobanêli’den sonra şimdi de 149 Kobanêli’nin sınır dışı edileceği öğrenildi.

Suruç’ta gözaltında tutulan 149 Kobanêli için sınır dışı kararı
Paylaş

Suruç’ta 10 gün önce gözaltında tutulan Kobanêliler için ne iç hukuk ne de evrensel hukuk işliyor. 64 Kobanêli’den sonra şimdi de 149 Kobanêli’nin sınır dışı edileceği öğrenildi. Efrin veya Cizre kantonlarından birine sınır dışı edilmesi kararını rehineler kabul etmezken, Urfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, "Kobanêliler hapis tutuluyor. Hukuk işletilmeden sınır dışı etmenin hukukta yeri yoktur" dedi.

Devlet yetkililerinin onayıyla 6 Ekim günü Mürşitpınar Sınır Kapısı'dan giriş yapan 310 Kobanêli ilk önce Suruç Fen Lisesi'nde gözaltında tutulmaya başladı. 4 gün sonra ilçenin spor salonuna götürülen Kobanêliler'den "uygun gördüklerini" bir bir serbest bırakan devlet yetkililerini protesto eden Kobanêliler, ilk günden itibaren süresiz açlık grevi başlattı. Kötü uygulamalara maruz kalan Kobanêlilerden 64’ü, 14 Eylül günü sabaha karşı saat 03.00'te Mürşitpınar'dan sınır dışı edildi. Sınır dışı edilenler arasında bulunan 16 yaşındaki Xelil Mistefa aynı gün IŞİD’in attığı bombadan yaralandı. Önce Suruç Devlet Hastanesi'ne oradan da Urfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'ne sevk edildi. Sağ bacağını kaybeden Mistefa'nın hayati tehlikesi sürüyor.

Dün akşam da çoğunluğu kadın 36 Kobanêli serbest bırakılırken, geriye kalan 149 Kobanêli ise hâlâ Suruç Kapalı Spor Salonu'nda tutuluyor. Kobanêlilerin Efrin ya da Cizîr kantonlarından birine sınır dışı edileceği bildirildi. Ancak Kobanêlilerin bu durumu kabul etmediği kaydedildi.

'KOBANÊLİLER HAPİS TUTULUYOR'

Urfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, uygulamanın iç hukuk ve evrensel hukuka ters olduğunu söyledi. Yabancılar kanuna dayandırılarak Kobanêlilerin hapis tutulduğunun altını çizen Bucak, "Bu kanun iltica eden göçmenleri kapsar. İltica eden kişiler 6 ay gözetim altında tutulur. Bu gözetim bir kampta olur. Oysa Kobanêliler hapis tutuluyor. Öyle hukuk işletilmeden sınır dışı etmeninde hukukta yeri yoktur. İşte sınır dışı edilen bir çocuk ağır yaralı olarak geri geldi. Suriye'den 1.5milyon insan kaçıp geldi. Hiç birisine bu yapılmadı" dedi.

‘REHİNE DURUMU DEVAM EDİYOR’


HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, kalan Kobanêlilere yönelik sınır dışı kararı alındığını, ancak bu kararı Kobanêlilerin kabul etmediğini belirtti. Ayhan, “Önceki sınır dışı kararı gibi bu kararın da rehinelere imza karşılığında isteği ile gitme biçiminde uygulamak istendi, ancak rehineler kabul etmedikleri için de rehine durumunun devam ediyor” dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Kalemimizi yerde bırakmayacağız’

SONRAKİ HABER

İşçileri taşıyan kamyonet devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa