15 Ekim 2014 15:07

‘Kalemimizi yerde bırakmayacağız’

Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetesi dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun öldürülmesi, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Özgür Gündem gazetesi önünde protesto edildi.

‘Kalemimizi yerde bırakmayacağız’
Paylaş

Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetesi dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun öldürülmesi, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Özgür Gündem gazetesi önünde protesto edildi.

Gazete binasına katledilen gazeteciler, Ape Musa, Gurbetelli Ersöz, Hrant Dink, Metin Göktepe ve Deniz Fırat’ın da bulunduğu 78 gazetecinin fotoğrafları asıldı. Haberi izleyen gazeteciler de yakalarına Kadri Bağdu’nun fotoğrafını taktı. Eyleme, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGC) Genel Başkanı Turgay Olcayto, DİSK Basın-İş’ten Ayşe Düzkan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, İstanbul İl Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu gazetemiz Geney Yayın Yönetmeni Fatih Polat, yazarımız Ender İmrek’in yanı sıra bir çok gazeteci, sanatçı ve insan hakları savunucusu katıldı. Eylemde Kadri Bağdu’nun faillerinin bulunması ve yargılanması gerektiği vurgulandı.  

'CİNAYETİN FAİLLERİ AÇIĞA ÇIKARTILSIN'

Özgür Basın bileşenleri Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat, JİNHA, Demokratik Modernite ve Özgür Halk ve Özgür Basın Emekçileri adına yapılan açıklamayı
Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin okudu. Keskin, cinayetin faillerinin açığa çıkartılmasını istedi. Keskin ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘misliyle cevap verilecek’ sözleriyle ırkçı saldırılara meşruluk kazandırıldığını ve yeni katliamların da önünün açıldığını söyledi.

Keskin, “Özgür basına, özgür topluma ulaşana kadar mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Kurşunlar karşısında gerçekleri yazan kalemimizi yerde bırakmadık, bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

'BU KADERİ ARTIK DEĞİŞTİRMELİYİZ'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Türk ve Kürt basın emekçilerinin aynı çatı altında örgütlenmesinin önemine değindi. “Türkiye’de gerçekleri yazmak isteyen meslektaşlarımız yıllardır hayatlarını kaybediyor, sokaklarda dövülüyor, hapislere atılıyor. Biz gazeteciler bu kadere razı mı olacağız? Bir yerde Türk basın emekçisi öldürüldüğü zaman sadece Türkler mi ayağa kalkacak? Kürt bir arkadaşımız, habercimiz, Kürdistan’da çalışan bir arkadaşımız öldürüldüğü zaman bunu sadece Kürt medyası mı yazacak? Bu kaderi artık değiştirmeliyiz” dedi.

OLCAYTO: ‘DOSYALAR AYDINLATILMALI’

“Gazetecileri yıldıramayacaklar. Gerçek gazeteciler her zaman halkın gerçekleri öğrenmesi için çaba harcayacak diyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Terörle Mücadele Kanunu değişmedikçe, Güneydoğu’da gazetecilik yapmak zorlaşacaktır. Azadiya Welat Gazetesi de bu zorluğu en çok çeken gazetedir” dedi. Olcayto, “Şeffaf, demokratik bir ülke olmak istiyorsak” geçmişten bugüne saldırılara dair dosyaların aydınlatılıp faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

DİSK Basın-İş’ten Aşye Düzkan ise, Kadri Bağdu’nun dağıtımcısı olduğu gazetelerin halkın haber alma özgürlüğünü savunduğunu ve Kürt halkının anadilinde yayın okuma hakkına sahip çıktığını belirtti. Düzkan, “Sendikamız davanın takipçisi olacaktır” dedi.

'BAĞDU’NUN KATLEDİLMESİ 1990’LARI HATIRLATIYOR'

Gazetemize konuşan Azadiya Welat yazarı Sami Tan ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Kadri Bağdu’nun öldürülmesinin 1990’larda sokakta gazetecilerin öldürüldüğü dönemi hatırlattığını ifade etti  Sami Tan, “Bugün 90’lı yıllardaki  gazeteci arkadaşlarımızın sokak ortasında katledildiği dönemleri hatırlatıyoruz. Biz özgür basın çalışanları olarak bu tür saldırıların bizi yıldıramayacağını biliyoruz. Arkadaşımızı katledenlerin bir an önce yakalanıp yargı karşısına çıkarılmasını istiyoruz” dedi. Abdulbaki Boğa, “Yeniden 90’ları hatırlatan bir süreç yaşıyoruz. Gazeteciler sokakta öldürülüyor, yargısız infazlar gerçekleşiyor. Türkiye’de barışa dönük adımlar atılmaması biz insan hakları savunucularını tedirgin ediyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)















 
 

ÖNCEKİ HABER

Sınırdışı edilen 16 yaşındaki Kobanêlinin ayağına bomba geldi

SONRAKİ HABER

Suruç’ta gözaltında tutulan 149 Kobanêli için sınır dışı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...