15 Ekim 2014 06:00

AÜ 300 yıllık Japon kılıcını koruyamıyor

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde bulunan 300 yıllık Japon kılıcı ve 15 bin cilt yazma eserin koruma altında olmadığı ortaya çıktı.

AÜ 300 yıllık Japon  kılıcını koruyamıyor
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde bulunan 300 yıllık Japon kılıcı ve 15 bin cilt yazma eserin koruma altında olmadığı ortaya çıktı. Sayıştayın 2013 yılı denetim raporlarına göre Sultan Abdülhamit’e dönemin Japon Hükümeti tarafından gönderilen 300 yıllık kılıç, üzerinde tahribata yol açacak bir ortamda tutulurken, eserin çalınmasına karşı da bir önlem alınmamış.

Sayıştay denetçilerinin eserin nasıl bir ortamda bulunduğuna ilişkin görüşleri şöyle: “Ortam, eserlerin korunması için gerekli fiziki koruma şartlarını sağlamıyor, eserlerin temiz, havadar, güneş ışınlarından uzak, rutubetsiz yerlerde saklanması son derece önemli iken havalandırmayı sağlamak üzere odada bulunan klima çalışmıyor. Değerleri paha biçilemez olan bu eserlerin herhangi bir kayba ve hırsızlığa uğramaması için yeterli güvenlik şartlarının oluşturulmadığı, eserlerin bir envanterinin ve ayniyat kayıtlarının bulunmadığı tespit edilmiştir.”

YAZMA ESERLER 3. KİŞİLERDE

Üniversitenin koruması altında olması gereken, cumhuriyet döneminden kalma 15 bin cilt yazma eserlerden bazılarının ise ayniyat kayıtları olmadan özel şahıslarda, bazı müze ve kütüphanelerde de bulunduğu  Sayıştay denetçilerince tespit edildi. Birçok eserin kaybolmuş olabileceğine dair denetçiler şu notu düştü: “Söz konusu eserlerin envanterleri bulunmadığı gibi ayniyat kayıtları da yoktur. Dahası Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine cumhuriyetin en önemli eğitim kurumlarından biri olması dolayısıyla çoğu bağış yoluyla aktarılan bu önemli eserlerin bir kısmının taşınmalar, bölümlerin birleşmesi ya da ayrılması vb. nedenlerle kaybolmuş olma ihtimali yüksektir.”

YANGIN FELAKET OLUR

Yıpranmış eserlerin geleceğe taşınması için gerekli restorasyon çalışmalarının yetersiz olduğu da Sayıştay raporunda belirtildi. Ayrıca yazma eserlere ilişkin yangın riskiyle karşı karşıya olan bu eserlerin olası bir yangında hasarsız tahliyesinin de mümkün olmadığı tespit edildi.

AÜ’nün elindeki eserleri korumanın yanında kültür ve arkeolojik değerleri de ortaya çıkarmaktan sorumlu olduğu belirtilen Sayıştay raporunda, üniversitenin eserlerle ilgili sorumluluğu belirtilen kanun da hatırlatıldı.

REKTÖRLÜK SORUMLU

Söz konusu 5018 sayılı Kanun’un “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8. maddesine göre “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır”. Yani olası bir olumsuz durumdan Rektörlük sorumlu.

ÖNCEKİ HABER

Çelişkiler sektöründe bir umut ışığı

SONRAKİ HABER

Kirala, taşeron çalıştır, işten at

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa