15 Ekim 2014 06:00

Dünya neden her şeyi yanlış ele alıyor?

Uluslararası bağışçılar hafta sonu Kahire’de, Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yeniden inşası için talep ettiği 4 milyar dolar üzerine görüşmek için toplandı; fonlar, İsrail’in Koruyucu Hat Operasyonlarıyla yaz boyunca yerle bir ettiği yerleşimlerin yeniden inşa edilmesine yardımcı olacak.

Dünya neden her şeyi yanlış ele alıyor?
Paylaş

Richard SILVERSTEIN

Uluslararası  bağışçılar hafta sonu Kahire’de, Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yeniden inşası için talep ettiği 4 milyar dolar üzerine görüşmek için toplandı; fonlar, İsrail’in Koruyucu Hat Operasyonlarıyla yaz boyunca yerle bir ettiği yerleşimlerin yeniden inşa edilmesine yardımcı olacak.

İsrail işgal sırasında 500’ü çocuk 2100’den fazla Filistinliyi öldürdü. Bombaları 18 bin evi yıktı, 100 bin kişyi evsiz bıraktı. Daha acı ve ironinin zirvesi olan, Gazze’nin mevcut nüfusunun çoğunun atalarının 1948’de Nakba* sırasında İsrail’e kaçmış olması. Necef Çölü ve İsrail olacak diğer bölgelerdeki evlerinden atıldılar. 2014’te, ilk sürgünün torunları bir kez daha İsrail tarafından mülteciye dönüştürüldü.

Yine de İsrail yaptıkları nedeniyle şimdiye kadar herhangi bir ceza ya da yaptırımla karşı karşıya kalmadı -bu durumu araştırmak için bir Birleşmiş Milletler İnsan Hakları oturumu yapılmış olmasına rağmen.-

Gazzelilere insani yardım sunma girişimi takdire şayan. Acıları çok derin ve bu duruma izin verilmiş olması dünya için bir kara bir leke. Gazze yeniden inşa edilmeyi hak ediyor ve ihtiyaçları acil. Buna rağmen, bağış konferansı da dahil tüm bu yeniden inşa sürecine yönelik derin şüphelerim sürüyor.

İsrail’in bir sonraki Gazze işgali sırasında İsrail Ordusunun Gazze’yi un ufak etmeyeceği ve halkı sokaklara kaçmak zorunda bırakmayacağını garanti alabilecek hiç bir öngörü yok.  
2008’den bu yana üç Gazze işgali oldu. Her birinde şiddet ve yıkım daha da büyüdü.

Her ne kadar İsrail’in bu yaz yol açtığından daha fazla acı ve zarara neden olabileceğini hayal etmek zor olsa da, hiç şüphe yok ki bir daha ki sefer olacak. Ve geçmişe bakınca, bir sonraki savaş uzakta görünmüyor.

Yatırımının akıllıca kullanılacağı güvencesini arayan hangi bağışçı ülke, inşa edilen binaların 12 ya da 18 ay sonra yeniden toza dönüştüğünü görmek ister?

Konferansta bu koruma talebi, kalıcı çözüm ihtiyaçına vurgu yapılarak çok sayıda bağışçı tarafından açıkça dile getirildi. Bu nedenle Gazze’nin yeniden inşa edilmesi taraflar arasında çözüm bekleyen sorunların kalıcı şekilde çözümü kapsamında ele alınmalı. İsrail ve Mısır kuşatmalarına son vermeli ve sınırlar, gerekirse uluslararası gözetim altında askerlerden arındırılmalı.

İki taraftan birinin kolaylıkla ihlal ettiği ateşkesler yerine, İsrail ve Gazze’den kaynaklı düşmanlık sona erdirilmelid. Gazze ve Batı Şeria’nın dış müdahale olmadan kendi siyasi geleceğine karar vermesine izin verilmeli. İnsani bir yeniden inşa sürecini yapılandırmanın doğru yolu hem Filistinliler hem İsrailliler için koşulları doğru konumlandırmaktan geçer.
Kısıtlamalar Filistinliler için zaten mevcut. Hamas, yeniden inşa sürecini kontrol edemeyecek. Malzemeler Gazze’ye Mısır üzerinden girecek, Mısır malzemeleri kontrol edecek. Bu, yeniden inşa yardımlarının tünellerin ya da silahların yapımına ayrılmasının önüne geçecek.  

Şu anda İsrail için ise konulmuş hiç bir şart yok. Bu ölümcül bir zayıflıktır. Dünya, eğer İsrail Gazze’yi işgal eder ve geçmiş tutumunu sürdürürse çeşitli yaptırımlarla yüzleşeceğini ilan etmeli. Bunlar ekonomik, finansal ve askeri cezaları içermeli. ABD ve AB ülkeleri, askeri ve dış yardımları durdurmalı. İsrail’in her zamanki yıkıcı politikalarını sürdürmesine engel olamayabilir, ama mevcut olandan daha caydırıcı etkisi olacaktır.

Bu yaz, İsrail’i dizginleyecek herhangi bir şey yapma konusunda güçsüz bir dünya gördük. Hatta sözde müttefiki ABD bile şahin Likud Hükümeti tarafından açıkça arabulucuktan azledildi. Tarih İsrail’i bu tür durumlarda sadece iki şeyin motive edeceğini kanıtladı: Acı ya da dışlanma.

Geçmiş benzer konferanslardan sonra, bağışçı ülkeler taahhütlerini yerine getirme konusunda sıklıkla başarısız oldular. Korkarım ki gerçek icra mekanizmaları harekete geçerilmediği sürece, şüpheci dürtü bu kez öncesinden daha güçlü olacak.

Taahhüt edenler, daha az taahhüt edebilir, ve hatta o taahhütler daha da az yerine getirilebilirler.

Bunun olduğunu zaten gördük. Son bağış konferansında ABD, Gazze Şeridi’nin inşaasına yardım için 2009’da 900 milyon dolar olan sözünü, Dökme Kurşun Operasyonu’ndan sonra 212 milyon dolara indirdi.  

Kendi iç çelişkileri içinde bu kadar boğulmuş olan konferansta, diğerlerinin de Washigton’un yolunu takip etmeleri çok mümkün.

*Filistin’in işgal edilerek 15 Mayıs 1948’de
İsrail devletinin kurulmasına verilen ad.
n middleeasteye.net’ten çeviren Elif Görgü

ÖNCEKİ HABER

Kobanê hangi boşluğa düşer?

SONRAKİ HABER

Çelişkiler sektöründe bir umut ışığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa