14 Ekim 2014 20:06

IŞİD stratejisi yeniden masada

ABD Devlet Başkanı Obama’nın IŞİD planı yeniden görüşülüyor. 4 aşamadan oluşan IŞİD planı 11 Eylül’de açıklamıştı. Planın yeniden görüşülecek olması akıllarda soru işaretleri yarattı.

IŞİD stratejisi yeniden masada
Paylaş

ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın IŞİD planı yeniden görüşülüyor. 4 aşamadan oluşan IŞİD planı 11 Eylül’de açıklamıştı. Planın yeniden görüşülecek olması akıllarda soru işaretleri yarattı.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise toplantı öncesinde yaptığı “ABD’nin hava operasyonlarının işe yaramadığını” açıklaması ise IŞİD’le mücadale planının işe yaramadığı iddialarını güçlendirdi.

‘HAVA SALDIRILARIMIZ ETKİLİ DEĞİL’

ABD’de yayın yapan ABC televizyon kanalında This Week programında, Martha Raddatz’ın sorularını yanıtlayan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ‘Bombardıman başladığından bu yana IŞİD taktik değiştirmeyi sürdürmekte, hedeflerin belirlenmesini engellemekte. Raporlara göre, savaş uçaklarından yalnızca yüzde 10’u bomba atıyor.’ dedi.  Dempsey’in bu yorumundan sonra gelen ‘Hedefleri bulmak daha da zorlaştı mı?​’ sorusuna verdiği yanıtta, ‘Bu tam olarak doğru bir oran mı bilmiyorum. Ama bu rakam doğru ise benim için sürpriz olmaz. Nasıl manevra edeceklerini, toplumu nasıl kullanacaklarını biliyorlar ama bir hedef bulduğumuzda yok edeceğiz.’ diye konuştu.
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey’in bu sözleri, IŞİD’in Irak ve Suriye’de neden durdurulamadığının açıklaması olarak algılandı.

‘IRAK KÜRTLERİ IŞİD’E KARŞI YALNIZ DEĞİL’

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Iraklı Kürtlerin IŞİD örgütüne karşı verdiği mücadelede yalnız olmadığını, uluslararası toplumun desteğinin arkalarında olduğunu söyledi.
Irak’ta temaslarda bulunan Hammond, peşmerge’nin IŞİD’e karşı verdiği mücadeleyi övdü ve İngiltere’nin kendilerine verdiği insani ve askeri yardımın devam edeceğini söyledi. Barzani ise IŞİD’in elinde son derece modern silahlar bulunduğunu, peşmerge güçlerinin antitank silahları, helikopter ve ağır silahlarla donatılması gerektiğini kaydetti.
Kobanê meselesine değinen Hammond ise, “Şu anda IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyonun stratejisi, Kobanê’de ve diğer bölgelerdeki krizlere süratli bir şekilde cevap vermeyebilir. Ancak gelecekte, IŞİD’in bölgede yarattığı tehlike ve barbarlığın önünün kesileceğinden emininim” şeklinde konuştu.
IŞİD’in gelecek günlerde Bağdat’ı ele geçirmek için girişimlerde bulunacağından şüphesi olmadığını belirten Dempsey, militanların planlarının Bağdat’ın merkezine doğru; tek ve büyük bir saldırı düzenlemektense dış mahallelere yavaşça sızmak olacağını savundu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak ya da Suriye’de kara harekatı öngörmemesine karşın, geçtiğimiz günlerde ABD senatosundaki oturumda yaptığı, “IŞİD’e karşı başlatılan mücadele stratejisinin başarıya ulaşmaması durumunda, Başkan Obama’dan, Irak’a kara birlikleri göndermesini önerebileceğini” açıklayan Dempsey, ABD kanalında da kara harekatının gerekli olabileceğini söyledi.

KERRY VE FABİUS,  PARİS’TE BULUŞTU
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile  John Kerry, Paris’te bir araya geldi. Diplomatik kaynaklara göre, basına kapalı gerçekleşen görüşmede John Kerry, IŞİD’e karşı verilen mücadeleye katkılarından dolayı Fransa’ya teşekkür etti. Kerry, ABD’nin, Fransa’nın Suriye’de ılımlı muhalefete verdiği desteğini artırmasından da memnuniyet duyduğunu ifade etti.

OBAMA’NIN IŞİD STARATEJİSİ NEYDİ?

Obama IŞİD ilerleyişinin ardından kurulan geniş çaplı koalisyonun yürüteceği dört basamaklı planı duyurmuştu. Planın içerisinde, IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi, ‘terör kaynaklarının’ kurutulması ve insani yardım faaliyetleri yer alıyor. Fakat ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD’e yönelik hava operasyonları sürerken bu operasyonlar şu ana kadar beklenen sonucu verebilmiş değil.

 

ÖNCEKİ HABER

Aydın\'da EMEP\'lilere açılan 1 Mayıs davasında beraat

SONRAKİ HABER

Ebolalı BM çalışanı Almanya’da öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...