14 Ekim 2014 09:58

Kobanê'de halklar direniyor

Kobanê'de YPG/YPJ savaşçıları, son günlerde IŞİD'e ağır kayıplar verdirirken, ele geçirilen IŞİD cenazeleri de YPG'nin zaman zaman savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiğini gösteriyor.

Kobanê\'de halklar direniyor
Paylaş

Abdurrahman GÖK / Ersin ÇAKSU

Kobanê'de YPG/YPJ savaşçıları, son günlerde IŞİD'e ağır kayıplar verdirirken, ele geçirilen IŞİD cenazeleri de YPG'nin zaman zaman savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiğini gösteriyor. Yine son birkaç gündür ağır silahlarla kentin doğusundan bir türlü ilerleyemeyen IŞİD'in bomba yüklü araçlarla ilerleme girişimleri de başarısız kalıyor.

YPG/YPJ ve Kobanê halkının IŞİD'e karşı Kobanê'yi savunma direnişi 30'uncu gününde de devam ediyor. Kentin doğu, batı ve güney cephelerinde IŞİD'in ilerlememesi için mevzilenen ve zaman zaman karşı eylemler gerçekleştiren Kobanê direnişçileri, IŞİD'e ağır kayıplar verdiriyor. Her gün ortalama 100 IŞİD'linin öldürüldüğü çatışmalarda, örgüt özellikle ellerinde olan Rakka, Minbic, Cerablus, Til Ebyad ve benzeri kentlerden takviye güçlerle kendini toparlamaya çalıştığı; ancak başaralı olamadığı, günlerdir ağır silahlarla yaptıkları bütün yoğun saldırılara rağmen ilerleyemeyişlerinden de anlaşılıyor.

Ellerindeki tank, top, havan gibi ağır silahlar ve son derece teknik imkanlara rağmen YPG/YPJ savaşçıları karşısında başarılı olamayan IŞİD, son 3 gündür çareyi bomba yüklü araçlarla kente intihar eylemleri gerçekleştirmede arıyor. Şu ana kadar gerçekleştirmeye çalıştıkları en az 7 intihar saldırısının da başarısız olduğu gözlendi. Özellikle dün (13 Ekim) sabah saat 08.15 sularında gerçekleştirilmek istenen ve yaklaşık 4 ton patlayıcının yüklendiği kamyonun YPG tarafından farkedilerek imha edilmesinin ardından IŞİD 4 intihar saldırısı daha gerçekleştirmeye çalıştı. Ancak kentin doğu, batı ve güneyinden gerçekleştirilmek istenen bu saldırılar da sonuçsuz kaldı.

YPG'NİN EYLEMLERİ ETKİLİ OLUYOR

Zaman zaman yaşanan göğüs göğse çatışmalarda ve YPG'nin eylemleri sonucu öldürülen neredeyse her IŞİD üyesinin üzerinden birkaç araç anahtarının çıkması dikkat çekerken, çoğunun yaşlarının küçük olması da akıllara "eleman bulmakta zorlanan IŞİD, deneyimsiz yaşları küçük olanları mı artık öne sürüyor" sorularını getiriyor. Yine son iki günde öldürülen birçok IŞİD'linin cenazelerinin YPG'nin elinde olması da IŞİD'in ilerlemekten ziyade YPG'nin eylemleri karşısında aldıkları darbeler sonucu zaman zaman bulundukları noktalardan geri çekilmek zorunda kaldıkları ve YPG'nin karşı eylemlerinin etkili olduğu şeklinde yorumlanıyor.



SAVAŞ UÇAKLARI BOMBALIYOR

Öte yandan Koalisyon Güçleri'nin savaş uçakları da kentin doğu ve güneyinde IŞİD'in elinde bulunan kimi noktaları zaman zaman bombalıyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde yapılan bombardıman sonucu, IŞİD'in ağır kayıplar verdiği belirtiliyor. Dün gece de saat 23.00 sularında savaş uçakları kimi noktaları bombalarken, bu sabah saat 07.03, 07.34 ve 09.00'da de savaş uçakları tekrar kimi noktaları bombaladı.

DİRENİŞTE ARAP VE TÜRKLER DE VAR

Sokakta ve mevzide ellerinde silah aralıksız Kobanê'nin savunmasını yapan genç erkek ve kadınların yanı sıra yaşı ilerlemiş hatta kimi zaman duymakta bile zorluk yaşayan yaşlıların, kentin delisi olarak bilinen orta yaşlıların ve Kanton Hükümeti yetkililerinin de ellerinde silah, tam bir disiplin içerisinde hareket etmeleri dikkat çekerken, diğer taraftan bunca savaşçının ihtiyaçlarının karşılanması için canla başla çalışanların olması da "irade ve devrim ruhunun gerekliliklerini" sergiliyor.

Kobanê'de direnişte farklı gruplardan Arap ve Türkler de var. YPG ve YPJ'nin yanı sıra Ehrar Suriye, Siwar El Raqa (ŞoreşgerêReqa), Şems-î Şîmal (Roja Rojhilat) ve Cebhet-el Ekrad savaşçılarının da bulunması, bu gruplardan da şu ana kadar 10 savaşçının yaşamını yitirdi.

'ANNEM DE DİRENİŞ NÖBETİNDE'

Zemanî adındaki YPG savaşçısı, "Benim annem şimdi karşı tarafta direniş nöbetinde" sözleriyle direnişte sınırların tanınmadığı tespitini doğruluyor.  Sokak aralarında dolaşırken 64 yaşında kulakları zor duyan ama gözlerinin iyi gördüğünü öğrendiğimiz yaşlı bir yurttaşla konuşurken, kendisinin Pirsûs'un(Suruç) Edmanika Jorîn Köyü'nden olduğunu öğreniyoruz. Kodunun Birîndar Kobanê olduğunu öğrendiğimiz yaşlı yurttaş, "Niye Kobanê kodu" diye sorduğumuzda, "Bizim köy de Kobanê'dir, aynıydık, sınır çekildi ayrı düşürülmeye çalıştık. Eşim ve çocuklarım öbür tarafta 2 buçuk senedir buradayım ve elimden geldiğince mücadele ediyorum. Sonuna kadar dilimize varlığımıza ve Kobanê'ye sahip çıkacağız" yanıtını veriyor.



Biraz ilerleyince yine orta yaşlarda Hakkarili isminin Memduh Çağlar olduğunu öğrendiğimiz silahlı bir yurttaş da, 10 gündür Kobanê'de olduğunu belirtiyor. Bir grup Kobanêli silahlı yurttaşla konuşurken isminin Osman Hemed olduğunu öğrendiğimiz orta yaşlarda evli ve çocuklu bir yurttaş yerden bir avuç toprak alarak, "Bu toprağın ne olduğunu biliyor musunuz? Bu toprak Kobanê'dir ve bizim için kutsal bir topraktır. Bu toprak kardeşlerimizin, çoluk çocuğumuzun kanıyla sulanmış. Biz bu toprağı terk etmeyeceğiz" diyor.

Gezdiğimiz birçok mevzide zaman zaman IŞİD'in havanlı saldırısında şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu çeşitli yerlerinden yaralanan savaşçıların, başındaki, ayaklarındaki veya vücudunun çeşitli yerlerindeki sargı bezleri ile hala mücadelelerini sürdürdükleri görülüyor.

AHMET DENİZ: HAKSIZLIĞI GÖRDÜĞÜM İÇİN GELDİM

Tirko diye çağrılan ve hem Arap hem de Kürt arkadaşları tarafından çok sevilen, hemen ortama uyum sağlayan Türk bir yurttaşla da karşılaştık. İsminin Ahmet Deniz olduğunu ve İstanbul'dan geldiğini söyleyen savaşçı 3 haftadır Kobanê'de olduğunu belirtiyor. "Ta İstanbul'dan buraya kadar niye geldin" şeklindeki sorumuza, "Kobanê'ye karşı yapılan haksızlığı gördüm" yanıtını veriyor ve burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekliyor. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê\'de Til Şeîr ve Kaniya Kurda yeniden ele geçirildi

SONRAKİ HABER

TSK, Dağlıca\'yı bombaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...