14 Ekim 2014 07:40

Kobanê’nin soluk borusunu kesmeyin

IŞİD saldırılarının 3 haftayı geride bıraktığı Kobanê’deki sivillerin durumu ise kritik bir aşamaya geldi. Suruç’ta bulunan Kobanê Sağlık Bakanı Doktor Nasran Ahmed, Kobanê’de sivil katliamının yaşanmaması için sınır kapısının açılması ve yaralıların Suruç’a aktarılması gerektiğini söyledi.

Kobanê’nin soluk borusunu kesmeyin
Paylaş

Zeliş IRMAK
Suruç


IŞİD saldırılarının 3 haftayı geride bıraktığı Kobanê’deki sivillerin durumu ise kritik bir aşamaya geldi. Kobanê’den sivillerin güvenliği için insani yardın koridoru açılması çağrısı ise henüz bir karşılık bulmadı. TTB Heyetini karşılamak için Suruç’ta bulunan Kobanê Sağlık Bakanı Doktor  Nasran Ahmed, Kobanê’de sivil katliamının yaşanmaması için sınır kapısının açılması ve yaralıların Suruç’a aktarılması gerektiğini söyledi. Ahmed aynı zamanda Kobanê’ye sahip çıkın çağrısında bulunarak “Kobanê’nin soluk borusunu muhafaza edin” dedi.

Kobanê’deki son durum nedir? Sağlık hizmetlerini nasıl yürütüyorsunuz?
Nasran Ahmed:
Kobanê üç taraftan sarıldı. IŞİD şehre sızmış durumda. Ama Kobanê’nin sağlık hizmetleri hâlâ sağlık bakanlığımızın kontrolü altında.

Türkiye’den yardım malzemesi gidiyor mu? Elinizde yeterli malzeme var mı?
Nasran Ahmed:
Savaş koşulları ve çatışma olduğu için eksiklikler yaşıyoruz. Fakat eksiklikleri  gidermeye çalışıyoruz. Az sayıda da olsa Suruç’tan ilaç vs. geliyor.

Yaralıların sınırda bekletildiğine dair iddialar var. Doğru mudur?
Nasran Ahmed:
Bazı dönemlerde teknik sorunlar yaşıyoruz. Yaralılar bazen bekletiliyor. Gece özellikle belli saatleri bekliyorlar, hastaları almak için. Sınırda bekletildiğimiz için kaybettiğimiz hastalar oldu. Ama umut ediyorum ki Türkiye Cumhuriyeti ve yetkilileri Kobanê’nin soluk borusunu muhafaza eder, düşmesini engellemez ve sınırlarını açık tutar.  Yaralıların gidiş gelişlerini rahatlatır.

Talepleriniz nedir? Acil koridor açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Nasran Ahmed:
En acil talebimiz koridorun açılması. Eğer bir katliam olmasını istemiyorsak, sınır kapısının normal bir prosedürle işlemesi gerekir. Kobanê’deki yaralılarımızın Türkiye’ye aktarılabilmesi, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarından yararlanabilmesi ve gidiş gelişlerimizde kolaylıklar sağlanması gerekir.

IŞİD’lilerin Türkiye’de tedavi edildiğine dair bir iddia var. Sizin bir gözleminiz var mı?
Nasran Ahmed:
Bu bir iddiadır, bizim de basından duyduğumuz. Ama şahsen bize ulaşan net bilgiler yok. Geliyorlar dersek yüzde yüz doğru bir bilgi olmaz.

Rojava Devrimi gerçekleşti. Peki savaştan önce Rojava’da Kobanê’deki bakanlıklar nasıl işliyordu? Sağlık Bakanlığı nasıl hizmet veriyordu?
Nasran Ahmed:
Rojava Devrimi olmadan önce sağlık hizmetleri kötüydü. Tek bir tane hastane vardı o da özeldi. Ama Rojava Devrimi gerçekleştikten sonra biz Kobanê’de öz yönetimimizi oluşturduktan sonra Kobanê’de iki hastane daha yaptık köylere de sağlık ocakları yaptık. Biz sağlığa çok önem veriyorduk hemen hemen hükümetimizin en önemli politikalarından biri sağlıktı. Bir hastanemizi de bitirme noktasına getirmiştik ama IŞİD’in bombardımanı sonucu yıkıldı.

Son bir çağrınız var mıdır, Türkiye halklarına ve uluslararası kamuoyuna?
Nasran Ahmed:
Kobanê’ye sahip çıkmak insanlık onuruna ve uygarlığa sahip çıkmaktır. Herkesin insanlık onuruna sahip çıkmasını istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci ‘miyav’ dedi öğretmen darp etti

SONRAKİ HABER

\'Gençler ölsün diye yasa mı çıkarılır?\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...