14 Ekim 2014 07:26

Siyaset yapmadıkça kurtulamayacağız!

Emek Partisi (EMEP) Tuzla İlçe Örgütü 7. Kongresi işçilerin siyasi ve ekonomik sorunları tartıştığı bir kürsü oldu. İşçilerin ekonomik talepleri için mücadele ederken, siyaset de yapması gerektiğine dikkat çekilen kongrede, “Siyaset yapmadıkça sermayeden kurtulamayacağız” dendi.

Siyaset yapmadıkça kurtulamayacağız!
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Tuzla İlçe Örgütü 7. Kongresi işçilerin siyasi ve ekonomik sorunları tartıştığı bir kürsü oldu. İşçilerin ekonomik talepleri için mücadele ederken, siyaset de yapması gerektiğine dikkat çekilen kongrede, “Siyaset yapmadıkça sermayeden kurtulamayacağız” dendi. Kongrede işçilerin Kobanê ile dayanışmasının önemine dikkat çekilerek, bu konuda kararlar alındı.

Erzincanlılar Derneğinde gerçekleştirilen kongreye, direnişteki işçiler, işyeri temsilcileri, sendikacılar, kadınlar, siyasi parti ve yöre dernekleri temsilcileri katıldı. 153 gündür direnişte olan MT Reklam işçilerinden Bahar Gök, insanca yaşam koşuları için Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olduklarını ancak daha sonra pek çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Gök, “Sendikal bürokrasiden tutun da, patronun pervasız saldırısı ve yetkililerin görmezden gelen tutumu direnişin kazanılmasında büyük engeller oluşturuyor” dedi. Hükümetin ve sermayenin bir yandan Kobanê’ye destek verenlere bir yandan da hak arayan işçilere saldırdığını ifade eden Gök, bu mücadelelerin birleşmesiyle kazanılabileceğine dikkat çekti.

CPS  İşçisi Ata Öztürk de 1 ay önce DERİTEKS Sendikasına üye olduklarını ve patronun sendikal çalışmayı öğrenince 9 arkadaşlarını işten attığını hatırlattı. Sendikanın Anayasal halkları olduğunu ancak buna rağmen patronların sendika hakkı tanımadığını ifade eden Öztürk, hükümetin de yaşananlara ses çıkarmadığını söyledi. İşçilerin ekonomik mücadelenin yanı sıra siyasi bir mücadele de sürdürmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, bunun için işçilerin daha fazla aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

SİYASET DE YAPMALIYIZ

Tuzla Sanayi Komitesi adına konuşan Deri İşçisi Veli Araz, üç yıldır Tuzla’da önemli sendikalaşma çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, en çok karşılaştıkları sorunun ise sendikal bürokrasi olduğunu söyledi. Sendikaları DERİTEKS’in baraj altında bırakılarak mücadelesinin engellenmek istendiğini ifade eden Araz, “İşçiler giderek yoksulaştıkça mücadele de, taban da hareketleniyor. Bizler işçiler olarak patronların oy verdiği partilerden kurtularak kendi öz örgütlerimizde mücadeleyi ve siyaset yapmayı öğrenmedikçe bu sistemden, sermayenin politikasından kurtulamayacağız” dedi. Sanayi işçileri olarak ekonomik taleplerle mücadele ederken mutlaka siyaset yapmaları gerektiğini vurgulayan Araz, “Bunu becerebilirsek Kobanê’yi anlamak daha kolay olacaktır” dedi.

DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Binali Tay da Türkiye’de ve dünyada bir çok gelişme olmasına rağmen mücadele hattının en zayıf unsurlarının sendikalar olduğunu belirtti. Sendikaların sadece toplusözleşme yapmaya çalıştığına ve işçi sınıfının sorumluğunu almamakta ısrar ettiklerine dikkat çeken Tay, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Siyasi partilerin ve hükümetin yandaşları olma heveslerinden kaynaklanıyor. İşçilerin sendikaya üye olma, mücadele etme isteği en başta sendikacılar tarafından engelleniyor.” Tay, bu sorunun topyekün bir mücadeleyle aşılabileceğini ifade etti.

Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen DERİTEKS Tuzla Şube Sekreteri Haydar Canpolat, hükümetin politikaları sonucu dış politikada dibe vurduklarını, herkesle düşman olduklarını söyledi. Canpolat “Bizler sendikaların bunalım yaşadığı, sendikal bürokrasinin büyüdüğü ve sermayenin ihtiyaçlarına göre hareket ettiği bu süreçte tabanda birliği yakalayacak, tüm demokrasi güçleriyle birleşen bir yol izlemeliyiz” diye konuştu. DERİTEKS olarak örgütlü oldukları tüm fabrikalarda Kobanê için dayanışma kampanyası başlattıklarını söyleyen Canpolat, “Bu sorun işçi sınıfının da sorunudur” dedi.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU

EMEP MYK Üyesi İhsan Çaralan Ortadoğu’daki gelişmelere dikkat çekti. IŞİD’in uluslararası sermayenin ve emperyalist güçlerin Ortadoğu’da yeniden şekillendirme savaşlarında halklara büyük acılar yaşattığına dikkat çeken Çaralan, AKP Hükümetinin hem ekonomik hem siyasal olarak ciddi bir çöküntü içine girdiğini söyledi. Çaralan, Ortadoğu’da ve Türkiye’de demokrasi, laiklik ve çağdaş yaşam isteyenlerin ortak mücadele sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Çaralan, işçi hareketinin daha çok müdahil olduğu bir süreci geliştirmek için parti olarak daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini ve bunun için daha fazla cesaretle mücadeleyi sürdürmeleri gerektiğini söyledi.
HDP Tuzla İlçe Başkanı Hüseyin Tezel ise Kürt sorunu çözülmeden işçi sınıfının örgütlenmesinin zor olacağını belirterek, hükümetin böl parçala yok et politikasının ancak ortak mücadeleyle yenilebileceğini söyledi.

ALINAN KARARLAR

Tersane İşçisi Ali Doğan’ın ilçe başkanı seçildiği kongrede, taşeronlaşmaya karşı mücadele, iş güvenliğinin sağlanması, sendikal bürokrasiye karşı mücadele, kadın cinayetlerine karşı mücadele, başta Kobanê olmak üzere Ortadoğu halklarıyla dayanışma, Türkiye’de demokrasi güçlerinin birleştirilmesi ve mücadeleyi genişleterek sürdürme kararları alındı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Serbest kalan Kobanêli: Böyle misafirlik istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Fındıklı kongresinde Kobanê ve çevre vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa