13 Ekim 2014 15:58

'Hukukun askıya alınmış olmasından endişeliyiz'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kobanê direnişine destek olmak için alanlara çıkan halka karşı uygulanan polis ve asker şiddetiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak; "Barış ve çözüm adına demokratikleşme adımları ve dönüşümleri beklerken, mevcut hukukun dahi askıya alınmış olmasından endişe duyuyoruz." dedi.

\'Hukukun askıya alınmış olmasından endişeliyiz\'
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kobanê direnişine destek olmak için alanlara çıkan halka karşı uygulanan polis ve asker şiddetiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak; "Barış ve çözüm adına demokratikleşme adımları ve dönüşümleri beklerken, mevcut hukukun dahi askıya alınmış olmasından, bugün için ve özellikle de gelecekte yaşanabilecek gelişmeler için endişe duyuyoruz." dedi.

‘KÜRT HALKI 12 EYLÜL DÖNEMİNİ HATIRLATIRCASINA BİR BASTIRMAYLA KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIR’


Türkiye'nin IŞİD politikasını protesto eden Kürt halkının, ilk günden polisin müdahalesi ile karşılaştığını belirten Beştaş, "Ülkemiz çok kritik günler geçiriyor. Bir yandan Ortadoğu'daki IŞİD tehlikesi diğer yandan barış ve çözüm sürecinin, AKP Hükümeti'nin atması gereken yasal pratik adımları atmamasından kaynaklı aksamalarla yüz yüze olması, ülkenin yeniden bir iç çatışmanın eşiğine dayanmasına neden olmuştur. Başta Kürt halkı ve dostları olmak üzere halklarımızın ve demokrasi güçlerinin, Kobanê'deki direnişi desteklemek ve AKP'nin tüm taleplere rağmen koridor açılması yönündeki istekleri ret etmesini protesto etmek amacıyla demokratik haklarını kullanmaları, AKP Hükümeti tarafından 12 Eylül dönemini ve 90'lı yılları hatırlatırcasına bir bastırmayla karşı karşıya kalmıştır. Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı olmak üzere, ülkenin en yetkili ağızları tarafından yapılan açıklamaların, ölen canların değil de zarar gören kamu mallarının önemini belirtir nitelikte olması, dehşet vericidir. Kobanê 'deki direnişi selamlayan ve Türkiye'nin mevcut IŞİD politikasını demokratik hakkını kullanarak protesto eden Kürt halkı ve demokrasi güçleri daha ilk günden polis tarafından yoğun bir müdahale ile karşılaşmış ve birçok canımız bu müdahale sonucu yaşamını kaybetmiştir. AKP Hükümeti, birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir. Hükümetin tutumu linç, yakma, zorla kaybettirme, haksız gözaltı ve tutuklamalara zemin oluşturmuştur. Benzer birçok hak ihlali ve hukuksuzluk da bunların peşi sıra ne yazık ki kendisini göstermiştir" dedi

‘HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’


Dargeçit, Nusaybin ve Muş gibi bir çok ilde kolluk güçlerinin demokratik tepkisini ortaya koyan halkın üzerine ateş açtığını vurgulayan Meral Danış Beştaş, açıklamasında şunları kaydetti; “Gaziantep başta olmak üzere birçok ilde binalarımız yakılmış, linç girişimleri olmuş, Kürt halkının yaşadığı mahalleler ve evler, arabalar taranmıştır. Birçok ilde vatandaşlarımıza herkesin gözü önünde, kameralar karşısında işkenceler yapılmıştır. Kamuoyunda görüntüleri olan tüm bu katliam girişimleri devlet tarafından araştırılmamıştır. Bazı merkezlerde polisin bilgisi ve yönlendirmesi dahilinde bu girişimlerin olduğuna ilişkin kayıtlar basına düşmüştür. Yine 90'lı yılların politikası olan zorla kaybetme veya kaçırma girişimleri İzmir gibi metropol kentte il başkanımız düzeyinde uygulanmaya çalışılmış, tüm hukuki şikayetlerimiz bu aşamaya kadar sonuçsuz kalmıştır. Bu birkaç gün içerisinde, başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere hükümet yetkililerinin açık talimatı ile yüzlerce işkenceli gözaltı gerçekleşmiş, bu gözaltılarda birçok vatandaşımız hukuk dışı bir şekilde gerekçesiz olarak tutuklanmıştır. Hükümetin ve ilgili birimlerin yaşanan cinayetleri, yaralamaları, işkenceleri araştırmak ve failleri ortaya çıkarmak yerine, yaşanan maddi kayıpları kamuoyuna açıklama gayretleri, üzerlerine düşen sorumluluğu atma gayretinde olduklarını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bizler Halkların Demokratik Partisi olarak, barış ve çözüm adına demokratikleşme adımları ve dönüşümleri beklerken, mevcut hukukun dahi askıya alınmış olmasından, bugün için ve özellikle de gelecekte yaşanabilecek gelişmeler için endişe duyuyoruz. Tüm bu hak ihlallerinin ve yitirilen canlarımızın sorumlularının bulunması için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve hukuki sürecin mücadelesini vereceğimizi belirtiriz" (ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

İşçi, alacağının peşinde

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesi\'nde Kobanê eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa