13 Ekim 2014 14:47

Emekçinin geliri eridikçe eriyor

Hükümetin 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ında yer alan hedef ve öngörüler, mutfakta alım gücünün iki yıl içinde reel olarak yüzde 5 düşeceğini gösteriyor.

Emekçinin geliri eridikçe eriyor
Paylaş

Hükümetin 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ında yer alan hedef ve öngörüler, mutfakta alım gücünün iki yıl içinde reel olarak yüzde 5 düşeceğini gösteriyor.

DİSK-AR yapılan açıklamada, “Enflasyona dayalı ücret artışlarının sokaktaki enflasyonla uyumsuzluğu, işçilerin alım gücünde resmi verilere yansımayan bir kayıp yaratıyor” denildi ve bilgilere yer verildi: “OVP’de 2015 yılında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 9.0 ve genel enflasyonun yüzde 6.3, 2016 yılında da gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 8, genel enflasyonun yüzde 5 olacağı tahmin ediliyor. Bu durum enflasyona dayalı ücret artışı halinde mutfaktaki alım gücünün 2 yılda yüzde 5 azalacağı anlamına geliyor.”

OVP’de makro ekonomi politikalarının, “Yurt içi üretimde iş gücü, enerji ve ulaşım gibi alanlarda üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik tedbirler kamu mali dengeleri gözetilerek uygulamaya konulacaktır” denilerek özetlendiğine işaret edilen açıklamada, “İş gücünün, enerji ve ulaşım gibi bir maliyet kalemi olarak görülmesi programın geneline yansıyan işletmeci-piyasacı algının bir yansımasıdır. Bu sömürünün derinleştirilmesi stratejisinin bir ifadesidir” denildi.

FAKTÖR VERİMLİLİĞİ

Programda 2013 yılında büyümeye katkının tamamen sermaye stoku ve yüksek oranda artış gösteren istihdamdan geldiğinin belirtildiğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu tespitler şunu göstermektedir ki; Türkiye ekonomisi teknolojik sıçramayla, verimlilik artışıyla değil, emek gücü maliyetlerini aşağı çekerek büyümüştür.” (İstanbul/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin açıklamaları ırkçı grupları cesaretlendirdi

SONRAKİ HABER

Kadın voleyboycuların afişini \'edep ya hu\' yazısı ile sansürlediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...