13 Ekim 2014 14:43

Hükümetin açıklamaları ırkçı grupları cesaretlendirdi

İstanbul Sarıgazi’deki Sarıbelde Sitesi’nde binaların girişine “Alevilere, Kürtlere ölüm. Tekbir IŞİD” yazılarına tepki gösteren site halkı; “Hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların ırkçı grupları daha fazla cesaretlendirdi” diye tepki gösterdi

Hükümetin açıklamaları ırkçı grupları cesaretlendirdi
Paylaş

Yasin TERZİ
İstanbul


İstanbul Sarıgazi’deki Sarıbelde Sitesi’nde binaların girişine “Alevilere, Kürtlere ölüm. Tekbir IŞİD” yazılarına tepki gösteren site halkı; “Hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların ırkçı grupları daha fazla cesaretlendirdi” diye tepki gösterdi

Kobanê’ye destek eylemlerine yönelik ırkçı saldırılar pek çok yerde Kürt  ve Alevi yurttaşlara yönelik tehdit ve baskılarla kendini devam ettiriyor. İstanbul Sarıgazi’de Alevi ve Kürt yurttaşların yoğun olarak ikamet ettiği Sarıbelde Sitesi’nde binaların girişlerine “Alevilere, Kürtlere ölüm. Tekbir IŞİD” şeklinde yazılar yazıldı. Yazının hemen yanında üç hilal ambleminin olması ise dikkat çekti.

Site sakinlerinden ve yönetiminden aldığımız bilgiye göre, yazı ilk kez geçtiğimiz cuma saat 18.00 sıralarında bir bloka yazıldı. Sitede oturanlar bu yazıyı sildi ancak hemen ardından aynı gün bu kez 21.00 sıralarında aynı yazı, aynı yere tekrar yazıldı. Bir gün sonra ise 8 blok girişine daha aynı yazı yazıldı.

POLİSTEN ÜSTÜNKÖRÜ İNCELEME

Bu durumdan tedirgin olan site sakinleri ve site yönetimi durumu polise bildirdi. Şikayet üzerine siteye gelen polis sadece duvara yazılan yazıların fotoğrafını çekti ve sitedeki kamera görüntülerinin bir kısmını almakla yetindi. Polisler şikayetçi olunmaması halinde soruşturmanın da açılmayacağını söyledi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sarıbelde sitesinde oturan ve aynı zamanda sitenin avukatı olan Cemal Gülmez, site duvarlarına yazılan yazının kamu düzenini doğrudan tehdit ettiğini ifade ederek, “Polisin ihbarla birlikte resen soruşturma yapılması gerekmesine  rağmen soruşturmayı basite indirgeyerek, ısrarla şikayetçi olunmasını, aksi halde konunun kapanacağını söylediler. Bunun üzerine site sakinlerini temsilen benim de aralarında  olduğum  3 kişi karakola giderek şikayetçi olduk” dedi.  
Yapılan yazılamanın AKP’nin  dindar ve kindar nesil hedefinin bir sonucu olduğuna vurgu yapan Gülmez “Bu kafa yapısı ile yetişen nesiller kendinden olmayanlara, kendisi gibi düşünmeyen kendisi gibi inanmayan insanlara hangi gözle bakacaklardı? Yanıtı çok açık değil mi? yukarıda duvara yazan gözle bakacaklar: “Kürtlere ve Alevilere ölüm”…” diye konuştu.

KORKU YARATMAYI AMAÇLIYORLAR

Sitede yaşayan yurttaşlar, blok girişlerine yazılan yazılar nedeniyle tedirgin. Gazetemize konuşan site sakinleri polisin konuyla yeterince ilgilenmediğini,  parmak izi dahi almadığını söyledi. Yazıların tedirginlik, panik ve korku yaratmayı amaçladığını dile getiren vatandaşlar, “Bu olay hükümetin IŞİD’i masum göstermeye çalışan açıklamalarının ardından gerçekleşti. Bundan sonraki aşama ise bu fikrin fiilen uygulanması ve katliam yapılmasıdır” diye tepki gösterdiler. Site sakinlerinin verdiği bilgiye göre; Sarıbelde Sitesi’nde bugüne kadar mezhepsel veya etnik kökenden kaynaklı herhangi bir gerilim veya tartışma yaşanmış değil. Sitelerinde önemli oranda Alevi ve  Kürt yurttaşların yaşadığını anlatan yurttaşlar, hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların ırkçı grupları daha fazla cesaretlendirdiğini söyledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Kobané için yürüyüş çağrısına saldırı

SONRAKİ HABER

Emekçinin geliri eridikçe eriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...