13 Ekim 2014 14:12

Baluken: Hükümet infazı aydınlatmalı

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik düzenlenen ve 2 polisin yaşamını yitirdiği saldırının hemen ardından 4 kişinin yargısız infaz edilmesine ilişkin konuştu.

Baluken: Hükümet infazı aydınlatmalı
Paylaş

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik düzenlenen ve 2 polisin yaşamını yitirdiği saldırının hemen ardından 4 kişinin yargısız infaz edilmesine ilişkin konuştu. Baluken, son günlerde hükümet yetkililerinin üslubunu eleştirerek, yaşanılanların çözüm sürecini bitirmeye dönük olduğunu  söyledi.
Baluken, Bingöl’de yaşanılanların ardından ilk gün bile bunların bir provokasyon olabileceğini açıkladıklarını belirterek, yaptıkları araştırmaların neticesinde bunun karanlık merkezler tarafından yapıldığı kanısının kendilerinde uyandığını söyledi.

HDP’LİLERE YIKILMAK İSTENİYOR

İki olayın birbirinden bağımsız olaylar olduğu yönünde daha önce dile getirdiği görüşünü yineleyen Baluken, olayların profesyonel bir şekilde birleştirilmek istendiğine dikkat çekti. HPG tarafından yapılan açıklamanın da bununla örtüştüğüne işaret eden Baluken, şunları söyledi: “Çözüm sürecini tamamen bitirmeyi amaçlayan devlet içerisindeki bir örgütlenmenin iş başında olabileceğine dair bir şüphemiz var. Bunun giderilmesiyle ilgili sorumluluk artık İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığındadır. Özellikle gözaltına alınan partili arkadaşlarımızın hiçbir şekilde avukat ve aile görüşüne çıkartılmamış olması, çok yoğun işkencelerden geçirilmiş olmaları ve Ankara’da yaptığımız temaslardan sonra bile hâlâ savcı ve emniyet tarafından bu anlaşılmaz tavrın sürdürülüyor olması kuşkularımızı güçlendiriyor. Bu olayla ilgili bağlantıların ortaya çıkarılmasıyla ilgili derin panik havası var ve bu olayı işkenceyle gözaltındaki arkadaşlarımızın üzerine yığma çabası var.”

Baluken, yaşanılanların arka planının bir kaç gün içerisinde ortaya çıkartılmaması durumunda çözüm süreci açısından zorlayıcı olacağını da vurguladı. Devamında ise son günlerde Kobanê’ye destek eylemlerinde, bilinçli olarak bir şeyleri provoke etmek isteyen bir takım odakların varlığına dikkat çekti. Çözüm karşıtı bir mekanizmanın devrede olduğunun altını çizen Baluken, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın da son görüşmede buna yönelik bir vurgu yaptığını hatırlattı.

KCK ‘OLAYLA İLGİMİZ YOK’ DEDİ

Bingöl’deki olayın hemen ardından KCK yetkileriyle görüştüklerini belirten Baluken, kendilerine KCK’den gelen mesajda olayla ilgili hiçbir talimatın olmadığı ve olayın son derece karanlık bir olay gibi göründüğü ve kendileri açısından da bir soruşturma konusu olduğunun vurgusu yapıldığını aktardı.

‘ÇATIŞMA YOK İNFAZ VAR'

Genç yolunda 4 kişinin öldürüldüğü olayın birbiri ile bağlantısının olmadığını belirten Baluken, “Genç Köprüsü'nde araçta infaz edilen 4 kişiden 2'si PKK'nin dağ kadrosunda ve Lice kırsalına gidiyorlarmış” dedi. Baluken, Diyarbakır'da olaydan yaralı kurtulmuş bir kamyon şoförü olduğunu, Milletvekilleri Nursel Aydoğan'ın önceki gün onunla görüştüğünü de belirterek, “Yaralı şoförün verdiği bilgiye göre kesinlikle bir çatışma olmamış, 4 kişi infaz edilmiş” dedi. (BİNGÖL)

ÖNCEKİ HABER

MÜ öğrencileri Kobanê için dersleri boykot etti

SONRAKİ HABER

Suruç’ta gözaltında tutulan 261 Kobanêli isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...