13 Ekim 2014 09:10

Kobanê direnişi 29. gününde: IŞİD 2 noktadan söküldü

Kobanê'de YPG-YPJ güçlerinin direnişi 29. gününe girdi. IŞİD'in 15 Eylül'den bu yana devam eden saldırılarında dün Kobane Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, YPG'nin IŞİD saldırılarını durduğunu ve hücum pozisyonuna geçtiğini açıklamıştı.

Kobanê direnişi 29. gününde: IŞİD 2 noktadan söküldü
Paylaş

Kobanê'de YPG-YPJ güçlerinin direnişi 29. gününe girdi. IŞİD'in 15 Eylül'den bu yana devam eden saldırılarında dün Kobane Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, YPG'nin IŞİD saldırılarını durduğunu ve hücum pozisyonuna geçtiğini açıklamıştı.

YPG'nin doğu cephesinde ilerleme kaydettiği aktarılırken, güney cephesinde de şiddetli çatışmalar yaşandı.  Özellikle kentin doğusundan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için günlerdir yoğun saldırılarda bulunan IŞİD, herhangi bir ilerleme kat edemezken, zaman zaman Türkiye'den de yardımlar alarak ilerlemeye çalıştığı ileri sürülüyor.

ANF'nin haberine göre YPG güçleri IŞİD'i Til Şeir köyüne kadar geri püskürttü. Dün gece YPG-YPJ savaşçılarının Kobanê’nin güneybatı cephesinde 2 ayrı koldan düzenlediği saldırıların püskürtüldüğü bildirildi. Çatışmalarda en az 53 IŞİD'li öldürüldü. YPG, IŞİD'in üslendiği 2 noktadan söküldüğünü açıkladı.

YPG'DEN DÜNKÜ ÇATIŞMALARA DAİR AÇIKLAMA

YPG Basın Merkezi Kobanê direnişine ilişkin yaptığı açıklamada, doğu cephesinde dün gece başlayan çatışmaların sabah saatlerine dek sürdüğünü, bu çatışmalarda 12 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü belirtti. IŞİD'in güney ve güneybatı cephesinden dün gece 2 koldan kapsamlı bir saldırı başlattığını da açıklayan YPG Basın Merkezi, bu saldırıların püskürtüldüğünü, YPG güçlerinin karşı saldırıya geçtiğini belirtti. Bu saldırıların ardından IŞİD'in üslendiği 2 noktadan söküldüğü de YPG’nin verdiği bilgiler arasında. Bu sabahki çatışmalarda ise, tabur komutanı Rojda Axin’in yaşamını yitirdiğini açıkladı.

YPG Basın Merkezi yaptığı yazılı açıklamada son 24 saatte Kobanê’de yaşanan çatışmalara ilişkin bilgi verdi.

 “DAİŞ çetelerinin Kobanê'yi işgal etmek amacıyla başlattığı saldırılar 28. gününde devam etmektedir. Her üç cepheden tank, top ve zırhlı araç desteğinde saldırı düzenleyen çeteler ile güçlerimiz arasında şiddetli göğüs göğüse çatışmalar yaşanmıştır” denilen açıklamada, şehir içinde ilerleyemeyen çetelerin bugün sabah saatlerinde doğu cephesinde kent ile sınır hattı arasındaki bölgeden de saldırılar başlattığını duyurdu. YPG güçlerinin tüm cephelerde güçlü bir irade ve kararlılıkla çete saldırılarını püskürttüğünü belirten YPG Basın Merkezi, “Çetelere ağır darbeler vurulmuştur” dedi.

DAİŞ çetelerinin güney ve güneybatı cephesinden de dün gece 2 koldan kapsamlı bir saldırı başlattığını vurgulayan YPG Basın Merkezi şunları belirtti: “Şiddetli ve göğüs göğüse çatışmalar ardından çete saldırıları püskürtülmüş, güçlerimiz karşı saldırıya geçmiştir. Bu saldırı ardından çeteler üslendikleri 2 noktadan sökülmüştür. Güçlerimizin tespit edebildiği 53 çete öldürülmüş, çok sayıda çete de yaralanmıştır. Güçlerimiz çetelere ait 21 adet çeşitli marka ferdi silah ve 2 tabanca ile bu silahlara ait çok sayıda cephane ve 1 telsiz cihaza el koymuştur. Bu cephede güçlerimiz ayrıca çetelere ait çok sayıda ağır silah ve aracı da imha etmiştir.”

Doğu cephesinde ise dün gece başlayan çatışmaların sabah saatlerine dek şiddetli bir biçimde devam ettiğini kaydeden YPG Basın Merkezi, “Bu çatışmalarda tespit edilebilen 12 çete öldürülmüştür. Çeteler, bugün sabah saatlerinde Kaniya Kurda bölgesinde bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlemiş, güçlerimizin mevzilerine yetişmeden araç çeteler içindeyken patlatılarak imha edilmiştir. Ardı sıra saldırıya geçen çetelere güçlerimiz sert karşılık vermiştir. Burada tespit edilebilen 15 çete öldürülmüş, 1 BKC ve 1 B7 roketatar silaha da el konulmuştur. Çetelere ait 7 cenaze güçlerimizin denetiminde bulunmaktadır. Bu cephedeki çatışmalar halen tüm şiddetiyle devam etmektedir” diye deva etti.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı diğer bir cephenin ise güneydoğu cephesi (Miştenûr) olduğunu belirten YPG Basın Merkezi, burada da çete saldırılarının püskürtüldüğünü, ölü ve yaralı çete sayısının tespit edilemediğini ifade etti.

“Güney cephesinde büyük darbe alan çeteler Heyva Sor'a ait bir depoyu yakarak imha etmiştir” diye devam eden açıklamada gece boyunca yaşanan çatışmalarda YPG ve YPJ güçlerinin kayıp yaşamadığı da belirtildi.

TABUR KOMUTANI AXİN YAŞAMINI YİTİRDİ

Bugün sabah saatlerinde Kobanê kuşatmasının ilk gününden bu yana büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele yürüten tabur komutanı Rojda Axin’in doğu cephesinde başlayan saldırılarda yaşamını yitirdiği de YPG Basın Merkezi tarafından açıklandı.


'TSK SINIRDA YPG'Yİ TEHDİT EDİYOR' İDDİASI

DİHA'nın haberine göre sınırdaki TSK yetkililerinin, Kobanê sınırındaki YPG'lilerden derhal sınırdan uzaklaşmaları aksi takdirde müdahalede bulunacakları şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edilirken, söz konusu tehdidin, bir türlü ilerleyemeyen IŞİD'in böylelikle sınır hattına yerleştirilmesi girişimi olduğu yorumu yapılıyor.

TÜRKİYE SINIRINDA İNTİHAR SALDIRISI

YPG-YPJ savunmasını aşamayan IŞİD, sık sık bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenliyor. IŞİD son saldırısında kentin kuzeyini hedef aldı. Saldırı Türkiye sınırı yakınlarında gerçekleşti. Sonucuna ilişkin henüz bilgi yok.

KOALİSYON UÇAKLARI VURDU

Koalisyon uçakları dün akşamdan bu yana, IŞİD mevzilerini vururken, Azadiya Welat Muhabiri Abdurrahman Gök'ün geçtiği bilgiye göre bu sabah da saat 07.20'de iki saldırı gerçekleştirildi. Kentin güneyindeki IŞİD bölgesini hedef alan saldırılar sonrası yoğun dumanların yükseldiği görüldü.

Gök ayrıca "sabaha kadar devam eden yoğun çatışmalarda çok sayıda IŞİD üyesinin öldürüldüğü ve silahlarının ele geçirildiğini" aktardı.

'AİRDROP2KOBANE'

Öte yandan güney, doğu ve batıdan IŞİD saldırılarıyla kuşatılan, kuzeyde ise Türkiye ile sınırı bulunan Kobanê, AKP hükümetinin yardım koridoru açılmasını kabul etmediği için uzun süredir izole durumda. 29 gündür süren direniş boyunca askeri ve insani yardım ulaştırılamayan kente koridor açılması için çağrılar sürüyor. Dün sosyal medyadan Kobanê'ye havadan yardım ve mühimmat malzemeleri gönderilmesi için kampanya başlatıldı. Twitter'da #airdrop2Kobane hashtag'i kısa sürede dünya sıralamasında üst sıralara yükseldi. (DIŞ HABERLER)

KENT SAVAŞINDAN GÖRÜNTÜLER

ÖNCEKİ HABER

Müslim: Ankara\'nın askeri olup, Şam\'da savaşmayacağız

SONRAKİ HABER

İÜ\'de IŞİD yanlılarının saldırısı sonrası 42 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...