13 Ekim 2014 07:21

Başbakanlık: İncirlik için yeni bir mutabakat yok

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin İncirlik'in de bulunduğu bazı üsleri ABD liderliğindeki koalisyonun kullanmasını kabul ettiğini bildirdi.

Başbakanlık: İncirlik için yeni bir mutabakat yok
Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin İncirlik'in de bulunduğu bazı üsleri ABD liderliğindeki koalisyonun kullanmasını kabul ettiğini bildirdi. Başbakanlık kaynakları ise "Talep ve beklentiler var, yeni mutabakat yok" dedi.

Associated Press haber ajansının haberine göre, ABD ve Türkiye arasındaki ikili görüşmeler hakkında açıklama yapmaya yetkili olmadıkları için isimleri belirtilmeyen ABD'li yetkililer, "Bu üs, anlaşmanın bir parçası" bilgisini verdi. Diğer üslerin hangileri olabileceği ise haberde yer almadı.

Geçtiğimiz hafta Ankara'yı ziyaret eden koalisyonun koordinatörü emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk'un, İncirlik'in yanı sıra Diyarbakır ile Batman veya Malatya - Erhaç'taki üslerin koalisyon tarafından kullanılmasını talep ettikleri iddia edilmişti.

BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Başbakanlık kaynakları, İncirlik üssünün IŞİD'e karşı kullanılması ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor.  Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat var, ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.


HAGEL, BAKAN YILMAZ İLE GÖRÜŞTÜ

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD'li mevkidaşı Chuck Hagel ile telefonda görüştü. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, iki bakanın IŞİD kaynaklı bölgesel tehdidin yanında Irak ve Suriye'deki durumu ele aldıkları bir görüşme yaptıklarını duyurdu.

Hagel, görüşmede "ılımlı" denilen Suriyeli muhaliflerin ağırlanması ve eğitilmesi dahil Türkiye’nin uluslararası koalisyona destek sağlamaya hazır olması dolayısıyla İsmet Yılmaz'a teşekkür etti. Hagel, Türkiye’nin söz konusu alanlardaki uzmanlığını ve mültecilerin ağırlanması ile sınır güvenliği gibi zorluklara rağmen sorumlu hareket etmesini gündeme getirdi.

Muhaliflerin eğitiminin daha da geliştirilmesi adına Türkiye ile yapılan yakın çalışmalara değinen Hagel, Türk yetkililerin ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ve Avrupa Komutanlığı’ndan gelecek bir ekibi ağırlamaya hazır olmaları dolayısıyla memnuniyetini dile getirdi.

ESAD VURGUSU

Kirby'nin açıklamasında ayrıca, “İki bakan IŞİD ve diğer radikal gruplar tarafından ortaya konan tehdide yönelik kapsamlı ve stratejik yaklaşım ihtiyacının sürdüğünün altını çizdi. İkili ayrıca Esad rejiminin barbarlığının mevcut krizin büyümesine sebebiyet verdiğini ve uzun zaman önce Suriye’yi yönetme meşruiyetini kaybettiği konusunda fikir birliğine vardı” ifadelerine yer verildi.

Hagel ve Yılmaz son olarak yakın ve sürekli olarak fikir alış verişine devam edilmesi konusunda anlaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan\'ı koruyan polisler kaza yaptı: 3 ölü 33 yaralı

SONRAKİ HABER

Müslim: Ankara\'nın askeri olup, Şam\'da savaşmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...