12 Ekim 2014 17:55

Ban Ki-moon: Kobanê'de sivil katliamını engelleyin

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kobanê'de katliam endişesini dile getirerek, "tüm tarafları Kobanê'de sivil katliamını önlemek için ayağa kalkmaya" çağırdı.

Ban Ki-moon: Kobanê\'de sivil katliamını engelleyin
Paylaş

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kobanê'de katliam endişesini dile getirerek, "tüm tarafları Kobanê'de sivil katliamını önlemek için ayağa kalkmaya" çağırdı.

Kahire'de Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası bağışçı ülkelerin katıldığı bir konferans sırasında açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mon, "Suriye kenti Kobanê içinde ve etrafındaki duruma ilişkin derin endişemi tekrarlıyorum. İslam Devleti'nin devam eden saldırılarıyla birlikte binlerce yaşam tehlike altında" dedi.

Ban Ki-moon, "tüm tarafları Kobanê'de sivil katliamını önlemek için ayağa kalkmaya" çağırdı.

AB Dış ilişkiler yüksek temsilcisi Catherine Ashton da 11 Ekim günü Kobanê'ye ilişkin yaptığı açıklamada, "Kobanê ve Suriye'de ilan edilen diğer Kürt bölgesinin güvenlik ve insani durumu konusunda derinden endişeliyiz" dedi.

Ashton, "Kobanê sakinleri uluslararası topluma temel haklarını ve değerlerini savunmak için tüm yöntemleri kullanma kararlığını, zulme direnişi gösterdi" diye ekledi.

AB'nin "İslam Devleti grubunu ve Kobanê'ye saldırısını şiddetle kınadığını ve İslam Devleti'ne karşı mücadelede rolünü tamamen oynamakta kararlı olduğunu" belirten Ashton, "AB ve Türkiye ile bölgesel ve uluslararası ortakları İslam Devleti tehdidini tecrit etmek ve durdurmak için daha fazla işbirliği yapmalı" ifadelerini kulandı.

Staffan de Mistura, Cuma günü Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında yeni bir katliam yaşanabileceği endişesini dile getirerek Türkiye'den Kürt güçlerinin "gerekli ekipmanlarla" birlikte Kobanê'yi savunmak için Kobanê'ye geçişlerine izin vermelerini istemişti.

KOBANÊ İÇİN 3.9 MİLYON AVROLUK YARDIM

Ayrıca Avrupa Komisyonu, IŞİD saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Kobanêliler için insani organizasyonlara 3.9 milyon avroluk yardım açıklamasında bulundu. Avrupa Komisyonu İnsani Yardımdan sorumlu komiseri Kristalina Georgieva yaptığı yazılı açıklamada, "Kobanê'deki yoğun çatışmalardan dolayı 180 bini aşkın Suriyeli Türkiye'ye göç etti" dedi. Açıklamada bu durumun "çağımızın mevcut en büyük insani krizinin etkisinin daha da ağırlaştırdığı" kaydedildi.

Georgieva, "Acil bir şekilde ihtiyaç duyulduğu hissedilen bu fonlar, alanda yoğun mülteci akışını idare eden insani organizasyonlara yöneliktir" derken, 3.9 milyon avronun özellikle su, barınma ve sağlık ihtiyaçları ile sağlık ve beslenme tesisleri için kullanılacağını kaydetti. Bu yardımın Avrupa Komisyonu'nun 2014 yılı için Suriye'deki insani yardıma ayırdığı 150 milyon avro kapsamında olduğu belirtildi.

KERRY: ABD KOBANÊ KONUSUNDA ENDİŞELİ

Konferansta konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise ABD'nin Kobanê'de yaşanan "trajedi" nedeniyle çok endişeli olduğunu söyledi. Kerry, IŞİD'i geriletme konusunda önceliğin Irak olduğunu belirtti. Kerry, nihai olarak IŞİD'e karşı savaşarak ülkelerini geri alabilecek olanların Iraklıların kendisini olduğunu söyledi.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

3 bomba yüklü araçla saldırı: 50\'nin üzerinde ölü

SONRAKİ HABER

Kobanê’ye yardım isteyene ‘şımarık’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...