07 Temmuz 2011 12:00

Devamı gelecek mi?

Mithat Fabian Sözmen’in de söylediği üzere Türkiye, pazar gününe şike soruşturmasıyla uyandı. Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu, Sivasspor başkanı aynı zamanda Fenerbahçe kongre üyesi Mecnun Odyakmaz, tek hayali Fenerbahçe’ye teknik direktör olmak Bülen

Devamı gelecek mi?
Paylaş
Faruk Ayyıldız

Mithat Fabian Sözmen’in de söylediği üzere Türkiye, pazar gününe şike soruşturmasıyla uyandı. Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu, Sivasspor başkanı aynı zamanda Fenerbahçe kongre üyesi Mecnun Odyakmaz, tek hayali Fenerbahçe’ye teknik direktör olmak Bülent Uygun  başta olmak üzere 40 kişi gözaltına alındı. Yıllardır dünyanın farklı ülkelerinden şike haberleri izler, okur dururken, Türkiye’de böyle operasyonların olabileceği ihtimalini açıkçası çok az kişi düşünmüştür. Çünkü. Türkiye’de futbola yöneticilik yapanlar, aynı zamanda zengin, büyük şirket sahibi iş adamları olunca iktidarda olan düzen partileriyle iyi ilişkiler içerisinde olmuşlardır. İyi ilişkiden kastımız milyon dolarlık ihalelerden başka bir şey değil emin olalım. Bu sebepten dolayı şike yaptığı düşünülen, o adamlar hep korunmuştur, korunacağı, hesap vermeyeceği düşünülmüştür.

Futbolun bu kadar endüstriyelleştiği, milyonlarca insanı kendisine bağladığı bir zamanda futbolun temiz kalmasından söz etmek zaten mümkün değil. O yüzden Türkiye’de dediğimiz üzere hep şike konuşulmuştur ancak şike yapabilecek şahısların çok zengin ve güçlü oldukları düşünüldüğü için hep şike yapılıyordur düşüncesinde kalınmıştır. O insanların teşhir olacağı, hesap vereceği hiç düşünülmedi. Ancak bu defa durum gerçekten farklı görünüyor. Türkiye’de futbolu yönettiği söylenilen Aziz Yıldırım sabahın köründe evine yapılan baskın ile gözaltına alınıyor, evi aranıyor. Operasyon gerekçesi “teknik takip” olarak gösterilse de olayın farklı boyutlarının olduğu çok açık. Teknik takibe takılan konuşmalardan sonra başlayan şikeden öte bir şeyler olduğu ortadayken, herkes “acaba bu sefer devamı gelecek mi?​” sorusuna yanıt arıyor. Aziz Yıldırım, Nihat Özdemir başta olmak üzere Fenerbahçe’yi yönetenlerin AKP iktidarı sonrası kazandıkları büyük paraları, ihaleleri tekrar göz önüne aldığımız zaman internet ortamlarındaki genel kanı olan “AKP’nin, bu olayın üstünü örteceği” düşüncesi aklımıza gelmiyor değil ancak tam tersini düşünmemizi sağlayacak durumlarda mevcut. Fenerbahçe’ye yakınlığı ile bilinen spor gazetelerinin olayın üzerine gitmesi, Aziz Yıldırım’ın 1 hafta daha gözaltına tutulacak olması, ortaya atılan ciddi iddialar tam tersinin de yaşanabileceğini gösteriyor. Bataklığın tam anlamıyla dibine batmış, her noktası tartışılır hale gelmiş Türk futbolu bu şike soruşturması ile hangi noktaya gelecektir hiçbirimiz bilmiyoruz.

Aziz Yıldırım gibi bir ismin içerisinde olduğu şike soruşturması tam anlamıyla teşhir edilir,  doğruluğu kanıtlanırsa şüphesiz ki bunun devamı gelecektir. Geçmişte üzeri kapatılmış çok şike dosyası tekrar açılacaktır.

Bu yazıyı bitirmeden hakkında birkaç şey söylemek istediğim birisi daha var. O da Bülent Uygun. Sivasspor’un, Fenerbahçeli teknik direktörü olarak tanıdık biz bu ismi. Fenerbahçe’ye teknik direktör olabilme hayali ile yanıp kavrulan Uygun, Aziz Yıldırım ve Fenerbahçelilere yaranabilmek için çok çabaladı, çok saçmaladı. Bir Galatasaraylı olarak işin bu tarafını geride bırakıp şu zamana kadar bize gösterilen asker fotoğrafı görünce ağlayan, her maç öncesi asker selamı veren, muhafazakâr, milliyetçi Bülent Uygun profilinin ne denli rezil kepaze olduğu gerçeğidir. O militarist, o dürüst(!) milliyetçi Bülent Uygun’un menajerlik şirketi yolsuzluğu henüz unutulmamışken, Fenerbahçe’ye maç sattı iddiası ile gözaltına alınması bize çizilen profilin ne kadar boş ve anlamsız olduğunu tekrardan gösteriyor. Anlayacağınız sahteden milliyetçi, muhafazakâr dürüst adam profili ile üzerlerinin örtülemeyeceğini tekrar gördük. Transfer dedikoduları, şike soruşturmaları derken eski Fenerbahçe yöneticisi Mehmet Ali Aydınlar’ın Türkiye Futbol Federasyonuna sessiz sedasız, rakipsiz başkan seçilmesi çok tartışılmamış olsa dahi lig başladıktan sonra ayrı bir kaos sebebi olacaktır. Gazete sayfalarından şapkaların yapıldığı,  babaların çocuklarıyla birlikte tribünde maç izlediği ve endüstriyel futbolun henüz bu kadar kirletmediği geçmiş yılları hep merak etmiş, imrenmiş birisi olarak futbolu kirletenlerin, emek düşmanlarının halkın gözünde teşhir olması dileği ile yaşasın renklerin kardeşliği diyoruz.


Tüm bu gerginliğin, sert ortamın aksine sözlüklerde şike ile ilgili yaratıcı ve komik muhabbetler dönmeye devam ediyor. Biz de yazımızı sözlüklerden derlediğimiz yazı ve fotoğraflar ile kapatalım istedik.

* 2006 yılında şikeden küme düşürülen Juventus Yönetiminden Fenerbahçe'ye anlamlı taziye mesajı: Acınız acımızdır...

* istanbul emniyeti aziz yıldırım ile görüşmelere başlandığını borsaya bildirdi.

* fenerbahçe silivri ceza evinde kampa girdi

* fenerbahçe spor kulübü'nde yapılan aramalarda polis herhangi bir türkiye kupası izine rastlamadı.

* aziz yıldırım ve mecnun odyakmaz saglık kontrolunden gecirildikten sonra kendilerini 20 yıllığına emniyete bağlayan imzayı attılar.

* gözaltına alınan aziz yıldırım'ı kurtarmak için emre belözoğlu'nun mahalleden arkadaşlarını toplamaya başladığı bildirildi.

* yanlış anons mu diye merak eden fener'liler şike soruşturmasına tepki vermekte acele etmiyor.

ÖNCEKİ HABER

Kampa doğru Esenyurt

SONRAKİ HABER

Medyanın gücü ve taraftar psikolojisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...