12 Ekim 2014 09:29

Dayê welat Kurdistan e!

Vasiyeti “Kürdistan’ın her karış toprağı benim vatanımdır. Şehit düştüğüm yerde beni toprağa verin” olan 19 yaşında bir genç; Mazlum Çiçek. Urfa doğumlu. Bir ağabeyi ve babası polis. Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırılarına daha fazla kayıtsız kalamamış ve okuduğu Anadolu lisesini bırakarak, YPG saflarına katılmış, eğitimini tamamladıktan sonra Serxwebûn Doxan kod adını almıştı. Mazlum katılım yapmasının üzerinden çok geçmeden 6 Temmuz 2014 tarihinde Kobanê’deki bir IŞİD saldırısında yaşamını yitirdi.

Dayê welat Kurdistan e!
Paylaş

Faruk AYYILDIZ

Vasiyeti “Kürdistan’ın her karış toprağı benim vatanımdır. Şehit düştüğüm yerde beni toprağa verin” olan 19 yaşında bir genç; Mazlum Çiçek. Urfa doğumlu. Bir ağabeyi ve babası polis. Kobanê’ye yönelik IŞİD saldırılarına daha fazla kayıtsız kalamamış ve okuduğu Anadolu lisesini bırakarak, YPG saflarına katılmış, eğitimini tamamladıktan sonra Serxwebûn Doxan kod adını almıştı. Mazlum, katılım yapmasının üzerinden çok geçmeden 6 Temmuz 2014 tarihinde Kobanê’deki bir IŞİD saldırısında yaşamını yitirdi.

Son bir yıldır yüzlerce belki de binlerce Kuzeyli Kürt gencinin Kobanê savunmasına katıldığı günlerde Mazlum Çiçek, Türkiye medyasına da haber olmuştu. “IŞİD ile savaşırken ölen Mazlum bakın kim çıktı” başlığıyla haberler yapılırken, ana akım Türk medyası için Mazlum’a dair tek dikkat çekici detay polis çocuğu olmasıydı.

MAZLUM KÜRDİSTAN’IN ŞEHİDİ

Mazlum’un vasiyeti yerine gelmişti. Vasiyeti üzerine yaşamını yitirdiği Kobanê’de toprağa verildi. Ailesinin de katıldığı cenaze töreni sonrası ağabeyi, “Mazlum da her Kürt genci gibi politikti ve amaçları, idealleri büyüktü” demişti.

Mazlum’un cenaze törenine katılan annesi ise sözleriyle Kürdistan gerçekliğini tekrar bize gösteriyordu; “Oğlum uğruna savaştığı ülkesinin topraklarına gömüldü. Mazlum sadece benim değil tüm Kürdistan’ın şehididir.”

Mazlum yani Serxwebûn Doxan’ın Kobanê’den konuşma yaptığı bir video var. Mazlum, videoda kendisinden önce yaşamını yitiren YPG’li arkadaşının seslendirdiği ezgiye bağlamasıyla eşlik ediyor. Videonun sonunda Mazlum, “Her an bir yerlerden çıkıp gelecek gibi geliyor bana, bağlamayı ne zaman görsem o aklıma geliyor” diyerek yaşamını yitiren bir arkadaşını anıyor. Bağlaması ve silahını arkadaşlarına devrederek, vasiyeti üzerine yaşamını yitirdiği yerde Kobanê’de defnedilen Çiçek’in Annesi Emine Çiçek yine kendisine uzatılan mikrofona konuşacağı sırada “ağlamayasın” diyen yakınlarına dönerek “Ben ağlamam! Benim oğlum kendi toprakları, kendi halkı uğrunda yaşamını yitirdi” diyor.

BAĞLAMASI VE SİLAHI

Mazlum iyi Kürtçe biliyor ve müzik eğitimi almış. Kobanê’de arkadaşlarına söylediği Kürtçe türküler youtube sitesine yüklenmiş. Kobanê’de eğitimden ve savaştan fırsat bulduğu her anı bağlama çalarak, türkü söyleyerek geçirmeye çalışmış. Facebook profiline baktığınız zaman bile enstrümanlı fotoğrafları görebiliyorsunuz.

MAZLUM’DAN GERİYE KALAN

Aslında Mazlum’un hayat hikâyesi Kürt halkının yabancısı olduğu hikâye değil. On binlerce gencini son otuz yılda savaşta kaybetmiş bir halkın her çocuğunun hikâyesi kendisine özgü değerler taşıyor. Bu yazı yazılırken bile sınırdan YPG’ye katılmak üzere geçiş yapan Kuzeyli gençlerin haberlerini okuyoruz, öfke patlamasıyla sokakları ateş topuna çeviren Kürt gençlerini izliyoruz.

Kobanê zor durumda, savaş şehir içlerine kadar geldi. Her gün Kuzey Kürdistan’a yaşamını yitiren gençlerin cenazeleri gelmeye devam ederken, Mazlum’un Kobanê’de silahını ve sazını emanet ettiği arkadaşları, yoldaşları bağırıyordu: “Kobanê nakeve, ê Kobanê bi serkeve!”*

Mazlum’dan geriye ise cesareti ve inancıyla birlikte söylediği türkünün sözleri kaldı; Dayê welat Kurdistan e! (Anam vatan Kürdistan’dır)

* Kobanê düşmeyecek, Kobanê kazanacak!

ÖNCEKİ HABER

Olağanlaştırılmış olağanüstü halimiz

SONRAKİ HABER

Sınıra bakmak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa