12 Ekim 2014 06:00

Soma'da patron blöfüne işçilerden tepki: Kamulaştırılsın!

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs’ta 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın meydana geldiği Eynez Kömür ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri AŞ, önceki gün öğleden sonra Soma’daki tüm üretimini durdurduğunu açıkladı. Açıklamaya tepki gösteren ve gazetemize konuşan işçiler, patronun blöf yaptığını belirtirken, madenlerin kamulaştırılmasını talep etti.

Soma\'da patron blöfüne işçilerden tepki: Kamulaştırılsın!
Paylaş

Uygar ELMAS
Manisa


Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs’ta 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın meydana geldiği Eynez Kömür ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri AŞ, önceki gün öğleden sonra Soma’daki tüm üretimini durdurduğunu açıkladı. Açıklamaya tepki gösteren ve gazetemize konuşan işçiler, patronun blöf yaptığını belirtirken, madenlerin kamulaştırılmasını talep etti.

Patron Alp Gürkan ile Genel Müdür Haluk Evinç’in Soma Kaymakamıyla görüşmesi sırasında ocağın kapatıldığını duyan işçiler Kaymakamlığın önünde toplandı. Kaymakam Bahattin Atçı, toplanan 300 civarında işçiye, “Ben sizlerden yanayım, bütün çabamız bütün bu işlerin düzelmesi” diye konuştu. Kaymakam Atçı’nın, “Gidin pazartesi tepki koyun müfettişlere, açtırın ocağı” sözlerine ise işçilerden tepki geldi.

İşçiler; patronun amacının tepkiyi kullanıp “müfettişlerin hiçbir şart koşmadan ocağı açmasını sağlamak” olduğunu düşünüyor. Kaymakam Atçı’nın açıklamasından sonra işçiler dağılırken, vardiyadan çıkan 150 dolayında işçi sloganlarla Kaymakamlık önüne geldi. T. Maden-İş 3 No’lu müteşebbis heyet başkanı Cafer Bülbül’ün, “Pazartesi günü otobüslerle İzmir’e gidelim. Müfettişlere tepkimizi koyalım, eylem yapalım” demesi ise işçilerin tepkisini çekti. İşçiler “İzmir’de ne işimiz var? Biz Soma’da bu işi kazanırız” dedi.

‘PATRON BLÖF YAPIYOR’

Işıklar ocağından Hüseyin Güner, patronun blöf yaptığını belirterek, “Patron, işçilere kendi çıkarları uğruna eylem yaptırıyor. Eylem yapılmalı elbette ama işçi kendi çıkarı için eylem yapar. Geçenlerde Zonguldak’ta ne olduysa, bizim patron, burada aynısını yapmak istiyor. Bu tuzağa düşmemeliyiz” dedi.

En baştaki taleplerinin madenlerin kamulaştırılması olduğunu belirten Güner, “Bu olmayacaksa bile, iş yerlerinde gerekli önlemler alınıp, gerekli denetimler yapıldıktan sonra madenlerin açılmasını istiyorum. Aynı acıları tekrar yaşamamamız için bu şart” dedi. Güner, “Bu işi birleşerek; İzmir’de, Ankara’da değil, Soma’da mücadele ederek kazanabiliriz” diye konuştu.
Eynez ocağından Ali Osman Bayşu, Pazartesi günü müfettişlerin ocakta denetim yapacağını ifade etti, şunları söyledi: “Onlardan önce patron Alp Gürkan ve Genel Müdür Haluk Evinç kapatma kararını alıyorlar. Kaymakamla görüştüklerini biliyoruz biz. Bu görüşmeden sonra işçileri ocağa almadılar. İşçinin lehine hiçbir şekilde karar çıkmıyor zaten. Bıktık artık. Kadroya geçmek istiyoruz. Kamulaştırılsın istiyoruz.”

SABRIMIZ KALMADI

Yine Işıklar maden ocağında “paşa vardiyası”nda (3-11) çalışan Serdal Turan, işe gittiklerinde geri gönderildiklerini söyledi. Kendilerine, “Nöbetçiler hariç hiç kimse ikinci bir emre kadar işe gelmeyecek” dendiğini belirten Turan, “Çok doluyuz artık. Sabrımız kalmadı. Belirsizlik çok kötü bir şey. Önümüzü görmek istiyoruz. Facianın üzerinden 5 ay geçti, gelecekte ne olacağı belli değil. Kimse bir açıklama yapmıyor. Faciadan sonra verilen sözler tutulmadı. Ekonomik olarak zor durumdayız” dedi. Pazartesi günü sabah 10.00’da Kaymakamlık önünde toplanacaklarını belirten Turan, “Akşam üzeri saat 4’e kadar burada oturacağız. Herhangi bir sonuç alamazsak; buradan madenci anıtına yürüyüp, yolu kapatıp, orada oturma eylemi yapacağız” dedi.

Yine Eynez ocağından Ahmet Mutluer, faciadan dolayı psikolojilerinin bozuk olduğunu ifade ederek, “Hala tedavi görüyorum. Bir de bunları duyunca moralimiz iyice bozuluyor. Madenlerde ne olacaksa biran önce olsun. Ne olacağını bilmemek bizleri daha da kötü etkiliyor. Bu durum evimize de yansıyor. 2 çocuğum var, onlar bile etkileniyor bu durumumuzdan. Nereye kadar gidecek bu böyle? Herkes borç harç içinde. Ne şirketten, ne de hükümetten gerekli değeri göremiyoruz” dedi.

GÜVENLİ OLMAYAN OCAKLARA SOKMAK İSTİYORLAR

Işıklar ocağından ismini vermek istemeyen bir işçi: Şirket anlamadığımız bir şekilde işi durdurduğunu söyledi. Yetkililerin açıklama yapmasını istiyoruz. Patron, bizleri, tam anlamıyla güvenli olmayan ocaklara sokmak istiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Yarın yine aynı “kazaları” yaşamak istemiyoruz. İzmir’e gitmeyeceğiz. Eylemlerimizi burada Soma’da yapacağız. Seçim dönemlerinde veya başka şeylerde herkes bizim ayağımıza geliyorlar da şimdi neden biz onların ayağına gidelim. Soma’da kalıp, burada eylem yaparsak bir sonuç elde ederiz. Madenlerin devlet eliyle işletilmesini istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê medya ve barış gazeteciliği

SONRAKİ HABER

2050’de 1.2 milyar çocuk gelin olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...