11 Ekim 2014 20:12

HSYK seçimlerinde son viraj

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde son viraja girildi. Yarın yapılacak seçimde 13 bin 994 hakim ve savcı sandık başına giderek HSYK üyesi 10 kişiyi belirleyecek.

HSYK seçimlerinde son viraj
Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde son viraja girildi. Yarın yapılacak seçimde 13 bin 994 hakim ve savcı sandık başına giderek HSYK üyesi 10 kişiyi belirleyecek.

Danıştay ve Yargıtay’da yapılan seçimlerde 5 üye belirlenmişti. 4’ü Cumhurbaşkanı, 1 Adalet Akademisi tarafından belirlenecek HSYK’nın doğal üyesi statüsündeki Adalet Bakanı ile Müsteşarı ile birlikte 22 üyesi belirlenmiş olacak.

HÜKÜMETİN SON ŞANSI

Gruplar arasında siyasi yarışa dönüşen HSYK seçimlerinde şimdiye kadar Yargıtay’dan 3, Danıştay’dan 2 aday HSYK üyesi olarak belirlendi. Yargıtay’da yapılan HSYK seçimlerini hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu kaybederken, Danıştay’ın HSYK seçimlerinde ise Ulusalcı olduğu belirtilen Taci Bayhan ile, Gülen Cemaatine yakın olduğu belirtilen Şaban Işıl kazandı. Bu durumda hükümet gözünü yarın yapılacak olan hakim ve savcıların yapacağı son seçime çevirdi.

ÇOĞUNLUK HESAPLARI

Bu seçimde 10 HSYK üyesi 13 bin 994 hakim ve savcının oyları ile belirlenecek ve hükümet bu seçimde en az 5 üyeyi kazanmak istiyor. Böylece kurulun doğal üyeleri olan Adalet Bakanı ve Müsteşarının yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın atayacağı 4, Adalet Akademisinin belirleyeceği 1 adayla birlikte garantilediği 7 adayla birlikte kurulun çoğunluğu olan 12 üyeli asıl belirleyen güç olmak istiyor. Böylesi bir HSYK dağılımında HSYK’nın 3 dairesine dağıtılacak 4’er üye ile 7’şer kişiden oluşan dairelerdeki çoğunluğu da elde etmiş olacak.

Bütün hesaplarını yargıdaki çoğunluğu elde etmek üzerine kuran Hükümet ve diğer gruplar yargıdaki yarış için çalışmalarını tamamladı. Hükümet daha önce hakim ve savcıların maaşlarına yapılacak olan zam, seçimler sonrasına bırakıldı ve AKP yetkilileri istemedikleri bir sonucun çıkması halinde zammın yapılmayacağını açıklamış ve bu durum şantaj olarak nitelendirilmişti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl\'de \'öldü\' denilen Erhan Şenyuva kayıp!

SONRAKİ HABER

Karabağlar’a taşeron giremedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa