11 Ekim 2014 16:57

İHD: Katliam 'geliyorum’ dedi, polis bir şey yapmadı

İnsanHakları Derneği, Antep’te 4 kişinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Katliamın saatler öncesinden ‘geliyorum’ dediğine dikkat çekilen raporda, polisin saldırıları engellemetk için hiçbir şey yapmadığı vurgulandı.

İHD: Katliam \'geliyorum’ dedi, polis bir şey yapmadı
Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

İnsanHakları Derneği, Antep’te 4 kişinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Katliamın saatler öncesinden ‘geliyorum’ dediğine dikkat çekilen raporda, polisin saldırıları engellemetk için hiçbir şey yapmadığı vurgulandı.

İHD Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Şube Yönetici Ayşe Öztürk, raporu görgü tanıkları, mağdur aileler, STK, siyasi parti temsilcileri beyanları doğrultusunda hazırladıkları bilgisini verdi.  

‘YAŞASIN IŞİD SLOGANI ATIYORLARDI’

9 Ekim günü Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Vatan, Ocaklar, Karayılan, Narlıtepe, Fırat Mahallelerine, bu mahallelerden olmayan, iki ayrı grup halinde bin kişinin yürüdüğünü anlatan Öztürk, bu kişelerin elinde ateşli silah, pala, çivili sopalar bulunduğunu anlattı.

Saldırganların ilk olarak 25 Aralık Polis Karakoluna yakın bir yerde toplandığını, karakolun önünden geçtiklerini ancak herhangi bir uyarı ve müdahale olmadığını anlatan Öztürk, saldırganların polise ait akrep aracının üzerine bile çıktığına dikkat çekti.

Öztürk, “Bunun üzerine polis aracı durmuştur. Görüntülerden toplu halde yürüyen grubun silahlı olduğu aşikar olmasına rağmen, akrepte bulunan kolluk; bu gruba herhangi bir müdahale etmediği gibi dağılın uyarısında bulunmamıştır” dedi.

Saldırgan grupların, Kobanê eylemlerini protesto etmek için sokağa çıktığının iddia edildiğini hatırlatan Öztürk, “Ancak, derneğimiz tarafından 9 Ekim gecesi olayların yaşandığı mahallelerde, bir gün sonra yapılan incelemede, Kobanê’de yaşanan IŞİD saldırılarını protesto için 7-8 haftadır, hafta sonları, özellikle son bir hafta da her gece mahallede protesto eylemlerinin yapıldığı bu eylemlerde karşıt gruplar arasında bir çatışma olmadığı, halka yönelik bir saldırı olmadığı da beyan etmişlerdir. Çevrede görüşme yaptığımız esnaf bu paralel de beyanda bulunmuş, civarda bulunan okulun camlarının kırılmış olduğu tarafımızca gözlemlenmiştir” dedi.

'GEREKLİ ÖNEMLER ALINMADI'

Katliam günü ellerinde silahlar olan saldırganların  dışarda dolaşmasına rağmen kamu gücünü kullananların gerekli önlemleri almadığına dikkat çeken Öztürk, “Öldürme, ağır yaralama olaylarına rağmen etkin bir soruşturma, delilerin toplanması ve faillerin yakalanması konusunda şüpheler oluştuğu tespit edilmiştir. Yine şehrin raporumuzu yazdığımız an itibari ile dinginleşmediği, şehirdeki insanların ve özellikle farklı grupların haklı tedirginlikleri bulunduğu tespit edilmiştir. Tüm bu raporumuz ve tespitlerimiz konusunda Gaziantep’te yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağız” diye konuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê için yapılan yürüyüş mitinge dönüştü

SONRAKİ HABER

Irak’ta 100 IŞİD üyesi öldürüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...