11 Ekim 2014 16:32

Düsseldorf'ta onbinler Kobanê için yürüdü

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, IŞİD saldırılarını protesto için yüz bini aşkın kişinin katıldığı görkemli bir miting gerçekleşti. Uluslararası güçlere sessizliğini bozması çağrısı yapılan mitingde, Kobanê direnişine destek çağrısı yapan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, "Arîn Mîrxan'lar olduğu sürece Kobanê düşmeyecektir" dedi.

Düsseldorf\'ta onbinler Kobanê için yürüdü
Paylaş

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, IŞİD saldırılarını protesto için yüz bini aşkın kişinin katıldığı görkemli bir miting gerçekleşti. Uluslararası güçlere sessizliğini bozması çağrısı yapılan mitingde, Kobanê direnişine destek çağrısı yapan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, "Arîn Mîrxan'lar olduğu sürece Kobanê düşmeyecektir" dedi.

Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM) ve PYD öncülüğünde, bir çok örgüt, kurum ve organizasyonun desteğiyle Düsseldorf'ta, yüzbini aşkın kişinin katıldığı görkemli bir miting düzenlendi. "Şengal'den Kobanê'ye" sloganı ile yapılan yürüyüş için sabahın saatlerinde Kaiser-Willhelm Ring meydanında toplanan yüz bini aşkın kişi, saat 12.00'de yürüyüşe geçti. Kent merkezinde yaklaşık 3 km'lik bir kortej oluşurken, NRW Eyalet Parlamentosu önünde gerçekleşen mitingde, Kobanê için bir an önce harekete geçilmesi için uluslararası topluma sessizliğini bozma çağrısı yapıldı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç, IŞİD çetelerine karşı gece gündüz ayakta olacaklarını vurgulayarak şunları söyledi: "AKP hükümeti bugün çetelere açık açık destek veriyor. Biz AKP hükümetini bu yaklaşımlarından dolayı protesto ediyoruz. Dünyanın sessizliğini de."

 SALİH MUSLİM: KOBANÊ'DEKİ DİRENİŞ İNSANLIK ADINA YÜRÜTÜLÜYOR

Konuşmasına, kendileriyle dayanışma içerisinde olan uluslararası kurumlara teşekkür ederek ve dünya devletlerine Kobanê direnişine destek çağrısı yaparak başlayan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, "Kobanê'de bugün yürütülen direniş insanlık adına yürütülmektedir" dedi.

Halkın, Avrupa ve Kuzey Kürdistan'da geliştirdiği direnişe dikkat çeken Muslim,"Bu direniş sayesinde YPG ve YPJ güçleri savaşmaktadır. Şunu net bir şekilde söylemem gerekiyor ki, Kobanê'de hiç bir savaşçımız ve yöneticimiz geri çekilmemiş ve mücadele içerisindedir. Herkes bunu çok iyi bilsin Kobanê düşmeyecektir. Bugün Kobanê'nin bütün yönetimi ön cephede savaşıyor. Bizim Arin Mirxan gibi kızlarımız ve erkeklerimiz var. Önder Apo gibi bir önderimiz var. Kobanê bugün 27 gündür direniyor" diye konuştu.

Kanlarının son damlasına kadar direneceklerini vurgulayan Salih Muslim konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Son dakikaya kadar savaşacağız. Eğer bir gün yenilsek de bu bizim ayıbımız değil. Çünkü biz direniyoruz. Bu ayıp bize yardım sözü verip de yerine getiremeyenlerin ayıbı olur. Dünya devletlerin ve insanlığın ayıbıdır. Herkes bunu çok iyi bilsin."

ENWER MUSLİM: KÜRTLER BİRLİK İÇERİSİNDE DİRENİYOR

Kobanê'de bulunan Kanton Eşbaşkanı Enwer Muslim de Düsseldorf'taki Kürtlere telefon yoluyla hitap etti. Kobanê'deki direnişin sürdüğüne dikkat çeken Enwer Muslim, şunları söyledi: "Çeteler Musul ve Rakka'dan getirdikleri büyük silahlarla Kürtleri katletmek istiyor. Ama başaramayacaklar. Kürdistan ve Ortadoğu tarihinde Kürtler ilk defa birlik içerisinde direniyor. Kürtler bu direniş ile köleliği kabul etmediğini söylüyor. Kobanê asla ve asla düşmeyecektir. Herkes bunu bilsin."

Avrupa ve dünya kamuoyuna da çağrıda bulunan Enwer Muslim, şunları kaydetti: "Şu anda yüzlerce sivil insan burada, yaşıyor. Herkesi yardıma çağırıyoruz. Halkımızdan isteğimiz ise Avrupa'da barışçıl ve demokratik eylemlerinizi yapmanızdır. Gençler ise yönünü Kobanê'ye vermeli. Herkes DAİŞ'e karşı birlik olmalı."

KCK: KOBANÊ ULUSAL RUHTUR

KCK Yürütme Konseyi ise Kobanê'nin, Kürtlerin ulusal ruhu olduğunu vurguladığı yazılı açıklamasında şunlara dikkat çekti: "Kürdistan'da başta Başur, Bakur ve Rojhilat olmak üzere halkımız dünyanın birçok yerinde ayaklanmıştır. Bu da Kobanê'nin direnişinin ne kadar haklı ve önemli olduğunu bize göstermiştir. Halkımız bundan sonra da ayakta olmalı. Kobanê'ye destek eylemlerinin içerisinde olmalı. Başarı ve özgürlük ancak böyle gelir."

Eyleme destek veren Avrupa'daki örgüt ve kurumlar ise, Kobanê'deki direnişin Ortadoğu halklarının ortak mücadelesi olduğuna dikkat çekerek, herkese Kobanê için mücadele çağrısı yaptı. (DİHA)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın Kobanê rahatsızlığı sürüyor

SONRAKİ HABER

Kobanê için yapılan yürüyüş mitinge dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa