11 Ekim 2014 14:40

Avrupa’da IŞİD saldırılarına tepki

Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen protesto eylemlerinde IŞİD saldırılarına karşı eylemler düzenlendi. Başta Kobanê olmak üzere, Rojava ve Irak’ta da IŞİD saldırıları binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Avrupa’da IŞİD saldırılarına tepki
Paylaş

Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen protesto eylemlerinde IŞİD saldırılarına karşı eylemler düzenlendi. Başta Kobanê olmak üzere, Rojava ve Irak’ta da IŞİD saldırıları binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Almanya’da Köln, Berlin, Stuttgart, Hamburg kentlerinde kitlesel gösteriler düzenlendi.

Eylemlere, Avrupa’da yaşayan Kürtler başta olmak üzere, Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenleri katıldı. Köln’de onbinin üzerinde, Berlin’de beş bin, Stuttgart’da üç bin, Hamburg’da da binlerce kişi bir araya geldi. Sık sık atılan sloganlarda, IŞİD katliamlarına dikkat çekilerek, uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Yapılan konuşmalarda, IŞİD barbarlığı lanetlenerek, Rojava ve Irak’da katliamlara maruz  kalan halklarla dayanışmanın önemine dikkat çekildi.  Köln mitinginde bir konuşma yapan, Sol Parti Kuzey Ren Westfalya Başkanı Özlem Alev Demirel, Alman hükümetinin politikalarını eleştirerek, Peşmerge’ye yardım edilirken, Kobanê’ye yönelik saldırılara sessiz kalındığını söyledi. Demirel emperyalist güçlerin bu sessizliğinin, Rojava’da kurulan özerk yönetimi yok etmek için bilinçli bir tutum olduğunu vurgulayarak, Rojava ve Kobanê halklarıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta bir delegasyonla Suruç’a giden gazetemiz yazarı ve Avrupa Barış Meclisi Üyesi Yücel Özdemir’de, yaptığı konuşmada gözlemlerini aktararak, Kobanê halkının kararlı mücadelesini anlattı. Özdemir, Türkiye’ye gelen Kobanêlilerin güç koşullarda yaşam mücadelesi verdiğinden bahsederek, ihtiyaçlarını karşılamak için Avrupa’da yaşayan demokrasi güçlerine görev düştüğünü söyledi. Avrupa hükümetlerinin ve emperyalist güçlerin ikiyüzlü politikalarını da eleştiren Özdemir, bu politikaların teşhir edilmese çağırısı yaptı. IŞİD barbarlığının halkların mücadelesi ile bertaraf edileceğini  söyleyen Özdemir, katılımcıları dayanışmayı artırmaya davet etti.

Avrupa Barış Meclisi  Eşbaşkanı Rojda Yıldırım ise, Kobanê’de yaşananları anlatarak IŞİD’in emperyalist güçlerin besleyip büyüttüğünü anlattı. Türkiye’nin desteği olmadan bu çetelerin, bu denli güç kazanamayacağını söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin bir çıkmazda olduğunu ve biran önce bu politikalardan vazgeçmeye çağırdı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ziazan ekibi de festivalden çekildi

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri eyleminde IŞİD\'e tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa