11 Ekim 2014 06:00

Sessiz kalırsak hükümet bizi bölecek!

Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü sanayi havzasını kapsayan İşçi Komitesi’nde yer alan işçiler, Kobanê’nin kendi meseleleri olduğunu belirterek, son dönemde IŞİD’in protesto edildiği eylemlere yönelik saldırıları protesto ettiler.

Sessiz kalırsak hükümet bizi bölecek!
Paylaş

Sinan CEVİZ
Eren ERGİNE
İstanbul


Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü sanayi havzasını kapsayan İşçi Komitesi’nde yer alan işçiler, Kobanê’nin kendi meseleleri olduğunu belirterek, son dönemde IŞİD’in protesto edildiği eylemlere yönelik saldırıları protesto ettiler. Hükümetin politikasının işçi ve emekçileri bölünmeye götürdüğüne dikkat çeken komite üyeleri, sendikaları ve tüm işçileri bu tehlikeye karşı harekete geçmeye ve Kobanê’ye sahip çıkmaya çağırdılar.

İşçi Komitesi’nde yer alan işçilerden Orhan Mineyli, hükümetin Kobanê konusunda ikiyüzlü davrandığına belirterek yaşanan can kayıplarından AKP iktidarının sorumlu olduğunu söyledi. Kendisinin de Kobanê ile dayanışma eylemlerine katıldığını dile getiren Minyeli, “Buradaki katliama seyirci kalmak insanlıkla örtüşmez. Ben de bu nedenle yaşanan gelişmeleri kınamak için yapılan eylemlere katıldım. Gördüğüm şudur ki masım insanlara saldırıyorlar, polis öldüresiye gaz atıyor. İnsanlar AKP’yi suçluyor çünkü istekleri basit. Kobanê’ye yardım gitmesi engellenmesin diyorlar. Ölen insan sayısı 30’u geçti daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor” dedi. Yaşananları yanlış aktaran medya gruplarını ve sendikaları de eleştiren Minyeli, “Medyanın verdiği yalan yanlış bilgiler işyerlerinde bizi bölüyor. Kimi eylem yapanları kimide saldıranları savunuyor. Sendikalar bir zahmet yerlerinden kıpırdasın işçileri bilgilendirsin. Bu çatışmalar, ölümler sendikacıları da elbet yakacak. Yatmayı bırakıp harekete geçsinler” dedi.

HAREKETE GEÇMELİYİZ

Komite içerisin de yer alanlardan Netlok işçisi Adem Yurt da hükümeti eleştirdi: “Diyorlar ki bu bizim iç meselemiz değil. O zaman niye Suriye bizim iç sorunumuzdur diyorlardı. İkiyüzlü politika yapıyorlar. Ülkenin birbirine girmesini, korku cumhuriyeti yaratıp AKP’nin iktidarını güçlenmesini istiyorlar. Biz işçiler bu konuda bir an önce harekete geçmeliyiz, sessiz kalırsa yarın ne iş, ne sendika, ne hak diye biliriz. Türkiye böyle olmasın, Kobanê’de insanlar ölmesin istiyorsak harekete geçmeliyiz.”

Kobanê’deki direnişi desteklediğini dile getiren fabrika işçisi Ercan Şimşek ise şunları söyledi: “Ancak yakıp yıkmayla sorun çözülmüyor, daha da büyüyor. Ben iki taraftan da kışkırtma olduğunu düşünüyorum. İnsanlar sağ duyulu davranmıyor. Bir de medyanın kışkırtması eklenince başka şeyler oluyor. Ben Orduluyum. Mahallemde Kürtler var. Bunca yıl hiçbir sorunumuz olmadı. İnsanlar tahriklere kapılmasın. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.”

HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI KOBANÊ’YE SAHİP ÇIKMALI

Veysel İlkılıç (Liman işçisi): AKP İŞİD’i destekliyor deniyor ve bir sürü kanıt var. İktidar ise bunlara yanıt vermek yerine Kobanê’ye yardımları engelliyor. Kobanê bizim bir parçamızdır. İŞİD çeteleri oraya değil bizim evimize saldırıyor. Sonra insanlar Kobanê’de katliam olmasın diye sokağa çıkıyor bu kez insanlara saldırıyorlar. “Okullarınızı yakacaklar, sizi yakacaklar” yalan propagandasıyla halkı silahlanmaya çağırıyorlar. Sonra da eli silahlı faşistleri sokağa salıp katliam yapıyorlar. Üç günde 30-40 kişi öldü bu nasıl bir zulümdür. Sessiz kalırsak AKP bizi bölecek. İşyerlerinden herkes bölündü. Sendikalar, işçiler olarak olup bitene seyirci kalmamalıyız. Birlik olmalıyız. Birlik olmak için de AKP’nin Kobanê’ye yardımı engellemesine izin vermemeliyiz

Halil Kaya (Belediye-İş Avcılar İşyeri Temsilcisi): Kobanê’nin düşmesini istemek insani değildir. Ben Esenyurt’ta yapılan eyleme katıldım. İnsanların tepki göstermesi doğal, herkesin orada akrabaları var. Kobane bizim bir parçamızdır, ülkücüleri anlamak da mümkün değil, birilerinin tetikçisi oldular. IŞİD denen cani sürüsünü protesto edenlere saldırıyorlar. Bu oyun ancak ülkeyi böler istenen de budur. Herkes aklını başına almalı Kobanê’ye sahip çıkmalıdır.

İbrahim Kızılyer (Gıda-İş Esenyurt Temsilcisi): Yüzbinlerce işçi ve emekçinin yaşadığı Esenyurt en büyük işçi havzalarından biri. Türk, Kürt, Roman, Suriyeli vb etnik kökenden kimliklerin, Sunni, Alevi, Caferi vb mezhepten insanların ortak yaşam sürdürdüğü özgünlüğe bir yer. Aynı fabrika ve hizmet birimlerinde iç içe çalışan işçi ve emekçileri bir birine düşmanlaştıran kışkırtıcı dedikodular yayılmaktadır. IŞİD’in Kobanê halkına saldırısını protesto eden ve seslerini AKP hükümetine, devlete duyurmak isteyenleri diğer milliyetlerdeki emekçilerle çatıştıran bir ortam yaratılmaya çalışılmaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan barut fıçısının üzerinde oturuyor

SONRAKİ HABER

İşçinin inisiyatifi belirleyici olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...