10 Ekim 2014 19:32

Soma AŞ patronu: Ya eski düzen ya kapatma!

Manisa’nın Soma İlçesi’nde facianın meydana geldiği Eynez Kömür ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri AŞ, dün öğleden sonra Soma’daki tüm üretimini durdurdu.

Soma AŞ patronu: Ya eski düzen ya kapatma!
Paylaş

Manisa’nın Soma İlçesi’nde facianın meydana geldiği Eynez Kömür ocağını çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri AŞ, dün öğleden sonra Soma’daki tüm üretimini durdurdu.
Bu karar Soma Holding’in bölgedeki üç madeninde çalışan 5 bin 600 işçinin işten atılması anlamına geliyor. Patronun kararını “Patron iş teftiş kurulunun ocaklarda tespit ettiği eksiklikleri gidermek yerine kapatmayı tercih ediyor” sözleriyle değerlendiren işçiler kendilerine açıklama yapılması için bir süre kaymakamlık önünde toplandı.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez Kömür Ocağı ile Işıklar ve Atabacası maden ocaklarını işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin facianın ardından tüm faaliyeti durdurulmuştu. Daha sonra şirketin sadece Işıklar Maden Ocağı’nda bir bölgede kömür çıkarmasına izin verilmişti.

Soma’ya gelen holding patronu Alp Gürkan’ın kararı doğrultusunda Işıklar Maden Ocağı’nda üç vardiya halinde çalışan 1200 işçiye madenin kapatıldığı duyuruldu ve işçilerden evlerine dönmeleri istendi.

PATRON ESKİ DÜZENLE DEVAM ETMEK İSTİYOR

Üretimi durdurma kararı, 301 madencinin öldüğü facia sonrası işçilerin tepkisi üzerine kapatılan ancak geçici mahkeme kararıyla yeniden açılan T. Maden-İş Ege Bölge Şubesi’nin Yöneticisi Yasin Karatay tarafından açıklandı. Bu haberi alan yaklaşık 300 işçi, kendilerine bir açıklama yapılması için kaymakamlık önüne gitti. Bur süre burada bekleyen işçiler gazetemize yaptığı açıklamada “Bu bir Ali Cengiz oyunudur. Patron iş teftiş kurulunun ocaklarda tespit ettiği eksiklikleri gidermek yerine kapatmayı tercih ediyor” dediler. Yine işçilerin verdiği bilgiye göre patron yine bu sendika şube yöneticisi aracılığıyla işçilere “Pazartesi günü İzmir İş Teftiş Kuruluna gidelim ocakları açtıralım” çağrısında bulundu. Bu öneriye sıcak bakmayan işçiler, patronun bu hamlesini, “İşçileri kullanarak eski düzenini korumaya çalışmak istiyor” şeklinde yorumladılar.

İKİ BAKANLIK İZNİ VEREMEDİ

Soma Kömür İşletmeleri’nin bir yöneticisinin DHA muhabirine yaptığı açıklama da işçileri doğrular nitelikte: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı’nın denetimleri sonucu Işıklar Maden Ocağı’nda 4’üncü ayakta 30 metre uzunluğundaki bir alanda üretim yapmamıza izin verilmişti. Biz de bir aylık çalışma sonunda burasını bitirdik. İki bakanlık anlaşıp işin devam etmesi konusunda izin veremedi. Bunun üzerine şirket de madeni kapatma kararı aldı” dedi. Şirket yöneticisi kesin kararın Yönetim Kurulu’nun pazartesi günkü toplantısında belli olacağını bildirdi.

KAYMAKAM ATÇI'DAN AÇIKLAMA

Manisa'nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Işıklar maden Ocağıyla ilgili aldığı kapatma kararı sonrası Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Kaymakamlıkta basın toplantısı düzenledi. Atçı, şunları söyledi:

"Soma Kömürlerine ait ışıklar ocağında üretim faaliyeti durdurulmuştu, ancak firmanın bu durdurma gerekçelerini ortadan kaldırdım demesi üzerine hem Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün yetkilileri ve Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği Müfettişlerince tekrardan denetlenmişti. Bu denetimler neticesinde 3'üncü ayakta 30 metrelik bir alanda üretim faaliyetine izin verilmişti. Ancak diğer ayaklarda ise firma kendini üretime hazır hale getirmek için yine tarama ve tamirat işlerine devam ederken 30 metrelik alanda üretim faaliyeti tamamlandı. 3'ncü ve 4'ncü ayakta tamamen üretime geçmek için firma yazılı başvuruda bulundu. Bunun üzerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen uzmanlar hazır hale geldiğini bildiren raporlarını yazdılar ve bize ulaştırdılar. Ancak Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği Müfettişleri, henüz kararını vermedi. En son İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ile görüştüğümüzde bir iki eksiklik bulduklarını söyledi. Bana 'madencilik sektöründe bu eksikliklerin giderilmesi çok zor olan eksiklikler değil, bu eksikler tamamlandıktan sonra biz tekrar gelip bakacağız, eğer giderilmiş ise açılmasına izin vereceğiz' şeklinde ifadede bulundular."

PAZARTESİ GÜNÜ İŞ MÜFETTİŞYLERİNDEN İNCELEME

Firma yetkililerinin sonrasında eksiklikleri giderdiklerini söylediklerini belirten Atçı, "Önümüzdeki 20 Ekim Pazartesi günü firma, İzmir'deki Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Müfettişliğine başvuracak daha sonra ise müfettişler gelip bakacak. Eğer firma yetkililerinin dediği gibi bu eksiklikler giderilmiş ise üretim faaliyetine geçilecek" dedi.

‘ÜRETİM BAŞLAMAZSA SOMA'DA SORUNLAR ÇIKABİLİR’

Soma Holding patronu Alp Gürkan ile görüştüklerini belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Alp Gürkan maden ocaklarındaki çalışmaları sürdüremediklerini, işi tatil edeceklerini, ocaklarda bozulmalar olduğunu dile getirdi. Ocakların kapanması durumunda işçiler işsiz kalacak. Bir grup işçi ziyaretime geldi. Yürüyüşler yapacaklarını söylediler. Ben de 20 Ekim Pazartesi gününü beklemelerini söyledim. Pazartesi gününden sonra üretim faaliyeti başlamazsa Soma'da bazı sorunlar çıkabilir" diye konuştu. (MANİSA)

ÖNCEKİ HABER

İspanyol sağlıkçıların ebola istifası

SONRAKİ HABER

17. İstanbul Kukla Festivali 15 ülkeyi ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...