10 Ekim 2014 16:49

Hükümet kanadı gerginliği kışkırtmak için sıraya dizildi

Kobanê için Türkiye’de yapılan eylemleri ve muhalafetin açıklamalarını hedef alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, benzer açıklamalar yaparak polisi kahraman ilan etti.

Hükümet kanadı gerginliği kışkırtmak için sıraya dizildi
Paylaş

Kobanê için Türkiye’de yapılan eylemleri ve muhalafetin açıklamalarını hedef alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, benzer açıklamalar yaparak polisi kahraman ilan etti.

ERDOĞAN, AKP GENEL BAŞKANI GİBİ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da yaptığı konuşmada partili olmadığını unutarak sert sözlerle muhalefete yüklendi. Erdoğan, “Kılıçdaroğlu şimdi akıl veriyor, sen o aklı kendine sakla... Böyle konuşmak istemezdim bu makamda. Ama bir cumhurun başı olarak bunları söylemek zorundayım” dedi. Buradaki konulmasında da Kobanê eylemelerinde yaşanan ölümlerin de ‘algı operasyonu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı, “Gezi olaylarında başaramadılar 17-25 Aralık darbe girişimlerinde başaramadılar seçimlerde başaramadılar, şimdi de bu kirli oyunlarında başarılı olamayacaklar” diye konuştu. “Son bir kaç gündür yaşanan şiddet, vandallık olaylarında maalesef 31 insanımız hayatını kaybetti” diyen Erdoğan, ana muhalefeti ise ‘sahip çıkıyorlar’ diyerek eleştirdi. “O vandallar o yağmacılar Türk bayrağına saldıran o hainler. Er yada geç bulunacak hepsinden de bunun hesabı sorulacaktır” diyen Erdoğan, sokaktaki şiddet durduğunda şımarıklığın hesabını sorulacaklarını söyledi.

Maske takan eylemcilerin ‘terörist’ olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, bunlara yönelik ayın 14’ünden sonra gerekli tedbirleri alınacaklarını ifade etti. “Eğer birileri çözüm sürecini böyle şımarıklık olarak algılıyorsa yanılgı içindeler” diyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde barıştan sevgiden bahsedeceksin, sonra da sıkılmadan utanmadan milleti sokağa davet edeceksin” diyerek Demirtaş’a yüklendi. Gezi direnişinde polisi kahraman ilan eden Erdoğan konuşmasında da polise teşekkür etti: “Sağ olsun polisimiz askerimiz istihbarat birimlerimiz çalışıyorlar. Hem bu olayları durduracak, hem de bunun hesabını soracağız.”

DAVUTOĞLU: KILIÇDAROĞLU'NUN AKLINA İHTİYACIMIZ YOK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bingöl’deki saldırıya ilişkin yaptığı açıklamasında faillerin ‘cezalandırıldığını’ söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni tezkere teklifi hakkında söylediklerine tepki gösteren Davutoğlu, Kılıçdaroğlu için çok ağır ifadeler kullandı. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu için “Yaptığı sorumsuzluktur. Ve tarihe geçecek bu kritik dönemde yapılan bir ihanettir. Kılıçdaroğlu’nun aklına da şeyine de ihtiyacımız yok. Sadece sussun” dedi.

Başbakan Davutoğlu, dün Bingöl’deki saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Hastanede yaralı Emniyet Müdürü Atalay Ürker’i ziyaret eden Davutoğlu, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, “Dün gece Bingöl’de alçakça bir saldırı oldu. İki kahraman görevlimiz şehit oldu. Allah’tan rahmet diliyorum. Gece boyu İçişleri Bakanımız ile bütün detayları takip ettik. Olayın olduğu andan itibaren gerekli talimatlar verildi ve teröristler bir iki saat içerisinde cezalandırıldılar” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Kobanê için yapılan eylemelerde ölen otuzun üzerinde insanı görmeyen ve buna dair bir şey söylemeyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Kılıçdaroğlu’yu anlamanın mümkün olmadığını öne süren Davutoğlu, “Bir yandan sükûnet telkininde bulunuyor bir yandan hükümetimizi suçluyor. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı sorumsuzluktur. Ve tarihe geçecek bu kritik dönemde yapılan bir ihanettir. Kimse IŞİD’e yardım yapıldığı tezini ispat edemez” dedi. Kılıçdaroğlu’nun son derece komik bir teklifte bulunduğunu iddia eden Davutoğlu, “Yeni bir tezkere Kobani. Yarın IŞİD Haseki’ye saldırdığında her bir il için, ilçe için ayrı ayrı tezkere mi çıkaracağız. Tek bir çabası var Esad’ı korumak. Facia yaşanırsa sorumlusu Esad’dır” diye konuştu.

‘SADECE SUSSUN’

“Kulağı duymuyor ama bir kez daha sesleniyorum” diyen Davutoğlu Kılıçdaroğlu için şunları söyledi: “Türkiye IŞİD’e de Esad rejimine de karşıdır.  Türkiye’deki mevzuatı da bilmiyor. Yeni bir teklif getiriyor. Zarar görenlere tazminat verilsin diye. O bunu düşünürken biz zaten yardımları başlattık. Bu tür durumlarda devlet otomatik olarak devlet terör mağdurlarının yanındadır. Onun hayallerinin ötesindedir. Bütün vatandaşlarımızın zararları tanzim edilecek. İlk gün talimat verdik. Kılıçdaroğlu’nun aklına da şeyine de ihtiyacımız yok. Sadece sussun. Onun fikrine ve aklına ihtiyacımız yok.” 

ATALAY: GEREKEN YAPILACAKTIR

AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’da gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda HDP’yi hedef aldı. Hükümetin her şeyi hukuk içinde yapmaya özen gösterdiğini iddia eden Atalay, “Bazı belediyelerde yangın çıktığı halde itfaiye araçlarını vermeyen belediye başkanları var. Bunlar biliniyor, gereken yapılacaktır” dedi. Atalay’da Demirtaş’ın dünkü konuşmalarını hedef aldı. Yaptıklarının hukuksuzluğa gerekçe bulmaya çalışmak olduğunu ileri süren Atalay, “Siyaset yapanlar biraz siyaset yapar gibi oluyorlar ancak sonra o şiddetin gölgesine sığınıyorlar. HDP’nin yaptığı budur. Genel Başkan daha Türkiye’yi kucaklayan tavrını bitirmiştir” dedi. 

ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI, MUHALEFETİ SUÇLADI

Kobanê eylemlerinde ölen ve yaralananların sayılarını açıklayan İçişleri Bakanı Efkan Ala yaşananlardan Ana Muhalafet Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı suçlayarak, “HDP MYK’sından sonra bir çağrı gerçekleştirdiler. Siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı bu. Türk vatandaşlarını sokağa, şiddete davet ettiler” dedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala basın açıklaması yaparak Kobanê eylemlerinde ölen ve yaralananların sayılarını açıkladı. Olayların 35 ili etkilediğini söyleyen Ala bilançoyu şöyle açıkladı: “Bu eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetmiştir. 31 kişiden büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde hayatını kaybetmiştir. 139’u güvenlik görevlisi olmak üzere 351 kişi yaralanmıştır. Bingöl’de meydana gelen hadisede emniyet müdürümüze saldırı olmuştur. Bu saldırıyı yapan 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. 6-10 Ekim tarihleri arasında şiddet eylemlerine katılan 1024 şahıs gözaltına alınmış, 58’i tutuklanmıştır.”

HDP MYK’sının açıklamalarını hedef Ala, “Bir çağrı gerçekleştirdiler. Siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı bu. Türk vatandaşlarını sokağa, şiddete davet ettiler” diye konuştu. Bir haftadır 77 milyonun zararına olan bir hafta geçirdiklerini ileri süren Ala, “Yapılan açıklamalara baktığımızda kelimeler arasına gizlenmiş sokak hareketleri desteklenir bir dil kullanılmıştır” diyerek yaşananlardan Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’ı sorumlu tuttu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BM Türkiye\'den Kobanê\'ye koridor istedi

SONRAKİ HABER

Bingöl’de sivil infazı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...