10 Ekim 2014 14:56

Kobanê yardım koridoru, ABD İncirlik’i istiyor

Kobanê’de çatışmalar 28, gününü geride bırakırken on binlerce sivil, katliam tehdidi yaşıyor. Uluslararası kamuoyuna çağrı yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, direnişi sürdürmek için “yardım koridoru”nun temel ihtiyaç olduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü açmasını istedi.

Kobanê yardım koridoru, ABD İncirlik’i istiyor
Paylaş

Kobanê’de çatışmalar 28, gününü geride bırakırken hala on binlerce sivil, IŞİD saldırılarından dolayı katliam tehdidi yaşıyor. Kobanê’nin üç bölgesinde çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken uluslararası kamuoyuna çağrı yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, direnişi sürdürebilmek için “yardım koridoru”nun temel ihtiyaç olduğunu belirtti. Öte yandan ABD’nin Türkiye’ye IŞİD’e müdahale etmesi yönündeki baskısı da artıyor. Önceki gün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Obama’nın ‘IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi’ John Allen Türkiye’ye gelerek, Türkiye’nin rolünü yeniden görüşmüşrdi. Dün ise ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü açmasını istedi.

ABDULLAH: İNSANİ YARDIM KORİDOR AÇILMALI

Kobanê’de cephede bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD saldırılarına karşı direnişi sürdürebilmek için “yardım koridoru”na ihtiyaç duyduklarını ifade etti. IŞİD’in Kobanê’ye ağır silahlarla yoğun bir saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatan Abdullah, YPG ve YPJ’nin buna karşı büyük bir direniş sergilediğini belirtti. Direnişin sürmesi için acil olarak bir yardım koridoruna ihtiyaç duyduklarını belirten Abdullah, koalisyon güçlerinden bu talebin dikkate alınmasını istedi.

IŞİD SİVİLLERİ BOMBALIYOR

IŞİD’in, şehir dışına yerleştirdiği ağır silahlarla şehir içindeki sivil nüfusun yaşadığı alanları bombaladığını ve bunun sivil kayıplara neden olduğunu söyleyen Abdullah, koalisyonun IŞİD noktalarına yönelik bombardımanlarını sürdürmesi gerektiğini, bunun sivillerin korunması için çok önemli olduğunu da ekledi. IŞİD’in Rakka, Minbic, Carablus, Sarrin, Tal Abyad ve Ayn Issa gibi şehirlerden sürekli takviye güç ve ağır silah getirdiğine vurgu yapan Abdullah, bu takviyeleri devre dışı bırakacak etkin saldırılara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

ABD: TÜRKİYE’DEN İNCİRLİK’İ İSTİYORUZ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye verebileceği en büyük desteğin ABD’nin operasyonlarda ‘İncirlik Üssü’nü kullanmasına izin vermek olacağını ileri sürdü. Hagel, Türkiye’den izin çıkması halinde ABD’nin Suriye’ye en yakın NATO üssü olan İncirlik’e çeşitli uçakları konuşlandıracağını ifade etti. Savunma Bakanı, Türkiye’nin Esad karşıtı muhaliflere de eğitim ve teçhizat verilmesi konusunda yardım etmesi de dikkat çekti. Türkiye Suriye iç savaşı başladığından beri bu muhaliflere maddi ve lojistik destek vermekle eleştiriliyordu.

KÜRDİSTAN BÖLGE PARLAMENTOSU: YPG KÜRT HALKINI ONURLANDIRDI

Kürdistan Bölge Parlamentosu’ndan bir heyet Süleymaniye kentinde bulunan PYD temsilciliğini ziyaret ederek, YPG’ye destek mesajı verdi. Bölge Parlamentosu Başkanı Yusif Mihemed Sadiq, YPG/YPJ’nin  göstermiş oldukları direniş ile Kürt halkına büyük bir onur kazandırdıklarını söyledi. Mihemed, IŞİD saldırıları altında bulunan Kobanê’de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye bir heyet gönderdiklerini hatırlatarak, heyetin döndükten sonra kentin durumuna ilişkin bir rapor hazırlayacağını kaydetti. PYD temsilcisi Xerib Heso da “Kürdistan Bölge Parlamentosu, Bölge Hükümeti kanalı ile Kobanê’de katliamlar yaşanmadan Türkiye’den bölgeye yardımların ulaştırılabilmesi için girişimlerde bulunmalı. Kürdistan Bölge Hükümeti rolünü daha fazla oynamalıdır” dedi.  

HEWLER’DE KOBANÊ İÇİN AÇLIK GREVİ

Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de Kürt Parlamentosu önünde Kobanê ile dayanışmak amacıyla açlık grevi yürütülüyor. Açlık grevi eylemcileri adına açıklama yapan Marzin Yarsani, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’ndan Kobanê’nin savunması için acilen rolünü oynamasını istedi. 

PARİS VE ANKARA'DAN ORTAK EYLEM PLANI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Paris’te bir araya geldi. Görüşme öncesi onlarca Kürt Dışişleri Bakanlığı önünde protesto eylemi başlattı. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada, “Söz konusu olan, Ocak ayında Cumhurbaşkanı’nın (François Hollande) Türkiye’ye ziyareti sırasında kabul edilen yeni stratejik işbirliğimiz çerçevesinde yapılan ilk toplantıdır” denildi. Her iki bakanın başta Irak ve Suriye’deki durum olmak üzere bölgesel sorunları ele alacağı belirtilirken, bu görüşmenin ayrıca “tüm alanlarda işbirliğinin sürdürülmesini” sağlayacağı kaydedildi. Açıklamada, “Bakanlar 2014-2016 dönemi yol haritasını oluşturacak olan ortak bir eylem planı imzalayacaklar” dedi. Bu görüşme Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 8 Ekim günü yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesinde tampon bölge fikrine destek verdiğini söylemesi ardından geldi. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Atalay HDP\'yi hedef aldı

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı barış koalisyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...