10 Ekim 2014 12:45

Müslim: Kobanê sonuna kadar savaşacak

YPG Basın Merkezi Kobanê'yi işgal etmek amacıyla başlatılan saldırıların 25'inci gününde devam ettiğini belirterek, saldırılarına rağmen başarılı olamayan IŞİD’in şehir dışına konumlandırdıkları top ve füze rampaları ile şehir merkezini bombaladığını duyurdu.

Müslim: Kobanê sonuna kadar savaşacak
Paylaş

SON GELİŞME: 22.19 Yakındoğu Haber'den Alptekin Dursunoğlu'nun aktardığına göre El Meyadin'e konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, Türkiye'nin herhangi bir kara müdahalesini işgal olarak değerlendireceklerini yineledi.

IŞİD'in Kobanê saldırıları devam ediyor. Bölgeden bildiren DİHA Muhabiri İsmail Eskin, özellikle doğu ve güney cephesindeki şiddetli çatışmaların devam ettiğini aktardı.

IŞİD, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı almak için de havan ve top atışlarıyla desteklediği saldırılarını sürdürüyor.

Al Aan TV'den Jenan Moussa ise Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim'e dayandırdığı haberinde Kobanê'nin acil olarak yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Müslim'in "havadan ulaştırılacak silaha, sivillerin tahliyesine ve daha fazla hava saldırısına ihtiyaç var" dediği aktarıldı. Kentte bin ila 3 bin arasında sivil olduğu ve sivillerin çıkışı için bir koridor oluşturulması gerektiği belirtiliyor.

Moussa, Enver Müslim'in "Sonuna kadar savaşacağız" dediğini belirtti.

Moussa'nın, Kobanê savunma bakanına dayandırdığı bilgilere göre ise kentin yüzde 30-yüzde 40 arasındaki bir bölümü IŞİD'in kontrolünde.

YPG kaynaklarından alınan bilgilere göre saat 16.00 sıralarında doğu cephesine bomba yüklü araçla düzenlenmek istenen saldırıyı fark eden YPG güçleri, aracı mevzilere yetişmeden  imha etti. Şehre girmeye çalışan çetelerin bu saldırılarla savunma hatlarını kırmaya çalıştığı bildiriliyor.

KERRY İLE BARZANİ KOBANÊ'Yİ GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başkanlık resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kerry ve Barzani'nin IŞİD'ın Kobanê'ye düzenlediği saldırılara ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğu aktarıldı. Görüşmede, ABD ve Federal Kürdistan Bölgesel Yönetiminin dayanışması ve işbirliğinin devam edeceğini belirtildi.

Öte yandan Yakındoğu Haber'in aktardığına göre Mesud Barzani, "Kobanê, kuşatma altında olduğu için yardım edemiyoruz, hava gücümüz olsaydı vakit geçirmeden yardım ulaştırırdık" dedi.

YPG BASIN MERKEZİNDEN AÇIKLAMA

YPG Basın Merkezi Kobanê'yi işgal etmek amacıyla başlatılan saldırıların 25'inci gününde devam ettiğini belirterek, saldırılarına rağmen başarılı olamayan IŞİD’in şehir dışına konumlandırdıkları top ve füze rampaları ile şehir merkezini bombaladığını duyurdu.

YPG Basın Merkezi, Kobanê'deki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, son iki gündür saldırıların tırmandığını bildirdi. Açıklamada son 24 saatte en az 37 IŞİD üyesinin öldürüldüğü belirtilirken 5 YPG savaşçısının hayatını kaybettiği ifade edildi.

Açıklamada, "DAIŞ çetelerinin Kobanê'yi işgal etmek amacıyla başlattığı saldırılar 25. gününde devam etmektedir. Kobanê'ye yönelik saldırılarını son iki gündür tırmandıran çetelere karşı güçlerimizin tarihi direnişi devam etmektedir. Şehre girme ısrarlarına rağmen başarılı olamayan çeteler şehir dışında konumlandırdıkları top ve füze rampalarıyla şehir merkezinde sivillerin bulunduğu alanlara yönelik bombardımanlar düzenlemektedir" diye belirtildi.

YPG Basın Merkezi son 24 saat içinde yaşanan çatışmaların ayrıntıları şöyle belirtti:

"DAIŞ çeteleri, doğu cephesinde, Kaniya Kurda bölgesinde dün öğlen başlayan ve gece geç saatlere kadar süren 4 ayrı saldırı düzenlemiştir. Çetelerin tüm saldırıları kırılmış, tespit edilebilen 16 çete üyesi öldürülmüştür.

Güney cephesindeki çatışmalar Termik bölgesinde yoğunlaşmıştır. Aldığı darbeler ardından bu cephede güç takviyesi yapan çeteler, ardarda saldırılar düzenlemiştir. Tüm saldırıları kırılan çetelere ait 1 araç içindeki çetelerle birlikte imha edilmiştir. Bu cephede güçlerimizin tespit edebildiği 13 çete öldürülmüştür.

Miştenur tepesi eteklerinde de yoğun çatışmalar yaşanmıştır. Dün akşam saatlerine kadar süren çete saldırıları ardından güçlerimiz karşı saldırı düzenlemiştir. Yaşanan çatışmalardaki ölü ve yaralı çete sayısı tespit edilemezken, güçlerimizin gerçekleştirdiği saldırıda 8 çete öldürülmüştür.

Batı cephesinde konumlanan çetelere yönelik güçlerimiz dün gece saatlerinde bir saldırı düzenlemiştir. Saldırı karşısında tutunamayan çeteler, mevzilerini bırakıp kaçmak zorunda kalmıştır.

Son 24 saat içinde yaşanan çatışmalarda büyük bir irade ve direniş ruhuyla mücadele eden 5 arkadaşımız kahramanca savaşarak şahadete ulaşmıştır."

‘CEZAA'DA ÇETELERE OPERASYON’


YPG Basın Merkezi ayrıca IŞİD’e dönük Cezaa ve Serêkaniyê bölgelerinde başlatılan operasyonun sürdüğünü duyurdu.

YPG Basın Merkezi'nin açıklamasına göre, operasyonda Cezaa'nın Cidîdê ve Serêkaniyê'nin Dehma-Rawya alanlarında 29 IŞİD üyesi öldürüldü. 2 araç da içindeki IŞİD üyeleriyle birlikte imha edilirken, IŞİD’e ait 3 adet kaleşnikof ve bu silahlara ait çok sayıda cephane ile birlikte 1 adet telsiz cihazın yanı sıra YPG savaşçıları çok sayıda askeri mühimmat ve belgeyi de ele geçirdi.

ŞENGAL'DE 5 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), gerilla güçlerinin Kerkük ve Şengal'de düzenledikleri eylemlerde 5 IŞİD'liyi öldürdüğünü bildirdi.

HPG-BİM, Kerkük'teki eylemin 9 Ekim günü Vahde köyünde gerçekleştiğini belirtti. 

Açıklamada şu bilgiler verildi: "9 Ekim günü saat 00:00 ile 02:00 arası Gerillalarımız ile peşmerge güçleri Kerkük'e bağlı Vahde köyünde Daiş çetelerine yönelik ağır silahlarla bir eylem gerçekleştirmiştir. Burada net olarak 3 Daiş çetesi öldürülmüştür. Ayrıca Kerkük direniş güçlerinin gerçekleştirdiği eylemde çetelere ait bir bölgede büyük bir patlama gerçekleşmiştir. "

Aynı günün akşamı gerillaların Şengal girişinde toplanan IŞİD'lileri de vurduğunu belirten HPG-BİM, "Burada net 2 DAİŞ çetesi üyesi öldürülmüştür" dedi.

HPG-BİM, ayrıca Amed kırsalının havan ve obüslerle bombalandığını Cudi bölgesi ve gerilla denetimindeki Garê'de de uçuş yapıldığını söyledi.

Açıklamada şunlar belirtildi: "8 Ekim gününden şimdiye kadar işgalci TC ordusu Amed'İn Dicle ilçesi ilçesinde bulunan Kaniya Spi karakolu Sinega, Heredağ, ve Arceş bölgelerine havan ve obüslerle bombardıman gerçekleştirmiştir. Ayrıca 9 Ekim günü saat 14:00 ile 15:00 arası ve saat 19:00 ile 20:00 arası işgalci TC ordusuna bağlı savaş uçakları Botan'ın Cudi bölgesi üzerinde uçuş gerçekleştirmiştir. Yine aynı gün saat 09:45 ile 13.00 arası insansız hava araçları Medya Savunma Alanlarımızdan Gare bölgesi üzerinde keşif uçuşları gerçekleştirmiştir." (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Twitter hesaplarına ilişkin açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

Cem Garipoğlu intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...