10 Ekim 2014 06:00

Meksika'da öğrenciler için binler yürüdü

Meksika’da öğrencilerin kaybolduğu Guerrero’da buluşan binler ellerinde kaybolan gençlerin fotoğraflarını taşıyarak derhal bulunmalarını istedi. Mitingde katılan aileler “çocuklarımız canlı olarak geri istiyoruz” sloganları ile yürüdü.

Meksika\'da öğrenciler için binler yürüdü
Paylaş

Meksika’da öğrencilerin kaybolduğu Guerrero’da buluşan binler ellerinde kaybolan gençlerin fotoğraflarını taşıyarak derhal bulunmalarını istedi. Mitingde katılan aileler “çocuklarımız canlı olarak geri istiyoruz” sloganları ile yürüdü.

Mitingi dışarıdan izleyenler de “yalnız değilsiniz” diyerek alkışlarla ailelere destek verdi.

El Cezire Muhabiri Adam Raney, mitingde, harekete geçmeyen hükümete karşı öfke olduğunu söyledi. Uyuşturucu şebekelerine karşı öfkenin de dikkat çektiğini belirten Raney “Bu eyalette uyuşturucu şebekeleri bazen hükümetten daha güçlü” dedi.

26 Eylül akşamı Iguala kenti yakınlarında iki grup arasında çıkan olaylara polisin müdahale etmesinden sonra açtığı ateşte 3 kişi ölmüş 25 kişi yaralanmıştı. Olaylardan bir kaç saat sonra yola çıkan ve öğrenci taşıyan bir otobüs kaçırılmış ve  43 öğrencinin kayıp olduğu açıklanmıştı. İki haftadır süren arama çalışmaları katliamı gözler önüne serdi. 4 Ekim günü kentin yakınlarında bir toplu mezar bulundu. Toplu mezardaki cesetlerin kayıp öğrencilere ait olduğu düşünülüyor. Guerrero eyaleti Sağlık Bakanı Lazaro Mazon resmi bir açıklama yapmak için cesetler üzerindeki incelemenin 15 gün süreceğini duyurdu.

Toplu mezardan şu ana kadar yirminin üzerinde cesedin çıkarıldığını bildiren yetkililer, bu cesetlerden en az onunun çok kötü durumda olduğunu açıkladı. Mezarların yerlerini gösteren şüphelinin, öğrencileri polisin kendilerine teslim ettiğini açıklaması ve 2 tetikçinin en az 17 öğrenciyi katlettiğini kaydetmesi ise yaşanan öfkeyi arttırdı.

ZAPATİSTALAR DESTEK YÜRÜYÜŞÜ YAPTI

Meksika'nın birçok bölgesinde eylemler sürerken güneyde Chiapas kentinde yüzleri maskeli Zapatista üyeleri silahsız bir yürüyüş gerçekleştirdi. Zapatistaların bu yürüyüşüyle öfkenizi paylaşıyoruz mesajı verdiği anlaşıldı. Toplu mezarın bulunmasının ardından Iguala belediye başkanı Jose Luis Albarca ve emniyet müdürü hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. İki yetkilinin geçen ay yürütülen şiddet eyleminde rol oynamış olabilecekleri belirtiliyor.  (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal sansürün gölgesinde başlıyor

SONRAKİ HABER

Gazze’de mülk sahipleri ‘hedeftekilere’ ev vermiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...