09 Ekim 2014 22:36

Hesaplar daha çok şaşacak!

Hükümetin Orta Vadeli Plan’da (OVP) yaptığı keskin revizyonlara, “Ekonomide hesaplar daha çok şaşacak” eleştirisi geldi.

Hesaplar daha çok şaşacak!
Paylaş

Hükümetin Orta Vadeli Plan’da (OVP) yaptığı keskin revizyonlara, “Ekonomide hesaplar daha çok şaşacak” eleştirisi geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı yeni OVP’de hedeflenen büyümenin yüzde 4’ten 3.3’e düşürülmesini, yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyonun yüzde 9.6’ya çıkarılmasını hükümetin ekonomiyi yönetememesi olarak değerlendirdi. “Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüştür” dedi.
Küresel likidite bolluğu ile çakışan AKP döneminde aşırı bağımlı hale getirilen Türkiye ekonomisinin çarkının, rekor boyuttaki dış kaynak girişlerinin tüketime pompalanmasıyla döndüğünü dile getiren Oran şu tespiti yaptı: “Geçmişte küresel likidite bolluğunu yaratan parasal merkezlerin şimdi ise bunu kısmasıyla tersine bir finansal iklime geçildiğinin altını çizen Oran, “Ekonomide sıcak para dışında bir oyun planı bilmeyen AKP’nin ‘sürdürülemez’ olduğunu hep söylediğimiz, bu büyüme modeli de artık iflas etti”.

İLERİKİ HEDEFLER DE TUTMAYACAK!

Açıklamasını, “Dış kaynak imkânlarının son 12 yıldakinin aksine aşırı daralacağı bir döneme girdik. Sıcak para gelmeyince tüketim ekonomisi ile sanal kalkınma da mümkün olmayacak” diyen Umut Oran, ekonomide 2015 yılının dahi belirsiz olduğunu ve 2015-2017 dönemine ait kağıt üzerindeki hedefler gibi 2014’e ilişkin yapılan gerçekleşme tahminlerinin de tutmayacağını savundu.
“Bu yıl yüzde 3.3’lük büyüme tahmini bile iyimser. Enflasyonun çift haneye çıkması, işsizliğin yüzde 10’u aşması büyük ihtimal” diyen Oran, tespitlerini şöyle sürdürdü: “Kişi başına milli gelirde; ekonomideki küçülme ve kurdaki yükselişe rağmen 10 bin doların üzerindeki gerçekleşme tahmini gerçek dışı. Uluslararası Para Fonu (IMF) projeksiyonlarında da öngörüldüğü gibi bu yıl 9 bin dolarlı düzeylere gerileyecek kişi başına gelirin, 10 bin dolarlı düzeyleri bir daha ne zaman göreceği kuşkulu. Yıl ortalamasında 1.98 lira olarak öngördükleri dolar kuru şu an 2.30 lira dolayında. Dış kaynak kısıldıkça yükselmeye devam edecek kurun nerede duracağı belirsiz. Yavaşlayan tüketim ve daralan ekonomi koşullarında cari açığın küçülmesi başarı değildir. Türkiye ekonomisi önümüzdeki dönemde çetin bir sürece giriyor. Bu kritik süreçte hükümet, etkili politikalar geliştirmelidir. Ekonomi ile ilgili tüm birimler, Ekonomik ve Sosyal Konseyi de toplayarak ortaya çıkan bu olumsuz süreçte kriz ihtimaline karşı seferber olmalıdır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Future Islands Salon’da

SONRAKİ HABER

Antep\'te DBP binaları ateşe verildi, 4 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...