09 Ekim 2014 16:20

KESK, Kobanê, demokrasi ve barış için alanlara çıktı

Kobanê halkıyla dayanışmak ve polis şiddetini kınamak için iş bırakan KESK üyeleri, savaş tezkeresinin kaldırılmasını ve Kobanê’ye destek verilmesini istedi.

KESK, Kobanê, demokrasi ve barış için alanlara çıktı
Paylaş

Kobanê halkıyla dayanışmak ve polis şiddetini kınamak için iş bırakan KESK üyeleri, savaş tezkeresinin kaldırılmasını ve Kobanê’ye destek verilmesini istedi. Halkları birbirine düşürme politikasının emekçilere zarar getireceğine dile getiren emekçiler; eşit, özgür, demokratik bir ülkede barış ve kardeşlik içinde yaşamak için mücadele çağrısı yaptılar.

Ankara’da Kolej Meydanı’nda toplanan emekçilerin Kızılay’a yürümesine polis izin vermedi. Emekçiler bunun üzerine Ziya Gökalp Caddesi’ne yönelirken, yürüyüşü yine engelleyen polis, emekçilerden basın açıklamasının yapıp dağılmalarını istedi. Polisin tutumuna tepki gösteren KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “IŞİD’in Ortadoğu’da uyguladığı vahşete karşı dünya kamuoyuna sesimizi duyurmak için bu açıklamayı yapacağız ama sesimizi boğmaya çalışıyorlar. İçişleri Bakanlığının genelgeleri hukuksuzdur. Emniyetin bu tutumu tamamen keyfidir. Bu nedenle biz bugün açıklamamızı yapmayacağız” dedi. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi emekçilere destek verdi.

EMEKÇİLER SAVAŞTAN YANA OLAMAZ

KESK İstanbul Şubeler Platformu ise Mecidiyeköy’de bulunan AKP İlçe binasına yürümek İstedi. Yüzlerce çevik kuvvet polisi ve çok sayıda TOMA aracı ile kurulan barikatla engellenen emekçiler, viyadük altında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Açıklama öncesi konuşan Sebahat Tuncel, hükümete şu çağrıda bulundu: “Eğer samimiysen PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile yaptığın görüşmelerde verdiğini sözleri tut.” Arzu Çerkezoğlu da, “Bugün İŞİD’e ile AKP’nin savaş politikalarına karşı çıkmak işçilerin, emekçilerin kanı ve canı üzerinden yükselen bu yağma ve talan iktidarına, bu sömürü iktidarına dur demektir” dedi. Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu da “Bugün sadece Kobane değil eşit, özgür, demokratik bir ülkede barış ve kardeşlik içinde yaşamak isteyen herkes abluka altındadır” dedi.

BARIŞ İÇİNDE BİR GELECEK İÇİN

KESK İzmir Şubeler Platformu, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya çok sayıda emekçinin yanı sıra TMMOB, DİSK, TTB ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. “Savaşa kardeş misliyle direneceğiz” ve “Zulme karşı misliyle direneceğiz” yazılı dövizlerin açıldığı açıklamada sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “İnsanlık onuru çeteleri yenecek” ve “Kobane halkı yalnız değildir” sloganları atıldı. KESK Dönem Sözcüsü Bülent Çuhadar, “Tüm yurttaşları barış içinde bir gelecek için mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

DERSİM’DE YÜZDE 100 KATILIM

Dersim’de grev kararı yüzde 100 katılımla hayata geçirildi. Sanat  Sokağı’nda bir araya gelen kamu emekçileri, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hasan Ölgün Kobanê’deki direnişin, AKP’nin desteğine rağmen IŞİD’i geri püskürteceğini dile getirerek “Çünkü Dersim bunun acısını biliyor. ‘38’i çok iyi biliyor” dedi. BES Şube Başkanı Özcan Gürtaş da Kobanê için yapılan eylemlere AKP iktidarının desteğiyle yapılan saldırılar sonucu çok sayıda kişinin can verdiğini dile getirerek, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi.

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce kamu emekçisi, AKP Akdeniz İlçe Örgütü önüne yürüdü. Eğitim Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, “Savaş tezkeresi kaldırılsın, gerici IŞİD çetelerine değil, Kobanê’de ilerici insanlığa her tür insani destek verilsin, Yeni Roboskîler, Şengaller, Sivaslar yaşanmasın diye savaşı durduralım” dedi. (HABER MERKEZİ)


KAMU EMEKÇİLERİ HER YERDE ALANA ÇIKTI

KESK üyesi emekçiler yurdun dört bir yanında alanlara çıkarak Kobanê’ye destek talebini dile getirdi.

Eskişehir’de Adalar Migros önünde eylem yapıldı. Burada konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serkan Demir, AKP’yi içeride ve dışarıda savaş kışkırtıcı politikalarına son vermeye çağırdı.

Kocaeli’de Merkez Bankası önünde toplanarak İnsan Hakları Parkı’na yürüyen emekçilere, Kobanê için ders boykotu yapan üniversite öğrencileri de destek verdi. Açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Ethem Kartal, “Her geçen gün geriye dönülemez tahribatlar oluşturan halkları birbirine düşman eden savaş politikalarının emekçilere, insanlığa ve halklarımızın hiçbir yararı yoktur” dedi.

Adana’da KESK Şubeler Platformu’nun çağrısıyla İnönü Parkı’nda bir araya gelen emekçiler Atatürk Parkı’na yürüdü. Burada açıklama yapan Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Karagöz, IŞİD’in sadece bir dış tehdit olmadığı, AKP’nin içeride toplumsal muhalefeti sindirmek için kullandığı mezhepçi ve faşist tutumun bir yansıması olduğunu dile getirdi.

Sinop’ta greve katılarak Uğur Mumcu Meydanında toplanan emekçiler adına Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz, “Ortadoğu’da yaşanan vahşet ve katliamı lanetliyoruz ve barış için mücadeleye katılıyoruz” dedi.

Bitlis’te Nur Caddesi’nde bulunan KESK binası önünde toplanan emekçiler, 2 kilometre yürüyüş yaparak Ulu Camii önüne geldi. Burada açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü İsmet Saz, AKP’nin artık ‘karantinaya alınması’ gerektiğini, çünkü sağlığa zarar verdiğini dile getirdi.

Urfa Siverek’te iş bırakan KESK üyeleri Hükümet Konağı önündeki parkta toplandı. Eğitim Sen Temsilcisi Aynur Özbadem IŞİD protestolarına yapılan saldırının AKP Hükümeti’nin IŞİD’e yönelik sempatisini bir kez dana gösterdiğini dile getirdi.

Lüleburgaz’da greve katılım zayıf kaldı. Greve Eğitim Sen Lüleburgaz Temsilciliği yöneticileri ve işyeri temsilcileri dışında katılım olmadı. Kongre Meydanı’nda yapılan açıklamaya Petrol-İş, Kristal-İş, EMEP, ÖDP, HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve CHP  katıldı.

Zonguldak’ta, Madenci Anıtı’nda toplanan KESK ve TMMOB üyeleri “IŞİD barbarlığına ve emperyalist planlara karşı mücadeleyi büyütelim” çağrısı yaptı.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen KESK üyeleri hükümeti protesto etti.

Dikili Atatürk Meydanı’nda, iş bırakan KESK’e üye kamu emekçileri ile siyasi partiler ve Dikili Kadın Platformu üyeleri de oturma eylemi yaptı.


HASTANELERDE KOBANÊ SESİ

KESK’in aldığı bir günlük grev kararına uyarak iş bırakan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi hastaneleri çalışanları, merkezi eyleme katılmadan önce hastane bahçelerinde eylem yaptılar. Eylemlerde savaşı durdurmak için ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri adına açıklama yapan SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, emekçilerin savaş politikalarından yana olamayacağını dile getirerek “İçeride çözüm sürecinin sona erdirilmesi, iç savaş riskinin adım adım büyütülmesi, yeni Roboskîler, Sivaslar yaşanmasına neden olacaktır. Bu savaş kışkırtıcılığı karşısında AKP’nin savaş politikalarına dur demek emekçiler için tarihi bir görevdir” dedi. Tıp öğrencilerinin ve hasta yakınlarının de destek verdiği açıklama sonrası 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

EGE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ

Ege Üniversitesi’nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri de poliklinik önünde toplanarak ‘AKP besliyor, IŞİD vuruyor’ ve ‘Kobane’de düşüne, dövüşene bin selam’ sloganları ile Anestezi Bölümü’nün önüne yürüdüler. Burada SES adına açıklamayı okuyan Selçuk Yetik IŞİD’in sadece dışsal tehdit olmadığının altını çizerek  “AKP’nin içeride toplumsal muhalefeti sindirmek, korkutmak, baskı altına almak için kullandığı mezhepçi faşist zihniyetin bir aracı ve yansımasıdır” dedi.

OĞLU VURULAN BABA DA KONUŞTU

Daha sonra ise Bornova Doğanlar’daki Kobanê eylemlerinde başından vurularak yoğun bakıma alınan Emrah Kaçaroğlu’nun babası Bedrettin Kaçaroğlu da bir konuşma yaparak “Silahsız, taşsız, sopasız basın açıklamalarına katıldık, Kobane için. Malasef TC’nin devleti çocuğumu öldürdü. Yalnız oğlum değil beş tane oğlum var hepsi kurban olsun bu halka” dedi.  (İzmir/EVRENSEL)


İŞYERLERİ ÖNÜNDE IŞİD TEPKİSİ

Greve çıkan Haber Sen Ankara 2 Nolu Şube üyeleri PTT Yenişehir Şubesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Haber Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Elçek, hükümetin baskıcı tutumuna tepki gösterdi. Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen Tüm Bel-Sen üyeleri de buradan sloganlarla Kolej Meydanı’na yürüdü. (Ankara/EVRENSEL)


KANİ BEKO: AKP'YE DUR DİYELİM

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, iktidarın ayrımcı, mezhepçi, tekçi şiddet ve savaş politikalarının Türkiye’yi kana boğduğunu belirtti. Beko, şunları dile getirdi: “Bugün saflar açıktır. Bir tarafta her türden ırkçı, mezhepçi, gerici güçler; diğer yanda bu güçlerin düşman olduğu eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi, laiklik gibi ilerici değerler vardır. İşçi sınıfının safı, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, demokrasinin, laikliğin cephesidir. Bizim için Filistin Şengal’dir. Şengal Gazze’dir. Gazze Kobane’dir” dedi. (İSTANBUL)


AKP SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALIYOR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada “AKP’nin bölgede izlediği politika bölgesel savaşı, iç savaşları; ülkemiz içinde izlediği politika da iç savaşı zorlayıcı niteliktedir. AKP iktidarı başlarda liberal ‘değişim’ temasıyla kendini güvenceye almış, iktidarı ele geçirdikten sonra ise aslına rücu ederek şeriatçı güçleri mezhepçilik, ümmetçilik, ‘Türk-İslam Sentezi’ vb belirlenimlerle destekleyerek bölgede ve iç politikada savaş tamtamları çalmaktadır” dendi. Açıklamada Türkiye ve Ortadoğu’da bağımsızlığın ve gerçek demokrasi ve laikliğin tesisi için mücadele çağrısı yapıldı. (ANKARA)


ÖNCEKİ HABER

Atina’da Kobanê için dayanışma eylemi

SONRAKİ HABER

Esrarengiz koku 26 öğrenciyi hastanelik etti, 4 okul tatil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...