08 Ekim 2014 18:53

Gençler botlarla sınırı aşıp YPG'ye katıldı

Silopi ilçesinde Rojava sınırına yürüyen halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açılmasına rağmen, direnişini sürdüren binlerce kişi, Rojava halkı ile buluştu. Dicle Nehri'ni botlarla aşan çok sayıda genç YPG ve YPJ saflarına katıldı.

Gençler botlarla sınırı aşıp YPG\'ye katıldı
Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesinde binlerce kişi Kobanê direnişine destek eylemi düzenledi. Eylemde IŞİD ve ona destek veren AKP hükümeti sınıra yapılan yürüyüşle protesto edildi. Eylemde halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açılmasına rağmen çok sayıda kişi Dicle nehrini botlarla geçerek YPG-YPJ saflarına katıldı.

DBP ilçe binası önünde bir araya gelen kitleye polis zırhlı araçlardan attıkları gaz bombaları ile saldırdı. Polis saldırısına rağmen sınıra yürümekte kararlı olan binlerce kişi araçlarla Silopi ilçesine bağlı Rihani (Bostancı) köyüne geçti. Sınıra yakın yerde araçlarından inen kitle, Rojava'nın Cizîr Kantonu'na bağlı Zihêrî köyü sınırına doğru yürüyüşe geçti. Sık sık "Bijî berxwedana YPG", "Bijî berxwedana YPJ" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları ile yürüyüşe geçen kitleyi asker ve polisler sınırda bulunan Dicle Nehri kenarında çok sayıda zırhlı araçlarla barikat kurarak durdurmak istedi. Bunun üzerine polis ve askerlerin zırhlı araçlarını taş yağmuruna tutan halkın üzerine askeri zırhlı araçlar sürüldü. Buna rağmen geri çekilmeyen halk, taşlarla karşılık vermeye devam etti.

Halkın taş yağmuruna maruz kalan kirpi tipi askeri zırhlı aracın yardımına TOMA'dan sıkılan tazyikli su, biber gazı ve gaz bombaları yetişirken, buna rağmen yurttaşlar geri adım atmadı. Bunu gören Bostancı Askeri Karakolu'ndan çok sayıda asker ve zırhlı araçlarla halkı dağıtmak istedi. Atılan yoğun gaz bombalarına rağmen yurttaşlar karakoldan gelen askerleri taş yağmuruna tuttu. Askerler, geri çekilmek zorunda kalırken geri çekilme esnasında yaklaşık bir saat boyunca gerçek ve plastik mermiler kullanıldı. Askerlerin gerçek silahlarla açtığı ateş sonucu iki kişi ayağından yaralanırken, yaralılar alanda bekleyen ambulansla alandan uzaklaştırıldı.

Halkın direnişi karşısında askerler geri çekilerek Bostancı Karakolu'na sığınırken, kısa süre sonra olay yerine skorsky tipi helikopter sevk edildi. Bir süre halkın üzerinden alçak uçuş yapan helikopter, sloganlarla protesto edildi. Tüm engelleme girişimlerine rağmen sınırı aşan binler, Rojava ve Türkiye sınırından geçen Dicle Nehri'nin kenarına geldi. Cizîrê Kantonu'na bağlı Zihêrî köyünün sınırına gelen yüzlerce Rojavalı ise "Bijî berxwedana YPG/YPJ" sloganları ile Silopililerin direnişine destek verdi. Nehrin her iki tarafından da kitle slogan ve zılgıtlarla birbirlerini selamladı.

Bu esnada çok sayıda genç, karşı tarafa YPG ve YPJ güçlerine katılmak için suyu geçmeye çalıştı. Ancak nehrin derin olmasında kaynaklı gençlerin zorlanmaları üzerine karşı taraftan el yapımı sandal ve botlarla gelen Rojavalılar, gençleri aldı. Gelen Rojavalılar "Rêwiyên şoreşê bila nemînin-Devrim yolcuları kalmasın" şeklinde çağrı yaparken, çok sayıda genç de YPG/YPJ saflarına katılmak için üçerli gruplarla gelen botlara binerek karşı tarafa geçti. Gençler, karşı tarafta ise YPG/YPJ asayiş birimleri tarafından karşılandı.

Tarihi görüntülerin ortaya çıktığı nöbet eylemi sınırda devam ederken, kitle saldırılar sürdüğü müddetçe sınırı terk etmeyecekleri belirtti. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sivas\'ta Kobanê eylemine ülkücüler saldırdı

SONRAKİ HABER

\'Gülünç Kibarlar\' oyunu 35 yıl sonra DT sahnelerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa