08 Ekim 2014 17:29

AKP Kürt sorununda başa döndü!

Kobanê’ye destek eylemleri bahane edilerek bundan tam 22 yıl önce en son OHAL döneminde uygulanan sokağa çıkma yasağı AKP Hükümeti eliyle 6 Kürt ilinde tekrar hayata geçirildi.

AKP Kürt sorununda başa döndü!
Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Kobanê’ye destek eylemleri bahane edilerek bundan tam 22 yıl önce en son OHAL döneminde uygulanan sokağa çıkma yasağı AKP Hükümeti eliyle 6 Kürt ilinde tekrar hayata geçirildi. Askeri vesayeti kaldırmakla övünen AKP Hükümeti, Kürt halkının demokratik tepkisi karşısında ilk iş olarak askerin bildik, yasakçı çözümlerine sarıldı. Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere birçok Kürt ilinde ve ilçesinde sokağa çıkma yasağı uygulandı. Van Erciş’te düğünü olan bir damat bile gelini almaya giderken gözaltına alındı. Diyarbakır’da aralarında zihinsel engelli ve çocukların da olduğu çok sayıda kişi markete gittikleri için gözaltına alındı. Siirt’te şehir merkezine ise askerler ve eli kalaşnikoflu korucular indi.  

VARTO’NUN GENÇLERİ KOBANÊ İÇİN ÖLDÜ

Kobanê’ye destek eylemine katıldığı için polislerce gerçek mermiyle başından vurularak hayatını kaybeden 25 yaşındaki Hakan Buksur’un ölümü memleketi Muş Varto’da öfkeyi daha da arttırmış. 2 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Varto’da BDP’li Eş Belediye Başkanı Sabite Ekinci, çözüm süreciyle birlikte umutlanan, hükümetin adım atacağını bekleyen Kürt halkının bu süreçte hayal kırıklığına uğradığını söyledi. “Yaşananlar, Kürtlerin vatandaşı oldukları Türkiye’nin, Kobanê’deki kardeşlerine karşı IŞİD çetelerine destek verişini televizyon başında susarak izlemeyeceğini gösterdi” diyen Ekinci, “Varto’dan Kobanê’ye gidip IŞİD çetelerine karşı savaşan gençler var. Rojava’dan Varto’ya çok sayıda gencin cenazesi geldi. Yani Varto Kobanê’yle güçlü bağları olan bir yer. AKP Hükümeti bunu anlayamadı, okuyamadı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neredeyse sevinç naraları atarak ‘Kobanê düştü düşecek’ sözlerinin artık bardağı taşıran son damla olduğu görüşünde olan Ekinci, “Artık Kürtler de diğer toplumlar ve uluslar gibi haklarının tanındığı normal bir yaşam sürmek istiyor. Artık bu ülkede ‘Kürt düşmandır’ yaklaşımının son bulmasını istiyoruz. Umudumuz odur ki hem devlet hem de birlikte yaşadığımız halklar bunu anlarlar. İşte o zaman barış ve huzur içinde yaşabiliriz” dedi.

KORUCULAR SAĞA SOLA ATEŞ AÇTI

HDP’li Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan da, Siirt ve ilçelerinin Kobanê’ye destek için sokaklara aktığını ancak emniyet güçlerinin açıklama dahi yapılmasına izin vermeden halka saldırdığını ve bunun olayları daha da büyüttüğünü söyledi. Eylemler nedeniyle sadece polislerin değil askerler ve hatta eli kalaşnikoflu korucuların da kent merkezine indiğini anlatan Bakırhan, “Kurtalan ilçemizde AKP’li belediye başkanının yakınları halkın üzerine ateş açtı, 2 kişi hayatını kaybetti. Kurtalan’da onlarca kişi de silahlarla ağır yaralandı” dedi.  Kobanê’ye yönelik IŞİD çetelerinin saldırısı ve Türkiye’nin IŞİD çetelerini desteklediğine yönelik görüntülerin halkta öfkeyi biriktirdiğini anlatan Bakırhan, “Kısacası AKP bence Kürtleri yanlış okuyor. Üç beş gazla insanların dağılacağını düşündüler. İnsanların birkmiş bir öfkesi var, Türkiye’nin IŞİD çetelerine yönelik desteği insanların öfkesini arttırdı” dedi.

HALKININ HASSASİYETİ İYİ ANLAŞILMALI

Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle birlikte bölgede tüm kentlerin felç olduğunu, belediye hizmetlerini dahi yürütemediklerini ifade eden Bakırhan, Siirt merkezde sokağa çıkma yasağı ilan edilmemesine rağmen işyerlerinin kapalı olduğunu, sadece eczaneler ve hastanelerin açık olduğunu söyledi. Bölge halkının hassasiyetinin iyi anlaşmalısını isteyen Bakırhan “Kobanê’deki insanlar bizim insanlarmız. Bu insanlara destek için yapılan eylemleri bastırmak kadar faşizan bir şey var mı” diye sordu.

ERCİŞ’TE DAMAT TA GÖZALTINDA

BDP’li Van Erciş Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahman Çağan, yasak nedeniyle sokakların bomboş olduğunu, sokağa gezmek için çıkanların, hatta düğünü olan bir damadın gelini almaya giderken gözaltına alındığını söyledi. Çözüm sürecinin hep oyalamaya dönük olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Çağan, bayramın birinci günü Kobanê’de hayatını kaybeden Ercişli gencin cenazesinin emniyet güçleri tarafından ilçeye girişine izin verilmediğini, bunun da öfkeyi daha da bilediğini söyledi. Sokağa çıkma yasağını, “Şiddet ve yasaklar sorunu çözmez ancak öfkeyi arttırır” sözleriyle eleştiren Çağan, “Ben on gün Kobanê sınıırında kaldım. Kobanêdekilerle sınırın bu tarfaındakiler hep akraba. İnsanlar sınırın bu tarafına geçerken akrabalarına sarılıyor ağlayarak. Suriyedekiler biz 2 yıl önce depremi yaşadığımızda Van’a gelip bize yardım elini uzattılar. Kobanê hepimizin sorunu. Bu sorunun çözümü için adımlar atılsaydı işler bu noktaya gelmezdi. Bugüne kadar yapılan yanlışlardan bir an önce dönmek için sıkıyönetimler ve sokağa çıkma yasakları kaldırılmalı.”


ZİHİNSEL ENGELLİ GENÇ GÖZALTINDA

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Van’ın Erciş ilçesi belediye eş başkanlarının telefon numarasını almak için aradığımız Van İpekyolu Belediyesi basın danışmanı Hakan Yılmaz, Diyarbakır’da olduğunu ve sabah sokağa çıkan herkesin gözaltına alındığını söyledi. Kaldığı apartmanın hemen altında bulunan markete sigara almak için indiğini anlatan Yılmaz, bu sırada aralarında zihinsel engelli bir gencin de bulunduğu beş kişinin yaka paça gözaltına alındığını kendisinin de bu sırada apartman merdivenlerinde olduğu için gözaltından kutulduğunu belirtiyor. Gözaltına alınan bir gencin annesinin feryatlarına, yalvarmalarına rağmen çocuğunu kurtaramadığını söyleyen Yılmaz, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Diyarbakır’da mahsur kaldığını Van’a gidemediğini belirtti.
 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê kaybederse herkes kaybeder

SONRAKİ HABER

Sansüre karşı 2 film daha festivalden çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa