08 Ekim 2014 13:08

Sokağa çıkma yasağı Anayasa’ya aykırı

Diyarbakır'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından kentin bazı noktalarına askeri tanklar konumlandırıldı. Diyarbakır Barosu ise, Diyarbakır Valiliği tarafından uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için nöbetçi mahkemeye başvuruda bulundu ve yasağın Anayasa maddelerine açıkça aykırı olduğunu belirtti.

Sokağa çıkma yasağı Anayasa’ya aykırı
Paylaş

SON GELİŞME: 23.07 Diyarbakır'daki sokağa çıkma yasağı, Cuma günü saat 06.00'ya kadar uzatıldı.

18.12  Mardin'de sokağa çıkma yasağı uzatıldı! Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde saat 18:00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Valiliklerin aldığı sokağa çıkma yasağı kararının Anayasa’nın 13. Maddesine aykırı olduğunu söyledi. Gelişmeleri gazetemize değerlendiren Elçi, Valiliğin temel hak ve hürriyetleri sınırlama yetkisi olmadığını söyledi. Elçi, “Valiler olağanüstü durumlarda vatandaşın yaşam ve mal güvenliğini sağlamak için İl İdaresi Kanunu’nun verdiği yetkiyi kullanarak güvenlik önlemleri alabilir” dedi.

Kürtlerin duygusal bir kırılma yaşadığını söyleyen Elçi, “Dünyanın gözü önünde 25 gündür Kobanê’ye barbarca bir saldırı var. Buna sessiz kalınması Kürtlerin tepkisine neden oluyor” dedi. Hükümet yetkililerin yaptıkları açıklamaların da etkisiyle ortaya istenmeyen bir tablo çıktığını söyleyen Elçi, Kobanê’ye destek için yapılan eylemlerde silaha başvurulmamasını istedi, sağduyu çağrısı yaptı.

BİLİCİ: HÜKÜMET POLİTİKASI İFLAS ETTİ

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise dünden bu yana yaşananların hükümetin yanlış politikalarının sonucu olduğunu söyledi. Hükümetin çözüm sürecine göre hareket etmediğini belirten Bilici, “Kürtlerin kolektif ve bireysel haklarına saygı gösterilmeli” dedi. “Hükümetin Rojava ve Kobanê tutumunun yanlış ve tehlikeli olduğunu, bunun kesinlikle patlak vereceğini çözüm getirmeyeceğini söylemiştik” diyen Bilici, “Ne yazık ki eski politika sürüyor. Diyarbakır’ın göbeğini askeri tanklar işgal etmiş. 4 askeri tank gördüm. Bu bir darbedir. Bunlar bir politikanın iflasıdır” şeklinde konuştu. Hükümetin acilen Rojava ve Kobanê konusunda yanlış bir politikada izlediğini açıkça ifade etmesi gerektiğini söyleyen Bilici, “Hükümet, sorunun çözümü için Sayın Öcalan olur, Kürt siyasi partilerinin temsilcileri olur. Oturup bunlarla konuşarak, yeni bir yol haritası ortaya koymalı. Kobanê halkı bir katliamla yüzyüze. Bunda AKP hükümetinin de payı var” dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Kobanê için yapılan eylemlere ‘misliyle karşılık verilir’ açıklamasına atıf yapan Bilici, “Misliyle karşılık vermek, sorunu çözmeyecek. 30 yılı aşkındır misliyle karşılık verilerek sorun çözülmek istendi, çözülmedi. Bu dil ve üslup varsa her şey bitmiştir.”


HALK YASAK DİNLEMEDİ

Diyarbakır'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından kentin bazı noktalarına askeri tanklar konumlandırıldı.

Diyarbakır Valiliği tarafından kentte üçüncü gününe giren olaylar nedeniyle dün alınan sokağa çıkma yasağının ardından polisin yetersiz kalması üzerine askeri destek istendi. Bu talep doğrultusunda da kentin bazı ana alterlerine kirpi, akrep ve panzerler eşliğinde silahlı askerler konumlandırıldı.

Diyarbakır ve Mardin'de sokağa çıkma yasağını dinlemeyen Kızıltepeliler sokaklara çıkarken Lice esnafı sokağa çıkma yasağını protesto etmek için kepenk açtı. DBP Kızıltepe İlçe Örgütü yazılı açıklama yaparak ilçede meydana gelen yağmalarla ilgilerinin olmadığını duyurdu. 

Kobanê için yapılan eylemlere Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsaklar da katıldı. Tutsaklar eylem kapsamında görüşlere çıkmazken cezaevinden "Biji berxwedana YPG" sloganlarının yükseldiği belirtildi.

3 gündür IŞİD saldırılarının protesto edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesi'nde bazı dükkânların yağmalaması ve yakılması olayına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kızıltepe İlçe Örgütü bunları yapanların kendileri ile hiçbir ilişkilerinin olmadığını söyledi. 

Açıklamada yaşanan yağmala olayı ile hiçbir ilgilerinin olmadığına vurgu yapılırken, "AKP hükümetinin politikasını ve IŞİD ve yandaşlarını protesto etmek amacıyla Kobanê'ye destek eylemlerini sürdürmekteyiz. Yaşanan bu destek eylemlerinde ne yazık ki bazı dükkânlar ve iş yerleri kimliği belirsiz kişilerce yağmalanmıştır. Yaşanan bu olaylardan dolayı üzgün olduğumuzu belirtiriz. Ancak bu bilinmelidir ki yağmalama olayını gerçekleştirenlerin hiçbirinin bizimle bir ilgisi yoktur" denildi. 

Bunu yapanların halkın isyanına gölge düşürmeye çalıştığını ifade eden DBP, tek amaçlarının Kobenê saldırılarını dünyaya duyurmak olduğunu ifade edildi. 

Üç gündür Kızıltepe İlçesi'nde IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla eylemler yaşanırken Mardin Valiliği tarafından konulan sokağa çıkma yasağına rağmen halk sokağa çıkmaya devam ediyor. 

'ANAYASA'YA AYKIRI'

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Valiliği tarafından uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için nöbetçi mahkemeye başvuruda bulunurken, yasağın Anayasa'nın 2, 13, 23'üncü maddelerine açıkça aykırı olduğunu belirtti.

Bölge genelinde 2 gün devam eden çatışmaların ardından Diyarbakır Valiliği tarafından dün akşam sokağa çıkma yasağı konuldu. Yasağa rağmen halk sokakları terk etmezken, Diyarbakır Barosu da sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Başvuruda, yarın sabah saat 06.00'a kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağının hukuka ve yasalara aykırı olduğu belirtildi. Başvuruda, Anayasa'nın 2 'inci, 13'üncü ve 23'üncü maddesine atıfta bulunulurken, yine 5442 İl İdaresi Kanunun 11/c maddesinin de, bireylerin özgürlüklerini tümüyle ortadan kaldıracak sokağa çıkma yasağı gibi genel nitelikli bir sınırlama yetkisi vermediği ifade edildi. 

Yürütmeyi durduma talebinin yer aldığı başvuruda, yasağın milyonlarca insanın özgürlük alanlarını sınırlandırıldığına dikkat çekilerek şu ifadeler yer aldı: "2 milyona yakın insanın günlük yaşamını etkileyen,temel ihtiyaçlarını temin etme amacıyla seyahatleri tümüyle sınırlayan açıkça hukuka aykırı işlemin uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı, bu kararın anayasanın 13.maddesinde belirtilen kriterlere aykırı olduğu bu nedenle işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek işlem özelliği de dikkate alınarak idarenin savunmasından önce yürütmenin derhal durdurulması gerekmektedir." 

MARDİN'DE YASAK UZATILDI

Mardin'de sokağa çıkma yasağı uzatıldı! Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde saat 18:00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

HÜDAPAR 10 GENCİ REHİN ALDI İDDİASI 

Diyarbakır'da dün yaşanan çatışmalar sırasında Hür Dava Partisi'ne yakınlığıyla bilinen kişilerin, merkez Kayapınar İlçesi'nde 10 kişiyi rehin aldıktan sonra parti binasına götürdükleri ve daha sonra polise teslim ettikleri iddia edildi. 

Polisin HÜDA- PAR binasından aldığı gençleri, rehin alınma sırasında herhangi bir şiddet uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

Öte yandan. Diyarbakır Barosu avukatlarından Hadi Kolakan, gözaltına alınanların ifadeleri için gittiği Silvan Emniyet Müdürlüğü'nde şüphelilerin polis tarafından dövüldüğünü iddia etti. Kolakan, polisin bu tavrına tepki gösterdiği için, polisler tarafından kolundan tutularak dışarı atıldığını söyledi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê\'de direnişin 24. gününde çatışmalar şiddetlendi

SONRAKİ HABER

GÖP, sınırdaki gazetecilerin koşullarını inceledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...