08 Ekim 2014 12:47

Kobanê'de direnişin 24. gününde çatışmalar şiddetlendi

Kobanê'de 24. gününü geride bırakan çatışmalar akşam saatlerinden itibaren yeniden şiddetlendi.

Kobanê\'de direnişin 24. gününde çatışmalar şiddetlendi
Paylaş

SON GELİŞME: 00.25 Al Aan TV'den Jenan Moussa:  IŞİD doğu cephesinde biraz ilerledi, batı ve güney cephelerinde geriledi. Koalisyon uçakları doğu cephesini bombalıyor.

ISIS advanced a bit in East, retreated in South & West. Coalition is bombing right now in East: Source Premier of

23.23 PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah Al Jazeera’ya verdiği demeçte, IŞİD’in akşam saatlerinde ağır silahlar ve tanklarla iki mahelleye girdiğini duyurdu. Abdullah, saldırıda sivillerin öldürülmüş olabileceğini de ifade etti.

22.35 DİHA Muhabiri İsmail Eskin: YPG/YPJ güçleri doğu kanadı ile güney cephesinde gün içinde yapılan saldırı ve sızma girişimlerine sert bir şekilde müdahele etti..

20.25 Sky News Arabia: Kürt güçleri Kobanê'nin batısındaki şiddetli çatışmalardan sonra Til Şeir köyünü IŞİD'ten geri aldı. via https://twitter.com/mela_ehmed/status/519898065864773633

Kobanê'de 24. gününü geride bırakan çatışmalar akşam saatlerinden itibaren yeniden şiddetlendi.

ANF'nin haberine göre IŞİD'in özellikle Rakka, Til Ebyad, Minbic gibi merkezlerden yeni güç takviyesi yaparak yeniden saldırıya geçtiği bildirilirken, YPG/YPJ güçleriyle IŞİD arasında özellikle doğu ve güney cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşandığı öğrenildi.

IŞİD'in Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı hedef aldığı da gelen bilgiler arasında.

SİVİLLER KATLİAM TEHLİKESİ ALTINDA

IŞİD'in özellikle sınır kapısını hedef alması kentte bulunan sivillerin katliam riskini daha da artırıyor.

YPG dün yaptığı açıklamada, kentte binlerce sivilin bulunduğunu ve savaşçıları tarafından korumaya alındığını bildirmişti.


YPG'DEN DÜN GECEYE DAİR AÇIKLAMA

YPG'nin dün gece Kobanê'de IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği eylemlerde çok ağır darbe vurulduğu bildirildi. YPG savaşçılarının 11 ayrı noktada IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği eylemlerde onlarca IŞİD üyesi öldürülürken, çok sayıda araç ve doçka silahı da imha edildi. 

ANHA Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre YPG savaşçılarının, Miştenur tepesi bölgesinde 2 ayrı noktada, kentin batısında bulunan 3 ayrı noktada, kentin doğusu ve güneyinde bulunan 5 noktada IŞİD'e yönelik çok etkili eylemlerin düzenlendiği bildirildi. Kobanê'nın doğu cephesinde bulunan Miştenûrê tepesi bölgesinde şiddetli çatışmalar meydana geldiği aktarılan haberde, meydana gelen çatışmalarda 7 IŞİD üyesi öldürülürken, yardıma gelenlere ait bir araç da YPG savaşçılarının pususuna düştü. Haberde, pusuya düşürülen aracın tamamen imha edildiği ve 2 IŞİD üyesinin öldürüldüğü vurgulanarak, "Aynı bölgede bulunan başka bir noktada gerçekleştirilen bir eylemde ise 6 çete üyesi öldürüldü" denildi. 

Gerçekleştirilen bu eylemlerden sonra, IŞİD'in Miştenur tepesinde bir çok noktaya saldırmaya başladığı aktarılan haberde şu bilgiler verildi: "Ancak bu saldırılar YPG savaşçıları tarafından sert bir şekilde kırılarak, çok sayıda çete üyesi öldürüldü. Bölgede çatışmaların sürmesinden dolayı öldürülen çete üyelerinin sayısı hakkında bilgi alınamadı. Yine, kentin batı kısmında onlarca çete üyesi bir evde YPG savaşçıları tarafından kıstırıldı. Bu eylem sonucunda 30 dan fazla çete üyesi öldürüldü. Kobanê'nın batısında bulunan başka bir noktada ise gerçekleştirilen eylemde, üzerinde 23 mm lik Doçka silahı bulunan bir araç imha edildi ve içinde bulunan çeteler kaçmak zorunda kaldı. Bu eylemde çetelere ait 2 RPG roketatar ve 3 adet roketatar sevk fişeği ele geçirildi." 

Kobenê'nin batısında Halep yolu üzerinde bulunan hastaneye yerleşen IŞİD'e yönelik YPG savaşçılarının çok etkili bir eylem gerçekleştirildiğine dikkat çekilen haberde, "Eylem sonucunda 35 kişiden fazla çete üyesi öldürüldü. Eylemden sonra bölgede başlayan çatışmalar halen sürüyor. Kentin doğu kısmında ise YPG savaşçıları 3 ayrı nokta da çetelere yönelik eylem gerçekleştirdi. 3 ayrı noktada gerçekleştirilen eylemlerde toplam 25 çete üyesinin öldürüldüğü bildirilirken, bunların dışında YPG savaşçılarının kentin doğusundan 2 ayrı noktada gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda da 2 çete üyesi öldürüldü. Bu eylemlerde çetelere ait askeri bir araç imha edildi" denildi. 

Haberde, Kobanê'de 3 ayrı cephede çatışmaların bütün şiddetiyle sürdüğü bildirildi.

HAVA OPERASYONU SÜRÜYOR

Son günlerde ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları Kobanê'deki IŞİD hedeflerini vurmaya bugün de devam etti. Sabah saatlerinden itibaren savaş uçaklarının sesinin duyulması ardından Kobanê'nin doğu ve güneyindeki bazı noktalar vuruldu. Uçakların bombardımanın ardından IŞiD'e ait olduğu belirtilen hedeflerden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü.

250 KİŞİ GÖZALTINDA TUTULUYOR

Kobanê’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine geçen pazartesi günü Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçen ve aralarında sivillerin de bulunduğu 250 kişinin Suruç Fen Lisesi’nde gözaltında tutulduğu bildirildi. Gözaltında tutulan 250 kişinin bugün Ankara’dan gelecek özel bir ekip tarafından sorgulanacağı kaydedildi.

312 YARALI GELDİ

Öte yandan son 10 gün içerisinde IŞİD ile YPG güçleri arasında devam eden çatışmalarda yaralanan 45 YPG üyesinin sınırdan geçirilerek Türkiye'ye geldiği öğrenildi. İlk müdahalesi Suruç'ta yapılan ve daha sonra Urfa ile çevre illerdeki hastanelere sevk edilen yaralıların tedavisinin sürdüğü bildirildi. Öte yandan aynı süre içerisinde Kobani'deki çatışmalarda ölen 45 YPG üyesinin cenazesinin de sınırdan geçirilerek Suruç'a getirildiği ve buradaki işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildiği kaydedildi. (DİHA/DHA)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, gazeteciler için 11 kural açıkladı

SONRAKİ HABER

Sokağa çıkma yasağı Anayasa’ya aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...