07 Ekim 2014 08:52

Kobanê'de IŞİD'e geçit vermeyen YPG karşı eylemlere başladı

IŞİD'in saldırılarına karşı YPG/YPJ’nin 22 gündür devam eden direnişi sürerken, Kobanê’nin doğu yakasına düşen mahallelerde çatışmalar sürüyor. Kobanê’de IŞİD ile YPG arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait jetler, öğle saatlerinde IŞİD mevzilerini havadan bombaladı.

Kobanê\'de IŞİD\'e geçit vermeyen YPG karşı eylemlere başladı
Paylaş

SON GELİŞME: 23.22: Kobanê'deki karşı operasyon başladığından bu yana 30'ün üzerinde IŞİD'linin öldürüldüğü aktarılıyor.

23.00 DİHA: IŞİD'in kente girişini engelleyen YPG/YPJ güçleri, karşı eylemlere başladı.

Haftalardır IŞİD'in saldırılarına karşı sert bir direniş içerisinde olan YPG/YPJ güçleri, IŞİD'in Kobanê merkezine ilerlemesini engellerken, akşam saatlerinde ise karşı operasyonlara başladı. Kobanê'nin doğu ve güney cephelerinde başlayan eylemler halen sürüyor.

17.44 DİHA: Öğle saatlerinde Kobanê'ye Termêk köyü yönünde sızmaya çalışan IŞİD'e YPG/YPJ güçleri ağır bir darbe vurdu. Çıkan çatışmada IŞİD üyelerinin içinde bulunduğu bi araç imha edilirken, Miştenûr'un doğusundaki çatışmalarda bir tank darbelendi. Araçtaki tüm IŞİD'lilerin öldürüldüğü belirtildi.

Öte yandan Mıştenûr ile kentin Doğu ve Güneyi'nde göğüs göğüse gerçekleşen sert çatışmalar devam ediyor. Bu çatışmalarda da çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğü öğrenildi.

Kobanê'ye doğu ve güney cephesinden yoğun saldırılar gerçekleştiren IŞİD ile buna karşı tarihi bir direniş sergileyen YPG güçleri arasında kentin doğu cephesindeki mahallede çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Güney cephesinde ise IŞİD saldırıları YPG barikatına çarptı.

22. gününe giren IŞİD saldırıları karşısında tarihi Kobanê direnişi devam ediyor. Bölgedeki ANHA muhabirlerinin verdikleri bilgilere göre, Kobanê'nin doğu mahallesine giren IŞİD üyelerinin gece boyunca saldırıları devam etti. Ancak saldırılara karşı sert bir direniş sergileyen YPG savaşçıları, çok ağır kayıplar verdirdi.

Gece boyunca kentin Güney, Doğu ve Batı cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda IŞİD'in ölü ve yaralı sayısı tespit edilemezken geceden beri süren şiddetli çatışmaların bu saatlerde Doğu ve Güney cephelerinde yeniden şiddetini giderek artırmaya başladığı haber verildi. IŞİD'in birçok bölgeden güçlerini buraya aktararak Kobanê'ye saldırmaya devam ettiği öğrenildi.

YPG'DEN AÇIKLAMA: 67 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

YPG Basın Merkezi, Kobanê'nin her üç cephesinde süren direnişe ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içerisinde 67 IŞİD üyesi öldürülürken, 2 araç ve bir tank da imha edildi. IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarının tüm şiddetiyle sürdüğü belirtilen açıklamada, YPG/YPJ güçlerinin ise ağır darbeler vurduğu belirtildi.

Savaşın yoğunlukta Kobanê'nin doğu ve güney cepheleri, Botan ve Megtel mahalleleri, Miştenûr Tepesi'nin etrafı ve Kaniya Kurdan bölgesinde sürdüğü belirtilen açıklamada, tüm cephelerde göğüs göğüse bir savaşın yaşandığı vurgulandı. Açıklama, şunlar kaydedildi: " IŞİD çeteleri aynı zamanda tank ve çeşitli toplarla Kobanê merkezini de bombalıyor. Güçlerimiz önceki akşam Miştenûr Tepesi'nin arkasına yerleşmiş olan çetelere karşı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda, çetelerin de içinde olduğu 2 araç imha edildi. Güçlerimiz, bu sabah saatlerinde de Miştenûr Tepesi eteklerinde çetelere ait bir tankı imha etti. Son 24 saat içerisinde tespit edildiği kadarıyla 67 çete üyesi öldürüldü." Açıklamada, 12 YPG/YPJ savaşçısının da yaşanan çatışmalarda büyük bir direniş göstererek yaşamlarını yitirdiği açıklandı.


ÇATIŞMALAR DOĞUDA DEVAM EDİYOR

IŞİD'in ağır silahlar ve takviye güçlerle saldırdığı Kobanê'nin doğu cephesinde çatışmalar yoğunlaştı. Özellikle Kobanê'nin doğu tarafındaki mahalelerde yoğunlaşan çatışmalar Etmanek'ten çıplak gözle takip edilebiliyor. Sınırın sıfır noktasında söz konusu çatışma alanın karşısında izlenebilen çatışmalar şiddetli bir şekilde sürüyor. IŞİD'in Türkiye sınırını yararak şehri çember altına alma girişimleri de YPG'nin direnişi karşısında sonuçsuz kaldı. 

Bu arada çatışmaların yakınlaşması ve şiddetlenmesi üzerine Kobanênin doğu ucuna düşen Küçük Etmenek köyü ise sessizliğe bürünmüş durumda. Birçok evin boşatıldığı köyde evlerini terk etmeyenler ise köy içinde rahat hareket edemiyor. Köye düşen kurşunlarda artmaya başladı. Bu yüzden köylüler bir evden bir başka eve geçerken duvar diplerinden yürümeye çalışıyor. Türkiye askerinin IŞİD'in sınırı kullanmasına sessiz kalmasına yer yer tepki gösteriyor. 

EN AZ 60 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hawar Haber Ajansı'nın (ANHA) haberine göre, dün akşamdan itibaren başlayan çatışmalar aralıksız olarak sabah saatlerine kadar sürüdü. Habere göre, Mıştenûr Tepesi'nin doğu yamacında ve Güney cephesinde yoğunluk kazanan çatışmalar, sabah saatlerinden itibaren şiddetini artırarak devam ediyor. Çatışmaların tüm yoğunluğu ve şiddetiyle sürdüğü bilgisi verilen haberde şu bilgilere yer verildi: "Çete saldırılarına aynı sertlikle karşılık veren YPG savaşçıları, çete saldırılarını püskürterek çetelere çok ağır darbeler vurdu. Dün gece Miştenûr tepesinin doğu yamacında şiddetli çatışmalar yaşandı. Tespitlerimize göre en az 20 çete üyesi öldürüldü ve çok sayıda çete de yaralandı. Bu bölgedeki çatışmalarda 2 araç da imha edildi."

Öte yandan şiddetli çatışmaların yaşandığı bir diğer cephe olan Güney Kobanê'de ise, IŞİD saldırılarını kıran YPG güçlerinin buradaki şiddetli direnişte de en az 40 IŞİD üyesini öldürdüğü aktarılan haberde, çatışmaların Kobanê'nin özellikle doğu cephesinde çok şiddetli bir şekilde devam ettiği, yine güney ve batı cephelerinde de YPG direnişinin tüm şiddetiyle sürdüğü aktarıldı.

IŞİD MEVZİLERİ VURULDU

Kobanê’de IŞİD ile YPG arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait jetler, öğle saatlerinde IŞİD mevzilerini havadan bombaladı. 3 ayrı noktayı bombalayan jetler, bölgeden ayrıldıkları sırada Kobanê’den dumanlar yükselmeye başladı. Sınırın Türkiye tarafındaki vatandaşlar ise saldırıları çıplak göz ve dürbünlerle izledi. Kobanê’deki yerel kaynaklar, bombardımanda bazı IŞİD üyelerinin öldüğünü öne sürdü.

KCK: HER SOKAK KOBANÊ OLMALI

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, IŞİD vahşetine karşı milyonları sokağa çağırarak, "Kuzey halkımız İŞİD çetelerine, uzantılarına ve destekçilerine hiçbir yerde yaşam şansı tanımamalıdır. Milyonlar sokaklara akmalı, sınır insan seline dönüşmelidir. Tüm sokaklar Kobanê olmalıdır" dedi. 

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği habere göre, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı Kobanê'deki saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kobanê'deki saldırıların katliam ve soykırım girişimi olarak değerlendirildiği yazılı açıklamada, Kürt halkının bu "çirkin ve sinsi katliam" karşısında mücadeleyi her yere, her zamana taşıyarak süreklileştirmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu saatten itibaren milyonlar sokaklara akmalı, sınır insan seline dönüşmelidir" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Kürt halkının büyük direnişi nasılki Amed zindanında Türk sömürgeci, inkârcı ve katliamcı zihniyetini yerle bir etti, 9 Ekim uluslararası komployu yenilgiye uğrattı ise; İŞİD çete güruhu şahsında Kürt halkına dayatılan soykırımı da yenilgiye uğratacaktır. Türk Devletinin ve kanlı çete İŞİD'in ortaklığı sonucu sınır hattı boşaltılarak Kobanê direnişi desteksiz bırakılmak istenmektedir. Halkımız bu çirkin ve sinsi katliam karşısında başlattığı mücadeleyi her yere, her zamana taşıyarak süreklileştirmelidir. Kuzey halkımız İŞİD çetelerine, uzantılarına ve destekçilerine hiçbir yerde yaşam şansı tanımamalıdır. Tüm sokaklar Kobani sokaklarına dönüştürmeli, tarihin bu eşsiz direnişine denk bir direniş gücü ve örgütlülüğü geliştirilmelidir. Bu saatten itibaren milyonlar sokaklara akmalı, sınır insan seline dönüşmelidir. Her Kürt ve onurlu her insan, dostlar, duyarlı kesimler bu andan itibaren eyleme geçmelidir. An direniş eylemini geliştirme ve büyütme anıdır. Bu temelde tüm halkımızı, duyarlı kesimleri, dostlarımızı Kobanê direnişini sahiplenerek büyütmeye, başta Kürt gençleri olmak üzere tüm gençleri Kobanê de özgürlük saflarına katılarak, direnişi yükseltmeye çağırıyoruz."

BAN KI-MOON: ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Rojava’nın Kobanê şehrindeki IŞİD saldırıları konusunda bir açıklama yaparak Kobanê’deki sivil halkın korunması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ban Ki-moon tarafından yapılan açıklamada, IŞİD tarafından yapılan saldırılar sonucunda çok sayıda sivilin yerlerinden edildiği ve çok sayıda kişinin de öldüğü ya da yaralandığı belirtildi. Ban açıklamasında IŞİD’in Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği bölgelerdeki insan hakları ve uluslararası insani hukuk ihlallerine dikkat çekerek Kobanê için müdahale imkanı olan güçlere acil eyleme geçmeleri çağrısında bulundu. 

HDP'DEN SÜRESİZ EYLEM ÇAĞRISI

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Parti Meclisi ile MYK toplantısını yaptı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığındaki toplantılarda, Kobanê'deki son durum ve bunun Türkiye'ye yansımaları değerlendirildi. 

MYK sonrası yapılan yazılı açıklamada, Kobanê için acil eylem çağrısı yapıldı. "Halklarımıza Acil Eylem Çağrısı" başlığı taşıyan açıklamada, "Kobanê'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün uluslararası kurumlar, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, demokratik güçler Kobani'de yaşanan vahşete karşı harekete geçmelidir. Bundan böyle her yer Kobanê'dir. Kobanê'deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar süresiz direnişe çağırıyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ebola virüsü Avrupa\'ya da ulaştı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu\'nun Esad dayatmasına ABD\'den yanıt geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...