07 Ekim 2014 07:28

IŞİD'in Kobanê saldırısı Avrupa'da da protesto edildi

Avrupa'da Kürtler hemen her kentte ayağa kalkarak, Kobanê için uluslararası toplumu acil hareket etmeye çağırdı. Parlamentolar, televizyonlar, radyolar, otoyollar, tren garları ve konsolosluklar eylemlerin adresi oldu.

IŞİD\'in Kobanê saldırısı Avrupa\'da da protesto edildi
Paylaş

Avrupa'da Kürtler hemen her kentte ayağa kalkarak, Kobanê için uluslararası toplumu acil hareket etmeye çağırdı. Parlamentolar, televizyonlar, radyolar, otoyollar, tren garları ve konsolosluklar eylemlerin adresi oldu.

ALMANYA

Almanya'nın Hamburg kentinde eyalet parlamentosuna yürüyüş yapıldı. Dün akşam saatlerinde Demokratik Toplum Merkezi'nde toplanan Kürtler, Türkiyeli devrimciler, Alman sol ve demokrat çevreler IŞİD'in Kobane’ye saldırılarını protesto etmek için sokaklara indi. Merkez istasyonu içinden geçerek eyalet parlamentosuna kadar yapılan yürüyüş sırasında sık sık YPG ve YPJ lehine sloganlar atıldı. Parlamento önünde toplanan kitle, bu eylemin süresiz olduğunu açıkladı. Almanya'nın Stuttgart kentinde ise Kürt gençleri ve kadınlar tren garını işgal etti ve yolları trafiğe kapattı. Freiburg kentinde de Kürt gençleri tren garında oturma eylemi yaptı. Polis, alanda geniş önlemler aldı.

Almanya'nın Mannheim kentinde acil eyleme geçen Kürtler, Parade Meydanı'nda gösteri yaptı. Eylemciler tren garına kadar yürüyerek oturma eylemi yaptı. Almanya'nın Düsseldorf kent merkezindeki ABD konsolosluğu önünde protesto eylemi yapan Kürtler ise daha sonra Kuzey Ren Westfalya eyalet parlamentosunun önüne giderek burada iki saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler ayrıca WDR televizyonu önünde de dün akşam saatlerinde eylem yaptı. Eylemci grupla görüşen televizyon yetkilileri Kobanê'nin durumu karşısında duyarsız kalmayacaklarını söyledi.

Essen kentinde bin 500'ü aşkın kişi Kobanê ile dayanışmak için tren garında oturma eylemi yaptı. Aralıksız sloganların yükseldiği eylemde, marşlar okundu. Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM) yönetiminden Salih Ustebay, "Bugün namus ve şeref günüdür. Moralimizi, Hayri ve Mazlumların direniş ruhunu yükseltme günüdür. Artık sözün bittiği noktadayız" dedi. Ustebay, tüm Kürdistan halkı ve dostlarını mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Almanya'nın Köln kentinde de tren garı ve WDR radyosu önünde yüzlerce kişi Kobanê için eylem yaparken aynı amaçla Hagen'deki yerel bir radyo önünde de protesto eylemi yapıldı.Köln'de tren garı içerisinde 300 dolayında kişinin katıldığı eylem, daha sonra WDR radyosu önünde devam etti.

Hagen'de tren garına giden ana yolu trafiğe kapatan 500 dolayında kişi daha sonra Hagen Radyosu önünde toplandı. 

Nürnberg kentinde ise Kürtler Nürnberg Havaalanı’nı işgal etti. Kürtler, IŞİD'e bir an önce koalisyon güçleri tarafından müdahale edilmesini istedi. Münih'te de şehir merkezinde Saarbrücken’de ise Eyalet parlamentosu önünde eylem yapıldı. Bonn'da haber ajansı DW önünde, başkent Berlin’de Aleksandra Platz Federal Parlamento önünde, Honnever’de merkez istasyonu önünde, Hambourg’da eyalet parlamentosu önünde, Bremen’de hava alanında binlerce kişi eylem yaptı. Bremen'de ise bugün sabah 8’de parlamentoya yürüyüş düzenleneceği bildirildi.

Oldenburg’a ise 500’ün üzerinde kitle merkez istasyonunda toplandı.

FRANSA

Fransa'nın bir çok kentinde Kürtler ayağa kalktı. Paris'te parlamento önünde, Nice-Marsilya otoyolunda, Bordeaux ve Nice havayollarında başlatılan eylemler ise devam ediyor. Paris'te en büyük havaalanı olan Charles-de-Gaulle'da yapılan eylemin ardından, yüzlerce kişi Ulusal Parlamento önünde bir araya geldi. Kitlenin sayısı her geçen saat artarken, polis eyleme gazlarla müdahale etti. Kitlenin sayısının artmasıyla birlikte müdahale de dururken, kitle ile parlamento arasında polis araçları ile duvar örüldü. Bordeaux kentinde France 3 televizyonunda işgal eylemi gerçekleşti. Eylemciler daha sonra havaalanına yöneldi. Draguignan, kentinde Avrupa'nın önemli yollarından biri olan Nice ve Marsilya'yı birbirine bağlayan otoyol saat 22.00'de yüzlerce kişi tarafından trafiğe kapatıldı. 

Fransa'nın Rennes kentinde yüzlerce kişi istasyon ve tren yollarını kapattı. Olayların büyümesi üzerine Vali olay yerine geldi. Fransa’nın Strasbourg kentinde ise Kürtler, FR3 televizyonu önünde eylem yaptı. Fransa’nın acil bir şekilde Kobanê’de IŞİD'e müdahale etmesini isteyen Kürtler, “Uluslararası koalisyon ne için duruyor”, “Kobanê katliamını durdurun” sloganı attı.

İSVİÇRE

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan halk Kobanê'de yoğunlaşan saldırılardan dolayı İsviçre'nin önemli televizyonlarından Radyo Televizyon Suisse RTS binasını işgal etti. Gazetecilerle görüşme talebinde bulunan eylemcilerin talebinin kabul edilmesi üzerine eylem sona erdirildi. Bugün ayrıca Cenevre'de BM önünde kitlesel bir yürüyüş yapılacak.

İsviçre’nin Bern kentinde ABD Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, Koalisyon devletlerinin bir an önce IŞİD'e karşı harekete geçmesini istedi. Eylem esnasında Bern Kültür Merkezi adına büyükelçilik yetkilileri ile Ömer Amed ve Sema Duruk bir görüşme yaptı. ABD’nin hemen IŞİD’e müdahale etmesi gerektiğini belirten Kürt heyet, “Müdahale etmemesi durumunda büyük bir katliam yaşanabilir. Bunun sorumlusu ABD, AB ve diğer koalisyon üyesi ülkeler olacaktır” dedi.

Kürt halkının öfkeli olduğu ve sessizliğin devam etmesi durumunda büyük bir katliamın yaşanabileceği uyarısında da bulunan Kürtler şunları vurguladı: “Böylesi bir katliam yaşanırsa sorumluları ABD ve AB ile koalisyon üyesi ülkeler olacak.” ABD elçiliği yetkilileri de konuyu yakından takip ettiklerini bir kez daha acilen üstlerine bildirecekleri bilgisini verdi. Kürt gençleri ise İsviçre devlet televizyonu SRF önünde eylem yaptı. Gençler daha sonra ise Bern Merkez İstasyonu’na doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel’in uluslararası havaalanında Kobané’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden 100’den fazla kişi oturma eylemi başlattı. Çeşitli bayraklar taşıyan kitle, IŞİD'i kınayan, Kobané’de YPG/YPJ direnişini selamlayan sloganlar attı. 

İSVEÇ

Kobanê'ye yönelik IŞİD'in şiddetli saldırıları ardından yapılan çağrılara yanıt veren Kürtler Avrupa'nın birçok kentinde eyleme geçti. İsveç'in başkenti Stockholm'deki Arlanda havalannında Kobanê ile dayanışmak ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için bir eylem yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem saat 22.55 sıralarında devam ediyordu. Eylem alanına kentin farklı yerlerinden insanlar gelmeye devam ediyordu.

DANİMARKA

Danimarka'nın başkenti Kopenhag havaalanında da Kürtler gece saatlerinde oturma eylemi yaptı. Daha sonra Merkez istasyonunda da 500 dolayında kişi eylem yaptı. 

AVUSTURYA

IŞİD'in Kobanê’ye saldırılarının yoğunlaşmasını protesto eden Kürtler Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avusturya Parlamentosu önünde oturma eylemi yapan kitle yolu trafiğe kapattı. Eylemciler Viyana ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıları parlamento önünde düzenlenen eyleme katılmaya çağırdı.

HOLLANDA

Hollanda'nın Den Haag kentinde 600'e yakın kişi Hollanda Ulusal Parlamentosu önünde eyleme geçti. Uluslararası toplumun 21 gündür devam eden saldırılara rağmen sessizliğini protesto eden eylemcilerden 80'e aşkın kişi Parlamento binasına girdi. Katılımcı sayısının giderek arttığı eylem "Biji YPG" sloganları ile sona erdi. (DİHA)


Londra’da Kobane’ye destek eylemleri devam ediyor

Arif BEKTAŞ
Londra

Londra’da yaklaşık iki hafta önce başlayan Kobane’ye destek eylemleri, son günlerde günlük yapılmaya başlandı. Kobane şehir merkezinde yoğunlaşan çatışma haberleriyle birlikte Londra sokaklarına çıkan Kürtler ve devrimci demokrat çevreler, Kobane’ye sahip çıkma çağrısı yapıyor. Her gün bir kaç yerde eylemler yapılarak kamuoyu bilgilendiriliyor ve destek isteniyor.

Dünyanın gözü önünde katliamların yaşanabileceğine dikkat çeken göstericiler, dün gece de Londra’nın merkezindeki Trafalgar Mehyanı’nda toplandı. Başta Türkiye olmak üzere batılı emperyalistlere öfkeli olan kalabalığa polis müdahale etmesine rağmen, meydandan kimse ayrılmadı ve bir süre yolu trafiğe kapattı. Sık sık “YPG biziz biz YPG’yiz”, “Terörist Türkiye”, Terörist IŞİD”, “Uyan Birleşik Krallık”, “Yaşaşın Kobane yaşasın Rajava” sloganlarının atıldığı gösteri sabahın erken saatlerine kadar devam etti. 

ÖNCEKİ HABER

Bölge\'de Kobanê serhildanı: Halk eylemleri yeni güne taşıyor

SONRAKİ HABER

Ebola virüsü Avrupa\'ya da ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...