07 Ekim 2014 01:43

Bölge'de Kobanê serhildanı: Halk eylemleri yeni güne taşıyor

Kobanê'ye yönelik saldırı haberinin geldiği akşam saatlerinden bu yana bölge illerinde sert polis saldırılarına rağmen sokakları terk etmeyen yurttaşlar, kent merkezlerini yangın yerine çevirdi.

Bölge\'de Kobanê serhildanı: Halk eylemleri yeni güne taşıyor
Paylaş

Kobanê'ye yönelik saldırı haberinin geldiği akşam saatlerinden bu yana bölge illerinde sert polis saldırılarına rağmen sokakları terk etmeyen yurttaşlar, kent merkezlerini yangın yerine çevirdi. Avrupa'da da pek çok merkezde Kürt kurumları ve devrimci kurumların çağrılarıyla eylemler yapıldı.

MARDİN

Mardin'in Dargeçit (Kerboran) ilçesinde YDG-H üyeleri, protesto eylemi gerçekleştirdi. Akşam saat 20.00 sıralarında Bahçebaşı mahallesinde toplanan gençler, sloganlar atıp, caddeyi trafiğe kapatarak, kimlik kontrolü yaptı. Gençler daha sonra ise Anadolu Kız Yurdu, Hükümet Konağı ve bir PTT'ye ait bir ATM'ye molotof ve ses bombasıyla saldırdı. Olay yerine gelen polislerin müdahalesi sonrasında çatışmalar başladı.

Polisin gençlere gaz bombalı saldırısına karşılık gençler de molotof, taş ve ses bombasıyla karşılık verdi. Gece yarısına kadar devam eden çatışmalar, gençlerin dağılmasıyla son buldu.

MAZIDAĞI

İlçenin birçok noktasında toplanan binlerce kişi eylem yaptı. Yürüyüşe Mazıdağı Belediyesi Eş Başkanı Ali Özkan ve binlerce yurttaş katıldı. Yürüyüş yapan kitleye, diğer yurttaşlar da balkon ve pencerelerine çıkarak ışık söndürme, zılgıt ve sloganlarla destek verdi.

AKP ilçe binasına doğru yürüyen kitle, ilçe binasını taşladı. Daha sonra Cumhuriyet meydanına varan kitle adına konuşan DBP İlçe Başkanı Mehmet Şık, yarın ilçede yaşamın durdurulacağını ve Kobanê üzerindeki katliam durduruluncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini belirttikten sonra protestolar sona erdi.

DİYARBAKIR

IŞİD'in saldırı haberi sonrası halk, sokaklara döküldüğü Diyarbakır'da tüm ilçe ve mahalleleri yangın yerine çevirdi.

Bağlar ilçesi Emek caddesinde Kobanê'ye yapılan saldırılara karşı barikat kurarak caddeyi trafiğe kapatan yurttaşlara, IŞİD yanlısı iki kişi tarafından polis gözetiminde palalı saldırıda bulunuldu.

Bir yandan polislerin zırhlı araçlardan attıkları gaz bombaları ve TOMA'lardan sıktıkları tazyikli su, diğer yandan IŞİD yanlısı kişilerin palalı saldırılarına karşı gençler ise taş ve molotofkokteylleri ile karşılık verdi. Uzun süre devam eden çatışmalar sırasında IŞİD yanlılarının ardından polislerde eylem alanında çekilmek zorunda kaldı. Gençler ise barikat kurdukları yerde bir aracı ateşe vererek, eylemlerini sürdürmeye devam etti.

Öte yandan Bağlar'da Yusuf Akkurt isimli bir gencin polisler tarafından feci şekilde darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

SİLVAN

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de Diyarbakır karayoluna çıkan gençler IŞİD'i lanetleyip, Kobanê direnişini selamladı. Trafiğe kapattıkları yol üzerine barikatlar kurup, ateşler yakan gençler, bölgeye gelen polislerle yaşanan çatışma ise ara sokaklara taştı.

VAN

IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırının protesto edildiği Van’ın Hacıbekir (Xaçort), belediye garajı, Şabaniye, Akköprü, Yenimahalle, Süphan mahallelerinde başlayan çatışmalar, Cumhuriyet ve Maraş caddelerinde saatlerce sürdü. Polis yurttaşlara biber gazı, plastik mermi, tazyikli su ile müdahale ettiği kentte, binlerce kişi ise toplandıkları mahalle araları ve ara sokaklarda, Molotof kokteyl, havai fişek ve taşlarla polisle çatıştı. Olayların tüm mahallelerine yayılarak büyüdüğü kentte, gençler sokaklarda barikatlar kurup, ateşler yaktı. Sokaklarda bir araya gelen her gurup, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Katil DAİŞ işbirlikçi AKP” sloganları ile merkeze doğru yürümeye çalıştı. Polis yürüyüşleri engellemeye çalışarak, yurttaşlara sert müdahalede bulundu.

Mısır Çarşısı’da bulunan ve IŞİD sempatizanlarına ait olduğu öne sürülen bir kitabevini ateşe veren kitle, kent merkezinde bulunan BİM ve A101 marketlerini ise taş yağmuruna tutarak, sopalarla tahrip etti. Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde ise polisin müdahalesine karşılık veren gençler ile polis arasında saatlerce süren çatışmalarda polisin gelişi güzel attığı gaz nedeniyle mahalle gaz bulutuna döndü. Evlere isabet eden gaz bombaları nedeniyle birçok yurttaş gazdan etkilendi. Polisin araçlardan inerek ara sokaklarda yakaladığı gençlere coplarla saldırdığı kentte, bir genç kafasında aldığı cop darbeleri ile yaralandı. Gözaltına alınmak istenen bir genç ise mahalleliler tarafından polisin elinden alındı.

Şehir merkezinde ise gençler Cumhuriyet Caddesi üzerinde barikatlar kurarak, cadde üzerinde bulunan MOBESE kamaralarını kırarak kullanılamaz hale getirdi. Çok sayıda kişinin hafif yaralandığı çatışmalarda, bir çok kişi ise gözaltına alındı. Merkezde olayların kısmen son bulduğu kentte, Hacıbekir (Xaçort), Akköprü, Şabaniye mahallerinde çatışmalar devam ediyor.

CEYLANPINAR

Urfa Ceylanpınar'da da halk, Kobanê için sokaklara döküldü. İlçe tamamıyla serhildan alanına dönerken, polisin yer yer yaptığı müdahalelere aldırmayan yurttaşlar, tüm sokak ve ana caddeleri trafiğe kapatarak, ateşler yaktı. Gece yarısına kadar devam eden protestolarda "Her yer Kobanê, her yer direniş" sloganları atılırken, sokaklardan çekilmek zorunda kalan polisler resmi binaların etrafında tedbir almakla yetindi.

Özellikle ilçenin Mehmet Akif, Cumhuriyet, Yeni Mahalle ve Barış mahallelerinde yoğunlaşan eylemler esnasında kimi zaman gerçek silah sesleri de duyuldu.

BATMAN

Kobanê üzerindeki IŞİD saldırılarını kınamak amacıyla başlatılan sokağa çıkma ve yaşamı durdurma eylemleri Batman'da da devam ediyor. Birçok nokta ve mahallede başlatılan eylemlere müdahale eden polisler yer yer gerçek mermi kullanmaktan da kaçınmadı. Yurttaşların cadde ve sokakların yanı sıra balkonlarına çıkarak ellerine geçirdikleri araç gereçlerle gürültü çıkardığı kentte, hareket halindeki araç şoförleri de kornalarını çalarak eyleme dahil oluyor.

Diyarbakır caddesini bir süre trafiğe kapatan yurttaşlar, ardından Atatürk Parkı'na geçerek, burada oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine geçilmesinden kısa bir süre sonra kitleye müdahalede bulunması üzerine burada da çatışmalar başladı.

Batman Halk İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada ise Batman halkını serhildana çağrısında bulunrak, herkesi direniş saflarında yer almaya çağırdı.

SİLOPİ

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları karşısında Şırnak Silopi'de gençler, gece geç saatlere kadar İpek Yolu'nu trafiğe kapatarak polisle çatıştı. Yoldan geçen TIR ve kamyonları durdurarak kendilerine barikat oluşturan gençlere, polis plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırdı. Gençler ise polisin saldırısına ses bombası, taş ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. İpek Yolu üzerinde yoğunlaşan çatışmalarda gençlere müdahale eden akrep tipi zırhlı araçlara birçok molotof isabet etti.

Yaklaşık 6 saat trafiğe kapanan İpek Yolu üzerinde bulunan gümrük lojmanları kapısında bulunan polis noktasına yönelik de gençlerin eylem gerçekleştirdiği sırada polisler havaya gerçek mermilerle ateş açtı.

Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda birçok banka ve PTT binası da ateşe verildi. PTT binasında çıkan yangın sonucunda büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Olaylar sırasında iki polisin yaralanarak Silopi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Cumhuriyet (Kizir mevkii) mahallesinde de yurttaşlar Habur-Silopi karayolunu trafiğe kapattı. Olay yerine gelen jandarmanın gaz bombaları ile müdahaleye geçmesi üzerine yurttaşlar da taşlarla karşılık verdi. Gece geç saatlere kadar devam eden çatışmalar yurttaşların geri çekilmesi ile olaylar son buldu.
Yine Silopi ilçesine bağlı, Rojava sınırına yakın Bostancı (Rihaniyê) köyünde de yurttaşlar sınıra yürüdü. Rojava'nın Cizre Kantonu'na bağlı Zeryê köyü halkı ve Bostancı köyünde yurttaşlar, Dicle nehri kıyısında karşılıklı bir araya gelerek "Bijî berxwedan Kobanê'" sloganları eşliğinde saatlerce havaya ateş edildi.

Bostancı köyünde bulunan askerler tamamen karakola çekilirken yurttaşların eylemi saatlerce devam ettiği bildirildi.

ADIYAMAN

Adıyaman'da bir grup, Kobane direnişini desteklemek ve AKP'nin politikalarını protesto etmek amacıyla Karapınar mahallesinden sloganlar eşliğinde AKP il binasına yürüdü. Yürüyüşe polisin müdahale etmesi üzerine grup Adıyaman belediyesi önünde oturma eylemi başlattı.


Avrupa'da Kürtler hemen her kentte ayağa kalkarak, Kobanê için uluslararası toplumu acil hareket etmeye çağırdı. Parlamentolar, televizyonlar, radyolar, otoyollar, tren garları ve konsolosluklar eylemlerin adresi oldu.

ALMANYA

Almanya'nın Hamburg kentinde eyalet parlamentosuna yürüyüş yapıldı. Dün akşam saatlerinde Demokratik Toplum Merkezi'nde toplanan Kürtler, Türkiyeli devrimciler, Alman sol ve demokrat çevreler IŞİD'in Kobane’ye saldırılarını protesto etmek için sokaklara indi. Merkez istasyonu içinden geçerek eyalet parlamentosuna kadar yapılan yürüyüş sırasında sık sık YPG ve YPJ lehine sloganlar atıldı. Parlamento önünde toplanan kitle, bu eylemin süresiz olduğunu açıkladı. Almanya'nın Stuttgart kentinde ise Kürt gençleri ve kadınlar tren garını işgal etti ve yolları trafiğe kapattı. Freiburg kentinde de Kürt gençleri tren garında oturma eylemi yaptı. Polis, alanda geniş önlemler aldı.

Almanya'nın Mannheim kentinde acil eyleme geçen Kürtler, Parade Meydanı'nda gösteri yaptı. Eylemciler tren garına kadar yürüyerek oturma eylemi yaptı. Almanya'nın Düsseldorf kent merkezindeki ABD konsolosluğu önünde protesto eylemi yapan Kürtler ise daha sonra Kuzey Ren Westfalya eyalet parlamentosunun önüne giderek burada iki saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler ayrıca WDR televizyonu önünde de dün akşam saatlerinde eylem yaptı. Eylemci grupla görüşen televizyon yetkilileri Kobanê'nin durumu karşısında duyarsız kalmayacaklarını söyledi.

Essen kentinde bin 500'ü aşkın kişi Kobanê ile dayanışmak için tren garında oturma eylemi yaptı. Aralıksız sloganların yükseldiği eylemde, marşlar okundu. Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM) yönetiminden Salih Ustebay, "Bugün namus ve şeref günüdür. Moralimizi, Hayri ve Mazlumların direniş ruhunu yükseltme günüdür. Artık sözün bittiği noktadayız" dedi. Ustebay, tüm Kürdistan halkı ve dostlarını mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.
Almanya'nın Köln kentinde de tren garı ve WDR radyosu önünde yüzlerce kişi Kobanê için eylem yaparken aynı amaçla Hagen'deki yerel bir radyo önünde de protesto eylemi yapıldı.Köln'de tren garı içerisinde 300 dolayında kişinin katıldığı eylem, daha sonra WDR radyosu önünde devam etti.

Hagen'de tren garına giden ana yolu trafiğe kapatan 500 dolayında kişi daha sonra Hagen Radyosu önünde toplandı.
Nürnberg kentinde ise Kürtler Nürnberg Havaalanı’nı işgal etti. Kürtler, IŞİD'e bir an önce koalisyon güçleri tarafından müdahale edilmesini istedi. Münih'te de şehir merkezinde Saarbrücken’de ise Eyalet parlamentosu önünde eylem yapıldı. Bonn'da haber ajansı DW önünde, başkent Berlin’de Aleksandra Platz Federal Parlamento önünde, Honnever’de merkez istasyonu önünde, Hambourg’da eyalet parlamentosu önünde, Bremen’de hava alanında binlerce kişi eylem yaptı. Bremen'de ise bugün sabah 8’de parlamentoya yürüyüş düzenleneceği bildirildi.
Oldenburg’a ise 500’ün üzerinde kitle merkez istasyonunda toplandı.

FRANSA


Fransa'nın bir çok kentinde Kürtler ayağa kalktı. Paris'te parlamento önünde, Nice-Marsilya otoyolunda, Bordeaux ve Nice havayollarında başlatılan eylemler ise devam ediyor. Paris'te en büyük havaalanı olan Charles-de-Gaulle'da yapılan eylemin ardından, yüzlerce kişi Ulusal Parlamento önünde bir araya geldi. Kitlenin sayısı her geçen saat artarken, polis eyleme gazlarla müdahale etti. Kitlenin sayısının artmasıyla birlikte müdahale de dururken, kitle ile parlamento arasında polis araçları ile duvar örüldü. Bordeaux kentinde France 3 televizyonunda işgal eylemi gerçekleşti. Eylemciler daha sonra havaalanına yöneldi. Draguignan, kentinde Avrupa'nın önemli yollarından biri olan Nice ve Marsilya'yı birbirine bağlayan otoyol saat 22.00'de yüzlerce kişi tarafından trafiğe kapatıldı.

Fransa'nın Rennes kentinde yüzlerce kişi istasyon ve tren yollarını kapattı. Olayların büyümesi üzerine Vali olay yerine geldi. Fransa’nın Strasbourg kentinde ise Kürtler, FR3 televizyonu önünde eylem yaptı. Fransa’nın acil bir şekilde Kobanê’de IŞİD'e müdahale etmesini isteyen Kürtler, “Uluslararası koalisyon ne için duruyor”, “Kobanê katliamını durdurun” sloganı attı.

İSVİÇRE


İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan halk Kobanê'de yoğunlaşan saldırılardan dolayı İsviçre'nin önemli televizyonlarından Radyo Televizyon Suisse RTS binasını işgal etti. Gazetecilerle görüşme talebinde bulunan eylemcilerin talebinin kabul edilmesi üzerine eylem sona erdirildi. Bugün ayrıca Cenevre'de BM önünde kitlesel bir yürüyüş yapılacak.

İsviçre’nin Bern kentinde ABD Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, Koalisyon devletlerinin bir an önce IŞİD'e karşı harekete geçmesini istedi. Eylem esnasında Bern Kültür Merkezi adına büyükelçilik yetkilileri ile Ömer Amed ve Sema Duruk bir görüşme yaptı. ABD’nin hemen IŞİD’e müdahale etmesi gerektiğini belirten Kürt heyet, “Müdahale etmemesi durumunda büyük bir katliam yaşanabilir. Bunun sorumlusu ABD, AB ve diğer koalisyon üyesi ülkeler olacaktır” dedi.

Kürt halkının öfkeli olduğu ve sessizliğin devam etmesi durumunda büyük bir katliamın yaşanabileceği uyarısında da bulunan Kürtler şunları vurguladı: “Böylesi bir katliam yaşanırsa sorumluları ABD ve AB ile koalisyon üyesi ülkeler olacak.” ABD elçiliği yetkilileri de konuyu yakından takip ettiklerini bir kez daha acilen üstlerine bildirecekleri bilgisini verdi. Kürt gençleri ise İsviçre devlet televizyonu SRF önünde eylem yaptı. Gençler daha sonra ise Bern Merkez İstasyonu’na doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

BELÇİKA


Belçika’nın başkenti Brüksel’in uluslararası havaalanında Kobané’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden 100’den fazla kişi oturma eylemi başlattı. Çeşitli bayraklar taşıyan kitle, IŞİD'i kınayan, Kobané’de YPG/YPJ direnişini selamlayan sloganlar attı.

İSVEÇ

Kobanê'ye yönelik IŞİD'in şiddetli saldırıları ardından yapılan çağrılara yanıt veren Kürtler Avrupa'nın birçok kentinde eyleme geçti. İsveç'in başkenti Stockholm'deki Arlanda havalannında Kobanê ile dayanışmak ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için bir eylem yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem saat 22.55 sıralarında devam ediyordu. Eylem alanına kentin farklı yerlerinden insanlar gelmeye devam ediyordu.

DANİMARKA


Danimarka'nın başkenti Kopenhag havaalanında da Kürtler gece saatlerinde oturma eylemi yaptı. Daha sonra Merkez istasyonunda da 500 dolayında kişi eylem yaptı.

AVUSTURYA

IŞİD'in Kobanê’ye saldırılarının yoğunlaşmasını protesto eden Kürtler Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avusturya Parlamentosu önünde oturma eylemi yapan kitle yolu trafiğe kapattı. Eylemciler Viyana ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıları parlamento önünde düzenlenen eyleme katılmaya çağırdı.

HOLLANDA

Hollanda'nın Den Haag kentinde 600'e yakın kişi Hollanda Ulusal Parlamentosu önünde eyleme geçti. Uluslararası toplumun 21 gündür devam eden saldırılara rağmen sessizliğini protesto eden eylemcilerden 80'e aşkın kişi Parlamento binasına girdi. Katılımcı sayısının giderek arttığı eylem "Biji YPG" sloganları ile devam ediyor. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’in Kobanê devrimini boğmasını bekliyorlar!

SONRAKİ HABER

IŞİD\'in Kobanê saldırısı Avrupa\'da da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...