07 Ekim 2014 06:00

IŞİD’in Kobanê devrimini boğmasını bekliyorlar!

IŞİD'e karşı kurulduğu söylenen uluslararası koalisyon, günlerdir IŞİD’e direnen Rojava halkının taleplerine kulak tıkıyor. Türkiye’nin ‘tutum değişikliği’ne gittiğine dair de somut işaret yok.

IŞİD’in Kobanê devrimini boğmasını bekliyorlar!
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


Çatışmaların başlamasından bu yana Suruç sınırında olan ve gelişmeleri yakından takip eden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’la sınırdaki son durumu, Türkiye ve Uluslararası  Koalisyon’un tutumunu konuştuk. Türkiye’nin Kobanê’ye ilişkin politikasında bir değişikliğe gittiğine dair hiçbir işaret olmadığını belirten Sarıyıldız, “Uluslararası Koalisyon dediğimiz güçler, bu bölge üzerine hesapları olan emperyalist ülkeler. Kobanê’nin etrafı IŞİD tanklarıyla dolu isteseler 2 saatte hepsini imha edebilirler ama bunu yapmıyorlar. İki yüzlü davranıyorlar. IŞİD’in Kobanê devrimini boğması için bekliyorlar” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Hükümetin Kobanê tutumunu iki yüzlülük olarak niteledi. Tüzel, AKP’nin tıpkı çözüm sürecinde olduğu gibi Kobanê konusunda da Kürtleri oyaladığını söylerken, Tanrıkulu, “Böyle mezhepçi bir hükümetten IŞİD’e karşı bir şey yapması beklenemez” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Kobanê’nin düşmesine izin vermeyecekleri’ yönlü açıklamalarının ardından, sınırda yaşananlar ve Kobanê’ye dair Türkiye’nin tutumu, ‘politika değişikliği’ beklentisinin uzağında. Suruç’a düşen ve IŞİD mevzilerinden geldiği belirlenen havan toplarına karşılık hiçbir müdahalede bulunulmaması, YPG mevzilerinin TSK tarafından vurulduğu iddiaları, elini kolunu sallayarak Türkiye tarafından Kobanê’ye geçen IŞİD militanları görüntülenirken, Kobanêli yaralıların sınırda bekletilmesi ve yaşamlarını yitirmeleri, sınırda Kobanê halkıyla dayanışma eylemi yapanlara her gün gaz bombalarıyla saldırılması... Öte yandan IŞİD’e karşı kurulduğu belirtilen ancak yaptığı etkisiz bombardımanlarla adeta IŞİD’in Kobanê’ye girmesini bekleyen Uluslararası Koalisyon’un tutumu. Telefonla konuştuğumuz HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız öfkeliydi. Kobanê’ye ilişkin mevcut tutumu “Alçaklık” olarak niteleyen Sarıyıldız, “Kürt halkı bu yapılanları unutmayacak” dedi.

SINIRDAKİ YARALILARI BİLE ALMIYORLAR

Suruç’taki hastaneye getirilen Kobanêlilerin durumuna ilişkin doktorlarla görüştüğünü söyleyen Sarıyıldız, “Doktorlar, Kobanêli 2 hafif yaralının kan kaybından öldüğünü söyledi. Sınırda 6 saatten fazla beklettiler. Yetkililerle görüştüğümüzde güvenlik gerekçesiyle geçişe izin vermedik diyorlar. Bırakın biz alıp gelelim yaralıları dedik ona da izin verilmedi. Bu bile Türkiye’nin politikasının ne olduğunu gösteriyor” dedi.

KÜRTLER BU ALÇAKLIĞI ASLA UNUTMAYACAK

“Daha 5 dakika önce TSK’ye ait bir tank Kobanê’ye ateş açtı ve o bölge YPG kontrolünde” diyen Sarıyıldız, “TSK’nin önceki gün hem YPG hem de IŞİD mevzilerini bombaladığı iddiasını doğrulatamadık. Ancak Kobanêli yetkililerle yaptığımız görüşmede çatışmalar boyunca defalarca Türkiye tarafından YPG mevzilerine ateş açıldığını söylediler. Kürtler bu alçaklığı asla unutmayacak” dedi.

AKP HÜKÜMETİNİN POLİTİKASI DEĞİŞMEDİ

Türkiye’nin IŞİD’e Kobanê’de katliam yapma olanağı sağladığını, bunun yolunu açtığını söyleyen Faysal Sarıyıldız, “Türkiye’nin tutumunu değiştirdiğine dair hiçbir işaret yok. Biz burada 20 gündür olanların tanığıyız. IŞİD’liler geçip gidiyor, sınırda Kobanê’yle dayanışma için bekleyenlere her gün gaz bombasıyla saldırılıyor. Türkiye’nin bu tutumu ülkeyi kaotik bir ortama sürüklüyor. Bunun sonuçları gerçekten ağır olabilir. Kopuş derinleşebilir. Türkiye bu tehlikeli tutumundan artık vazgeçmeli” dedi.
Önceki gün Etmanek köyünde havan topu isabet eden eve 50 metre uzakta bulunduğunu söyleyen Sarıyıldız, “Havan topu IŞİD’lilerin bulunduğu açıktaki bir bölgeden atıldı. Herkes bunu gördü. Ancak askerler angajman kurallarını uygulamadı. Hiçbir müdahalede bulunmadılar. Tersine köyde bulunanlara gaz bombasıyla saldırdılar” dedi.

KOALİSYON İSTESE IŞİD’İ 2 SAATTE İMHA EDER

Uluslararası Koalisyon’a da tepki gösteren Sarıyıldız, “Bugüne kadar IŞİD çetesini kıracak bir saldırı yapmadılar. Şu anda Kobanê’nin etrafında onlarca IŞİD tankı var. İsteseler bunların hepsini 2 saat içinde imha edebilirler. Ama bunu yapmıyorlar” dedi. “Uluslararası Koalisyon ne yapmak istiyor” diye sorduğumuzda ise Sarıyıldız’ın yanıtı; “Bu koalisyonu oluşturan güçler Ortadoğu coğrafyası üzerinde hesapları olan emperyalist ülkeler. Onlar bir yandan kontrolden çıkmış bir IŞİD’den memnun değiller. Onu zayıflatmak istiyorlar. Ama önce Rojava devriminin boğulmasını istiyorlar. IŞİD’in Kobanê’de devrimi boğmasını bekliyorlar. Koalisyon da, Türkiye de Kobanê’yi IŞİD’in insafına bıraktı” dedi.
Sarıyıldız’a sınırdaki bazı mahalle ve köylerin Valilik kararıyla boşaltılmasını da sorduk. “Devlet elinden gelse bütün Suruç’u boşaltacak” diyen Sarıyıldız, “Biz burada 20 gündür devletin tutumuna tanıklık ediyoruz. Buradaki eylemler ve sınırdaki köylerdeki bekleyişimiz nedeniyle istedikleri gibi davranamıyorlar. IŞİD’le ilişkileri deşifre oluyor. Bir taraftan güvenlik için boşaltıyoruz diyorlar ama öte taraftan gözleri önünde havan topu atan IŞİD’lilere karşılık vermiyorlar” dedi.


‘AKP’NİN KOBANÊ POLİTİKASI DA KÜRTLERİ OYALAMAK’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’e de hükümetin ‘Kobanê’nin düşmesine izin vermeyiz’ yönlü açıklamalarının ardından başlayan ‘politika değişikliği’ tartışmalarını sorduk. Türkiye’nin ikili oynadığını söyleyen Tüzel, “Bir taraftan çözüm sürecinin etkisiyle politika değişikliği sinyali veren hükümet, öte taraftan IŞİD’in işini kolaylaştıran her türlü tutumu sergiliyor” dedi. Asker ve polisin sınır hattında bekleyenlere yönelik saldırılarını da hatırlatan Tüzel, “Hükümet tıpkı çözüm süreci politikasında olduğu gibi Kobanê için de Kürtleri oyalama tutumunu esas alıyor” şeklinde konuştu.  


‘BU HÜKÜMETTEN IŞİD’E KARŞI BİR ŞEY YAPMASI BEKLENEMEZ’

Kobanê’de ve Suruç’ta yaşananları yakından takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’ya da Türkiye’nin Kobanê politikasını sorduk. “Başbakan Davutoğlu ve hükümetin hedefinin IŞİD olmadığı çok açık” diyen Tanrıkulu, “Kara harekatını Esad’a dönük olursa yaparız mantığıyla hareket edenlerin hedefinin ne olduğu bellidir. Bu hükümet IŞİD konusunda samimi değil. Arınç’ın açıklamaları, Taner Yıldız’ın açıklamaları da her şeyi gösteriyor. İnsanlığa karşı suç işleyen bir vahşet örgütünün giriştiği katliam karşısında böylesine mezhepçi bir tutum alanlardan ne beklenebilir” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer hükümet yetkililerinin IŞİD ve ona karşı direnen Kobanê halkını aynı kefeye koymasına da sert tepki gösteren Tanrıkulu, “Arkasında bir halk olmayan, 56 ülkeden topladığı katillerle vahşet uygulayan IŞİD’le toprağını, namusunu, canını koruyan bir halkı aynı kefede değerlendiren bu zihniyetten hiçbir şey beklenmez” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hekimler biber gazını yasaklatmakta kararlı

SONRAKİ HABER

Bölge\'de Kobanê serhildanı: Halk eylemleri yeni güne taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...