07 Ekim 2014 06:00

Maliye’de 38 milyar nereye gitti?

Maliye Bakanlığı 2013 yılında Genel Yönetim Bütçesi’nden yaptığı 38 milyarlık ek ödenek harcamasını açıklayamadı. Sayıştay denetçilerinin yapılan harcamanın açıklanması talebine bakanlık, kanunda açıklanması istenen ödeneğin ismi değişik diye cevap vermedi.

Maliye’de 38 milyar nereye gitti?
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Maliye Bakanlığı 2013 yılında Genel Yönetim Bütçesi’nden yaptığı 38 milyarlık ek ödenek harcamasını açıklayamadı. Sayıştay denetçilerinin yapılan harcamanın açıklanması talebine bakanlık, kanunda açıklanması istenen ödeneğin ismi değişik diye cevap vermedi.

Sayıştay denetçilerinin Maliye Bakanlığı’nda yaptığı 2013 yılı denetimleri sonucunda hazırlanan rapora göre bakanlık 38 milyar 364 milyon 983 bin 832 liralık ek ödenek harcaması yaptı. Denetçilerin raporda belirttiğine göre Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği bakanlığın yapılan bu harcamaların nereye gittiğini kamuoyuna duyurması gerekiyordu. Ancak bakanlık yapılan ek ödenek harcamasının sadece 949 milyon 178 bin lirası hakkında bilgi verdi.

MALİYE KANUNU ÇİĞNİYOR

Maliye Bakanlığı bütçesinde 2013 yılı için ayırdığı ve TBMM’nin onayını aldığı ek ödenek miktarı 2 milyar 592 milyon 553 bin liraydı. Ancak bakanlık bu bütçeyi de aşarak 38 milyarlık harcama yaptı. Bakanlığın ek ödenek bütçesini aşarak yaptığı bu harcamayı açıklamasını isteyen Sayıştay denetçileri, bu isteğine dayanak olarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 23. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “mali yıl  içinde yedek ödenekten yapılan aktarmaların tür, tutar ve idareler itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Maliye Bakanlığınca ilan edileceği” hükmünü gösterdi.

AÇIKLAMAK ZORUNDA DEĞİLMİŞ

Bakanlık ise Sayıştay’ın bu talebine yanıt olarak Bahsedilen ödeneğin,Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan başlangıç ödeneği olduğu, eğer yıl sonu ödeneği kastediliyor olsaydı yedek ödeneğe nerelerden ödenek aktarması yapıldığının da açıklanmasına ilişkin bir hükme yer verilmesi gerekir” diye yanıt vererek kanuni açıktan faydalandı. Bunun yanında bakanlık açıklamasında, TBMM’ye 2 milyar 592 milyon 553 bin lira olarak gelen ek ödenek bütçesinin Meclis tarafında kabul edildiği için 38 milyarlık harcamayı da açıklamak zorunda olmadığını savundu.

‘BAKALIK AÇIKLAMAKLA SORUMLU’

Denetçiler ise hazırladıkları denetim raporunda bakanlığın yanıtına ilişkin bir not düşerek “Husus 5018 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile Maliye Bakanlığı’na verilen ‘yedek ödenekten yapılan aktarmaların kamuoyuna açıklanması’ görevinin eksik yerine getirilmesine ilişkindir. Dolayısıyla 2011 ve 2012 yılları Kesin Hesap Kanunun TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi ve kesinleşmiş olması 5018 sayılı Kanun ile verilen bu sorumluluğun ortadan kaldırıldığı anlamına gelmeyecektir” dedi. Denetçiler ek ödenekten yapılan harcamaların sadece 949 milyon 178 bin lirasının halka açıklanmasının söz konusu kanuna aykırı olduğunu, geriye kalan miktarında açıklanması gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İnternet sansürü sürüyor

SONRAKİ HABER

Hekimler biber gazını yasaklatmakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...