06 Ekim 2014 12:30

Altın Portakal'da 10 jüri üyesi istifa etti

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek'in ‘yeni versiyonuyla’ festivale yeniden alınması sansür tartışmalarını sonlandırmadı. 10 jüri üyesi, bu sabah istifalarını ortak bir basın metniyle duyurdu. Çeşitli sinema platformları da festivale katılmama kararı aldı.

Altın Portakal\'da 10 jüri üyesi istifa etti
Paylaş

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan sansür tartışmaları artarak devam ediyor. Festival komitesine aldıkları sansür kararından vazgeçmedikleri takdirde jüri üyeliklerinden istifa edeceklerini 2 Ekim’de yaptıkları bir açıklmayla duyuran 10 jüri üyesi bu sabah istifalarını ortak bir basın metniyle duyurdu.

Dün yapılan açıklamayla “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”in ‘yeni versiyonuyla’ festivale yeniden alınması tartışmaları sonlandırmadı, aksine sansür kararının yönetmen üzerinde oluşturduğu baskıyla otosansüre dönüştüğünü gözler önüne seren daha geniş bir tartışmaya evrildi.

Belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi’nin dün twitter hesabından paylaştığı açıklamada filmin ‘yeni versiyonun’ alt yazıdan çıkarılan bir küfürle yeniden festivalin Ulusal Belgesel Yarışma Bölümüne davet edildiği belirtilmişti. Yönetmenin altyazıya müdahale etmek zorunda kalması sinemacılar arasında otosansür tartışmalarını başlattı. Antalya Altın Portakal Film Festivali Komitesinin bütün görüşmelere karşın sansür kararından vazgeçmememsi aralarında Fırat Yücel, Belmin Söylemez, Zeynep Dadak Evrim Kaya’nın da olduğu 10 jüri üyesi istifa etti. Jüri üyelerinin yanı sıra Belgesel Sinemacılar Birliği yaptıkları açıklamalarla festivalde çekildiklerini duyurdu. Festivalde Ulusal Belgesel Yarışma Bölümüne jüri başkanlığı yapan Can Candan da görevinden çekilmişti.

Sinemacıların yaptıkları son açıklamalarda, Türkiye’de farklı şekillerle gündeme gelen sansürün normalleşmesinin önünü açtığı ve festival komitesinin tavrının bir yönetemene baskı uygulayarak otosansürü ‘tercih etmek’ zorunda bıraktığı vurgulanıyor.

FESTİVALLER ÖZGÜR VE ÖZERK OLMALI

Belgesel Sinemacılar Birliği yaptığı açıklamada festivallerin özgür ve özerk gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptı; “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek“ belgesel filmi altyazı değişikliğiyle festival yarışmasına tekrar alındı. Yönetmenin festivalin yeniden yapılabilir olmasını sağlayan özverisinin anlayışla karşılamakla birlikte, süreci yönetenlerin festivalin yapılıp yapılmaması noktasındaki sorumluluğu yönetmene yıkan uygulamalarını ve bu yönde sektörün bazı kesimleri tarafından yapılan ve yönetmene baskı işlevi gören açıklamaları kabul edilemez buluyoruz.

Sansürden daha endişe verici olan ve sansür baskısının yol açtığı otosansür olgusunu tartışmayı özgür düşüncenin ve yaratıcılığın önündeki en önemli sorunlar arasında görüyoruz.
Yaşanan sıkıntılar, festivallerin sanata müdahale hakkını kendilerinden gören iradelerin gölgesinde gerçekleştirilmesinin getirdiği sıkıntılarla yüzleşmemiz gerektiğini bir kez daha bizlere göstermiş oldu. Bu deneyimin festivallerin özgür ve özerk gerçekleşmesi yolundaki çabaları tetikleyerek, tüm sinema sektörüne sürekliliği olan ve güçlenerek büyüyen festivallere giden yolu açmasını içtenlikle diliyoruz.

Belgesel Sinemacılar Birliği olarak sansürün kabul edilemez olduğunun altını bir kere daha çiziyoruz. Sansürü ve sansür baskısıyla oluşan oto sansürü meşrulaştırmamak ve gelecek festivallerde bu doğrultudaki uygulamalara davetiye çıkarmamak adına 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılmayacağımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

TCK’YI REFERANS ALMAK SANSÜRÜ ONAYLAMAKTIR

Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevlerinden istifa eden 10 jüri üyesinin açıklaması şöyle; “Reyan Tuvi'nin 'Yer Yüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı filminin "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesiyle, 51. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması listesinden çıkarılmasını "hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğumuzu" 2 Ekim 2014 tarihinde açıklamıştık.

Gelinen son noktada, ön jürinin kararına rağmen festival, yönetmenin yaptığı değişiklik sonucunda filmi yarışmaya dahil etti. Bu durum, yapılan değişiklik ne olursa olsun şunun onaylanması anlamına gelmekte: Bir festival ön jürinin seçmiş olduğu bir filmi TCK’yı gerekçe göstererek yarışmadan çıkartabilir ve yine TCK’yı öne sürerek yönetmen üzerinde baskı oluşturarak filminde değişiklik yaptırabilir. Bu, ileride festivaller tarafından benzer müdahalelerin yapılmasının önünü açan bir uygulamadır. Bunu kabul edilebilir gördüğümüz takdirde, bugünden itibaren devlet organlarının yanı sıra festival yönetimlerinin de TCK’nın maddelerini gerekçe göstererek sanat eserlerinde değişiklik talep etmesini onaylamış olacağız.

Reyan Tuvi'nin yanında olduğumuzu, filminin seyirciyle buluşması yönündeki kararına saygı duyduğumuzu belirtmek isteriz. Bizi kaygılandıran, festivalin, TCK'yı referans alan tutumunu sürdürüp bir yargı organı gibi hareket etmeye devam etmesidir. Festivalin, sansürün normalize edilmesini beraberinde getirecek ve yönetmenler üzerindeki baskıyı artıracak bu tutumunu endişe verici buluyoruz. 

Bu durum karşısında, sanatsal ifade özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir sürece ortak olmayacağımızı ve festivaldeki jüri üyeliği görevlerimizden çekildiğimizi beyan ederiz. (İstanbul/EVRENSEL)

İSTİFA EDEN JÜRİ ÜYELERİ

Belmin Söylemez (Ulusal Yarışma, ana jüri),
Ayla Kanbur (Ulusal Belgesel Film Yarışması, ana jüri)
Zeynep Dadak (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Belma Baş (Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Emre Akay (Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Evrim Kaya (Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD  jürisi)
Kaya Özkaracalar (Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Fırat Yücel (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Metin Gönen (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Esin Küçüktepepınar (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
 

ÖNCEKİ HABER

\'Seçmeli\' Kuran dersinin \'zorunlu\' olmasını MEB\'e şikayet etti

SONRAKİ HABER

Kobanê\'de şehir çatışmaları başladı: Direniş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...