05 Ekim 2014 22:41

‘Distopyalar devlete itaati garantiliyor’

Sabitfikir dergisinin Ekim sayısının dosya başlığı, “Hayatımız Distopya...” Hakan Bıçakcı dosya yazısında, klasik distopya anlatılarından en popüler üçlüyü (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Cesur Yeni Dünya ve Fahrenheit 451) günümüzle karşılaştırarak, “Yaşadığımız hayat bir distopyaya ne kadar benziyor?” sorusuna yanıt arıyor:

‘Distopyalar devlete itaati garantiliyor’
Paylaş

Sabitfikir dergisinin Ekim sayısının dosya başlığı, “Hayatımız Distopya...” Hakan Bıçakcı dosya yazısında, klasik distopya anlatılarından en popüler üçlüyü (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Cesur Yeni Dünya ve Fahrenheit 451) günümüzle karşılaştırarak, “Yaşadığımız hayat bir distopyaya ne kadar benziyor?​” sorusuna yanıt arıyor:

“Dünyanın hiçbir yerinde bireysel özgürlükler kendi haline bırakılmış durumda değil. Denetim altında. Ama bu nasıl bir denetim? Bana göre devletten çok şirket gibi yönetilen ABD’de ve çoğu gelişmiş ülkede ağırlıklı olarak Cesur Yeni Dünya, Türkiye’de ve çoğu ‘gelişmekte olan’ ülkede ağırlıklı olarak Bin Dokuz Yüz Seksen Dört atmosferi hakim. Yani baskı her yerde mevcut... Ancak kılığı farklı…”

KARARSIZ OKUR’DA ÜTOPYA VE DİSTOPYA KIYASI

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi halini alan “Kararsız Okur” infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği “Kararsız Okur”, bu ay ütopyaları karıştırıyor önce, sonra distopyalara geçiyor. Ayşe Çavdar ise bu sayıda, “EdebiyatDışı”na Bolu’da bisiklet yolu projesini hayata geçirmek için çalışan Merve Çevik’i konuk ediyor; distopyalara ilişkin edebi tartışmanın gündelik hayattaki karşılığı ne olur ki derken, karşımıza bir “bistopya” çıkıyor. Şehrin ana caddelerinden birinin trafiğe kapatılması dolayısıyla zaten memnuniyetsiz olan Bolu halkı, bisiklet yolunu nasıl karşıladı acaba?

GINSBERG’İN ‘ULUMA’SINA ALTERNATİF KAPAKLAR

Hasan Cömert’in Sinema yazısı, “eski casus” John le Carre’nin Aranan Adam adlı kitabından uyarlanan “İnsan Avı”nın vizyona girmesi vesilesiyle, istihbarat örgütünde görev almış bir yazarın yazdıklarına salt edebiyat olarak bakmanın mümkün olup olmadığını sorguluyor. Elif Bereketli ise İstanbul Teşvikiye’deki Galeri 44A’da açılan ve 27 sanatçının Allen Ginsberg’in kült kitabı Uluma için hazırladıkları alternatif kapakları bir araya getiren sergiyi değerlendiriyor.

Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın, sonbaharın olası yatak istirahatlerine hazırlık olsun diye yakın dönemde yayımlanmış ve yayımlanacak olan yeni kitaplara göz atarken; “Kelebek Etkisi”nde Elif Tanrıyar, kelebekle birlikte soğuyan havaları “Merhaba hüzün,” diyerek karşılıyor. Ceyhan Usanmaz’ın “Karşılaştırmalı Eleştiri” sayfalarına taşıdığı kitaplar ise, Tarihte Yaşanmamış Olaylar ile Yıldızın Parladığı Tarihsel Anlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rosetta #başkaçarşamba’da

SONRAKİ HABER

Cizre\'de lunapark kazası sonrasında 17 çocuk gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...