07 Temmuz 2011 08:54

Güneş keyfinizi kaçırmasın

Yaz aylarının vazgeçilmezi güneşli havaların, keyfinizi kaçırmasını istemiyorsanız uzmanların önerilerine kulak vermekte fayda var. Güneş ışınlarının cilt kanseri, katarakt ve sıcak çarpmasına yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, güneşe çıkmadan önce alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor.Uzm

Güneş keyfinizi kaçırmasın
Paylaş
Ece Karakuş

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında, önlem alınmadan uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, bu konuda daha bilinçli davranılması gerektiğine vurgu yapıyor. Güneşe ve ultraviyole ışınlarına bağlı cilt yanıklarının sık görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, beyaz tenli ve cildi ince kişilerde, esmer ve kalın ciltli kişilere göre güneşin zararlarının daha fazla olduğunu ifade ediyor.

SICAK ÇARPMASI

Bu aylarda, ‘sıcak yorgunluğu’ ve ‘sıcak çarpması’nın sık rastlanan şikayetler arasında olduğunu bildiren Bayındır Hastaneleri İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Artvinli; sıcak yorgunluğunun belirtileri arasında halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, bulantı, bazen kusma, cildin nemli, soğuk ve soluk olması, yüzde terleme, solunum sayısında artmaların bulunduğunu belirtiyor. Artvinli, sıcak çarpmasının, sıcak yorgunluğu kadar çok sık görülmediğine, fakat nadir de olsa ölümle sonuçlanabileceğine işaret ediyor. Sıcak çarpmasının belirtileri arasında ise “Yüksek ateş, çarpıntı, sık ve yüzeysel solunum, ciltte sıcaklık, kuruluk ve kırmızılık, hastanın hareketlerinde azalma veya garip davranışlar, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve tedavi edilmeyen hastalarda şuur kaybı” bulunuyor.

‘DURUM KÖTÜYSE SAĞLIK MERKEZİNE BAŞVURUN’

Bu belirtiler görüldüğü takdirde yapılması gerekenlere değinen Artvinli, sıcak yorgunluğu olan hastanın, “Serin bir yere alınması, kusması yoksa ve içebiliyorsa birkaç yudum soğuk su içmesi ve üzerindeki elbiselerin çıkarılıp başı ve vücudunun ıslak bir süngerle veya bezle ıslatılması, durumun kötüleşmesi durumunda ise bir sağlık merkezine götürülmesi” gerektiğini bildiriyor. Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler arasında “Kişinin başına ve vücuduna buzlu su ile ıslatılmış kompresler koyulması ve bunların sık aralıklarla değiştirilmesi, hastanın kusması yok ve içebiliyorsa soğuk su içirilmesi ve en kısa zamanda bir sağlık merkezine götürülmesi” bulunuyor.
(HABER MERKEZİ)


ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Sıcak, rutubet ve ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için;
* Güneş altında özellikle sıcağın yoğun olduğu dönemlerde (saat 11.00-14.00 arası) uzun süre kalınmamalı ve gölge tercih edilmelidir.
* Baş, şapka ile kapatılmalı, pamuklu (sentetik karışık giysiler su kaybını engeller) beyaz veya açık renkli, ince ve hafif giysiler giyilmeli, gözlerin korunması için güneş gözlüğü takılmalıdır.
* Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce sürülmeli ve her 2 saatte bir ve yüzdükten sonra tekrarlanmalıdır.
* Sıcak ve rutubetin yoğun olduğu saatlerde ağır işler ve sporlar yapılmamalıdır.
* Mutlaka ihtiyacın üzerinde sıvı içilmelidir. İdrarın azalması ve koyulaşması su ihtiyacı olduğunun belirtisidir.
* Alkol ve kafein idrar artışına, dolayısıyla sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle sıcak havalarda tüketilmemesi önerilmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Halkı susturdular, POSCO'cuları konuşturdular

SONRAKİ HABER

Güney Kore'de şike operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...