05 Ekim 2014 18:40

HUKUK

Torba yasanın kadınlara erken emeklilik hakkı getirdiği doğru mu? Yasada kadınlarla ilgili başka düzenlemeler de var mı?

HUKUK
Paylaş

SORU: Torba yasanın kadınlara erken emeklilik hakkı getirdiği doğru mu? Yasada kadınlarla ilgili başka düzenlemeler de var mı?

Torba yasalarda kadınları ilgilendiren maddeler kamuoyunda çok tartışıldı, hatta ne kadar “önemli ve iyi” düzenlemeler olduğu yönünde bir çok haber yapıldı. Ancak söz konusu düzenlemelerle getirilen haklar adeta ağza çalınan bir parmak bal gibi. O da eğer hükümetin istediği gibi bir kadın olursan; mesela üç çocuk yaparsan. Son torba yasada da bunu açıkça belirtiyorlar zaten.
Yasayla getirilen düzenlemelerin başında, iki çocuk için olan doğum borçlanmasının üç çocuğa çıkartılmış olması geliyor. Bir kadın 6 yıllık borçlanma yaparak erken emeklilik hakkına kavuşabilecek. Ancak kanun, bu altı yıllık borç bedelinin ödenmesiyle ilgili bir kolaylık öngörmüyor maalesef. Ama bunun için kredi veren bankalar çoktan sıraya dizildi bile.
Tabbi bu arada prim bedellerini borçlanarak ödeyen kadın çalışanların emeklilik yaşı açısından da bir değişiklik yok. Primi bankadan yüklü miktarlarda kredi çekerek ödeseler bile, emeklilik için doldurması gereken yaşı beklemek zorunda kalacaklar.
Bir diğer dikkat çeken düzenleme ise ev işlerinde çalışanlar açısından da sigortalı olma koşullarının düzenlenmiş olması. Bu açıdan kanun ay içinde aynı evde en az 10 gün çalışılmış olması veya 10 günden az çalışılması gibi bir ayrım yapıyor ve buna göre farklı düzenlemeler getiriyor. 10 günden az çalışan kişiler de yine emeklilik ve GSS primlerini kendileri ödemek durumunda. İşveren sadece kısa vadeli sigorta olan iş kazası ve meslek hastalığı primlerini ödemekle yükümlü. Tabbi bir de bu düzenlemenin 2015 yılında yürürlüğe gireceği düşünülürse, ev işlerinde çılaşan kadınların İş Kanunu kapsamında sayılarak tüm sosyal güvenelik primlerinin yatırılması açısından yetersizliği görülecektir.

ÖNCEKİ HABER

Kardemir Karabükspor–Trabzonspor: 3-0

SONRAKİ HABER

Fabrikaca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...