05 Ekim 2014 17:42

Asker ve polis direniş nöbetindeki halka saldırdı

Kobanê kentine yönelik IŞİD saldırısını engellemek için sınır nöbeti tutan yurttaşlara Etmanek Köyü'nde başlayan asker saldırısı Dewşen Köyü'ne taştı.

Asker ve polis direniş nöbetindeki halka saldırdı
Paylaş

Valiliğin, Etmanek ve Kobanê Serxet (Mürşitpınar) Köylerini boşaltılması yönünde kararından sonra, her iki köyde bekleyen sınır nöbeti eylemcilerine asker ve polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı.

Daha önce IŞİD toplarının düştüğü köylerin boşaltılması için alınan valilik kararının tebliğ edilmesinin ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), köylerde nöbet tutan kitleyi köylerden çıkararak sadece seçilmişlerin ve bazı gençlerin köylerde kalması kararı vermişti. Ancak, IŞİD çetelerinin Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki tepelere onlarca kez havan topu atmasından sonra tepelerde bekleyen insanlara önce müdahale edildi, ardından köylere giren asker ve polisler her hangi bir uyarıda bulunmadan halka gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Köylerin içinde evlere ve arabalara hedef gözeterek gaz bombası atan asker ve polis, araçlar ile saldırıdan kaçan yurttaşlara da saldırdı.

Bunun yanı sıra, daha önce güvenlik tedbirleri için köylerin çevrelerinde konumlandırılan çelik yelekli kasklı askerlerde top atışları üzerine duvar diplerine çekilmeye başladı ve çoğu da uzaklaştırıldı. Şuan köylerde mahsur kalan yurttaşlar, zırhlı araçlar ile ablukaya alınırken bazı köylüler evlerini terk etmeyeceklerini belirtiyor.Saldırıya taşlarla direnen geçlerini bekleyişi ve direnişi sürüyor.

Bu arada gazlı müdahaleye maruz kalan yurttaşlar, Angajman kurallarını işletmeyen askerlerin, Suruç’a yönelik IŞİD tehdidine karşı ve yapılan top atışlarına rağmen sadece söz konusu bölgeden insanları tahliye etmeye çalıştığını ifade ediyor.

ASKER DEWŞEN'E DE SALDIRDI

Kobanê kentine yönelik IŞİD saldırısını engellemek için sınır nöbeti tutan yurttaşlara Etmanek Köyü'nde başlayan asker saldırısı Dewşen Köyü'ne taştı.

Asker ve polislerin Etmanek'te başlayan gaz bombalı ve tazyikli sulu saldırısı Dewşen Köyü'ne taştı. Köydeki binlerce sınır nöbeti eylemcisini 2 koldan ablukaya alan askerler, uyarı yapmadan yurttaşlara zırhlı araçlardan gaz bombaları attı. Gençlerin köy ve etrafındaki direnişi ile askerin saldırısı sürüyor.

SURUÇ'A GİRİŞLER YASAKLANDI

Kobanê kentine yönelik IŞİD çetesinin saldırılarına kalkan olmak için, Suruç'un sınır köylerinde nöbet eylemi tutan binlerce yurttaşa asker ve polis müdalesi sürerken, ilçenin girişine barikat kuran polisler Suruç doğumluların haricinde kimseyi ilçeye almıyor. Askerler, Etmanek Köyü'ne düşen 10'u aşkın havan topuna hiç bir karşılık vermeyip angajman kurallarını çetecilere karşı uygulamazken, ilçe girişini kapatan polislerin ilçeye hasta nakli için gelen ambulanslarıda aramadan geçirdiği belirtildi.

SURUÇ'TA POLİSLER TOMA'YA KATKI MADDESİ KOYDU!
 

Günlerdir Suruç'un köylerinde nöbet tutan halka yönelik asker ve polis saldırısı devam ederken, Gezi direnişinde gündeme gelen TOMA'ya katkı maddesi koyma "alışkanlığı" Suruç'ta da devam etti. Halka yönelik müdahale sırasında polislerin TOMA'ya mavi bir bidondan katkı maddesi koyduğu fotoğraflara yansıdı.

HALK MÜDAHALEYE RAĞMEN SINIRI TERK ETMİYOR

Özellikle havan toplarının saldırısına maruz kalan Etmanîk Köyü’ne yönelik polis ve askerin gün boyu sürdürdüğü gazlı saldırılara rağmen halkın sınırdaki ve dolayısıyla köylerdeki direnişi sürüyor. Etmanîk Köyü’nün üst taraflarında asker bütün sokaklara yerleşip kitleyi söz konusu bölgeden uzaklaştırırken, Etmanîk Köyü’nün alt taraflarında ise, halk yeniden köye dönerek nöbet yerlerini tekrar korumaya aldı. Yoğun çatışmaların yaşandığı sınır hattının hemen karşısında bekleyişini sürdüren kitle, köyü terk etmeleri için Türk askerlerinin kendilerini taradığını iddia etti.

Gece karanlığının çökmesiyle doğu cephesinde IŞİD ile YPG arasında şiddetlenen çatışma çıplak gözle görülüyor.

Halk söz konusu bölgedeki direnişini sürdürmekte kararlı olduğu dile getirdi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yaşar Nezihe ve dirençli kadınlara bir borç ödemesi

SONRAKİ HABER

Kendimiz yaptık size yıktırır mıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...