05 Ekim 2014 12:49

Dünya halkları Kobanê için yürüyor

Kobanê’de IŞİD’e karşı üçüncü haftasına giren direnişe bir çok ülkeden büyük destek geldi. Hafta sonu bir çok kentte binlerce kişi yürüdü. Yürüyüşlerde, uluslararası kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıldı.

Dünya halkları Kobanê için yürüyor
Paylaş

Kobanê’de IŞİD’e karşı üçüncü haftasına giren direnişe bir çok ülkeden büyük destek geldi. Hafta sonu bir çok kentte binlerce kişi yürüşüş yaptı. Yürüyüşlerde, uluslararası kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıldı. 

Almanya Stuttgart’ta yaşayan Kürtler ve çeşitli kitle örgütlerinin Lautenschlager caddesinde başlattıkları yürüyüş Schlossplatz meydanında mitinge dönüştü. 2500’e yakın kişinin katıldığı mitinge Türkiyeli sol örgütler, Alman MLPD, Sol Parti ve Antifa grupları destek verdi.

Rojava Halk Meclisi Eşbaşaknı Sinem Mıhemmed ve Mardin BDP milletvekili Gülser Yıldırım yaptıkları konuşmalarda Kobanê’de direnişin devam edeceğini ifade ederek herkesi seferberliğe çağırdı. Mitingde Sol Parti milletvekili Annette Groth da bir konuşma yaptı.

Almanya’nın Kiel şehrinde de iki bin kişi yürürken, sık sık “Biji Berxwedana Kobanê” sloganları atıldı. Almanya’nın Berlin, Köln gibi bir çok kentinde de kitlesel eylemler yapıldı. 

FRANSA’DA BÜYÜK DAYANIŞMA

Güney Fransa’nın Marsilya kenti bugüne kadar yaşanan en büyük Kürt yürüyüşüne sahne oldu. Önceki gün Güney Fransa’nın birçok kentinden yürüyüşe katılan beş bine yakın kişi 

"Bütün halklar, DAİŞ’e karşı birleşelim" çağrısı yaptı. Medya tarafından yoğun ilgiyle takip edilen yürüyüş ardından Vieux Port Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Mitingde KNK, Marsilya Demokratik Toplum Merkezi, Fransız Komünist Partisi, Sol Parti, Berberiler, Anti Faşist kurumları adına birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda uluslararası kurumlardan Kobanê'ye yardım çağrısı yapıldı. 

Öte yandan Fransa’nın Bordeaux şehrinde bir grup Kürt genci havaalanında işgal eylemi gerçekleştirdi. Kürt gençleri  “Uluslararası güçler DAİŞ çetelerine ulaşan silahları engellemeli” “Teröristlere karşı Kürtler direniyor uluslararası güçler nerede?​” pankartları açtı. Gençler havalanında çok sayıda bildiri de dağıttı. 

Fransa’nın Strasbourg kentinde de IŞİD saldırıları beş bin kişinin katıldığı bir yürüyüş ile protesto edildi. Yürüyüşe ayrıca Ortadoğu Yardım Kolektifi bileşenleri olan Fransa Komünist Partisi, Genç Komünistler, Les Vois Libres, Alevi Kültür Merkezi, Sol Parti, Ezidi Federasyonu ve PYD temsilcilerinin de bulunduğu 22 kurum ve siyasi örgüt katıldı.

Lyon’da bin kişi şehrin Belkur meydanından Republik meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

NORVEÇ VE FİNLANDİYA

Norveç’in başkenti Oslo’da yüzlerce kişi, ellerinde meşalelerle şehrin en işlek caddesi olan Karl Johan caddesinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. "IŞİD`e hayir!" "Yaşasın Kobani" sloganları atan halk, Norveççe yazılmış pankartlarla da Norveç hükümetini Kürtler`e destek vermeye çağıran mesajlar verdi.

Finlandiya’da  yaşayan PJAK üyeleri  Kobanê direnişine sahip çıkmak ve IŞİD saldırılarını protesto etmek için Finlandiya’nın Turku sehrinde  3 günlük oturma eylemi ve açlık grevi düzenliyor. Eylem 7 ekim akşamı son bulacak. 

İNGİLTERE'DE AÇLIK GREVİ YÜRÜYÜŞLE SONLANDI

İngiltere’de iki haftadan fazladır sürdürülen Kobanê ile dayanışma eylemleri dün de Londra merkezde devam etti. Başbakanlık önünde altı gündür devam eden açlık grevi binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle sonlandırıldı.

Başbakanlık binası önünde biraraya gelen iki bini aşkın kişi miting düzenlendi. Britanya Kürt Halk Meclisinin organize ettiği eyleme Cemevi, Day-Mer, Gik-Der gibi Demokratik Güçbirliği Platformunun birçok bileşeni katıldı.

Yapılan konuşmalarda Kobanê’de 20 gündür devam eden görkemli direnişe dikkat çekilirken, insanlıktan yana olan tüm kesimlere Kobanê ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Kobanê ile dayanışma eylemleri Brighton, Sheffield, Edinburgh, Glasgow, Newcastle gibi Birleşik Krallığın birçok kentinde de yapıldı. Sheffield’te dün yapılan eylemde 3 eylemci polis tarafından gözaltına alındı.  

ABD’DEN IŞİD’E LANET

ABD’nin New York kentinde de IŞİD’e lanet ve Kobanê’ye destek vardı. New York’un Union Meydanı’nda yapılan gösteri 2 saat sürdü. Suriye ve Türkiyeli Kürtler, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle, IŞİD’e karşı sloganlar attı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova’da 28. kayıp eylemi

SONRAKİ HABER

HDP\'li Irmak, Salih Müslim\'in Türkiye ziyaretini doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...