05 Ekim 2014 06:00

Kobanê çözüm süreciyle beraber düşünülmelidir

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, IŞİD’in bölgedeki ilerleyişinin mantığı bakımından Kobanê’deki durumun, Suriye, Irak, Türkiye’nin geleceğini, çözüm sürecini ve bu bölgelerdeki halkların gelecekleri belirleyen bir süreç olacağını vurguladı.

Kobanê çözüm süreciyle beraber düşünülmelidir
Paylaş

Zuhal ATLAN

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, IŞİD’in bölgedeki ilerleyişinin mantığı bakımından Kobanê’deki durumun, Suriye, Irak, Türkiye’nin geleceğini, çözüm sürecini ve bu bölgelerdeki halkların gelecekleri belirleyen bir süreç olacağını vurguladı. “Türkiye, Kobanê’de olanlarla çözüm sürecini beraber düşünmelidir” diyen Keyman, Türkiye’nin de Kobanê’nin düşmemesi için gerekenleri yapması gerektiğini söyledi.

Kobanê direnişi 20’inci günüde arkasında bırakırken IŞİD’in saldırıları da şiddetlenerek devam ediyor. Kobanê’de yaşanacak olumsuz bir durumun Türkiye’de Kürt sorunu noktasında devam eden çözüm sürecinin de biteceğine dair açıklamalarda bulunan KCK’nin ardından HDP heyetliyle yaptığı görüşmelerde PKK Lideri Abdullah Öcalan da bu durumla ilgili, “Bu katliam girişimi amacına ulaşırsa hem süreci sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan son gelişmeleri Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman DİHA’ya değerlendirdi.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ DE BELİRLEYEN BİR SÜREÇ’

IŞİD önce Hewler ve ardından Suriye’de Kobanê’ye doğru gitmesinin arkasındaki mantığın görülmesi gerektiğini belirten Keyman, IŞİD’in sadece “İslamcı radikal bir grubun diğerlerine saldırması” olmadığını IŞİD’in Irak ve Suriye devleti içinde çıkan boşluğu doldurmak istediğini söyledi. Bu yüzden de “Kobanê’nin düşmesi, sadece bir halkın soykırıma dönük bir saldırıya uğraması değil” diyen Keyman durumun aynı zamanda Suriye, Irak ve Türkiye’nin geleceğini, çözüm sürecini ve bu bölgelerdeki halkların gelecekleri belirleyen bir süreç olduğunu söyledi.

Kobanê’de yaşanacak olumsuz bir durumun Türkiye’de devam eden sürece de çok ciddi olumsuz etkisi olacağını kaydeden Keyman çözüm sürecinin de bundan olumsuz etkileneceğini söyledi. Keyman, “Çözüm sürecinin de genel mantığının bakıldığında Türkiye’nin sadece Türkiye’deki Kürtlerle işbirliği içerisinde değil, Güney Kürdistan ve Suriye’deki Kürtleri de kapsamalıdır. Kobanê’nin de düşmesi demek bu işbirliğine, Türkiye’nin hareket etmemesi demek olacak. Bu da çözüm sürecine negatif etki olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

‘KOBANÊ DÜŞMEMELİ’

Kobanê’nin IŞİD’in eline geçmemesi gerektiğine vurgu yapan Keyman, “Eğer geçerse çözüm sürecinin ruhuna zarar görmesinden öte bölgelerdeki güç dengeleri ve IŞİD’in nereye doğru gittiği güç dengesi değişecektir. O yüzden kimse Kobanê’nin düşmesini istemiyor” dedi.

PKK Lideri Öcalan’ın Kobanê’deki durum ve süreç arasındaki bağlantıya dair değerlendirmesinin de haklı olduğunu kaydeden Keyman, Öcalan’ın görüşmede değerlendirdiği ve Resmi Gazete’de yayınlanan “Çözüm Süreci Kurulu ve Kurumlar arası İzleme ve Koordinasyon Komisyonu’na ilişkin Bakanlar Kurulu kararı”na da değinerek bu gelişmenin olumlu olduğunu ancak bunun uygulamaya geçmesi gerektiğini belirtti. Keyman, “Eğer Kobanê’de büyük bir insan trajedisi yaşanırsa o zaman bu kağıtta kalır. O yüzden Türkiye, Kobanê’de olanlarla çözüm sürecini beraber düşünmelidir” dedi.

‘TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Keyman, “O yüzden de Türkiye hükümeti hem bu örgütsel girişimi uygulamaya sokmada hızlı davranmalı hem de Kobanê’nin düşmemesi ve IŞİD’in orada hakim olmaması için gerekli hareketleri yaşama geçirmesi gerekiyor. O anlamda çözüm sürecinin mantığı olan Türkiye-Kürtler işbirliğini artık masaya koymamız ve yaşama geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Son olarak Kobanê’de Kürtlerin direnişinin çok önemli olduğunu ifade eden Keyman, “O anlamda ilginç bir dönemdeyiz. Çünkü, Kürt halkının direnişi Türkiye’nin sınır güvenliğini güçlendiren ve Türkiye’yi daha güçlü hale getiren bir nitelikte” dedi. Keyman, uluslararası güçlere de Kobanê için bir an önce harekete geçme çağrısı yaptı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Değişim sandıkta değil sokaklarda

SONRAKİ HABER

‘Bir Onur Mücadelesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...